Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА з етики та етикету.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
464.38 Кб
Скачать

Тема 5. Основні поняття моральної свідомості (категорії етики).

«Поняття моральної свідомості», «категорія етики»: співвідношення цих термінів.

Добро і зло як найважливіші категорії етики. Благо і добро. Зміст ідеї добра. Добро і користь. Доброта. Доброчесність, або чеснота.

Поняття зла, види зла. Моральне зло, його походження і сутність. Види морального зла. Проблема субстанційності зла. Взаємовідношення добра і зла.

Поняття морального обов'язку. Можливість конфлікту між моральним

обов'язком людини та іншими її зобов'язаннями. Пошуки універсальної форми морального обов'язку.

Поняття відповідальності. Свобода і відповідальність. Фактори, що впливають на міру відповідальності людини. За що відповідає людина і перед ким вона відповідає.

Поняття справедливості. Справедливість розподільча і відплатна. Справедливість як рівність. Сучасні погляди на справедливість. Справедливість і людяність.

Поняття моральної самосвідомості. Честь і гідність людини. Поняття гідності людини в пересічній свідомості і в науці. Совість - центральний фактор моральної самосвідомості. Поняття „чистої совісті”. Поняття сорому. Сором і вина. Розкаяння.

Модуль 2. «Проблеми сучасної моралі і етикет»

Тема 6. Сенс життя і ставлення до смерті. Щастя.

Способи осмислення людського буття. Цінності, що утворюють сенс життя. Феномен смерті: культурно-історичний аспект проблеми смерті; смерть як фактор сучасного людського життя. Парадокси безсмертя. Проблеми самогубства, евтаназії.

Щастя як категорія моральної свідомості: різні концепції щастя; щастя мудрої людини; парадокс щастя; основні фактори людського щастя.

Тема 7. Моральні проблеми людської діяльності.

Поняття свободи. Свобода дії, свобода вибору, свобода волі. Етичні проблеми, пов'язані із свободою вибору : чи свідомо людина обирає зло; чи існують інші варіанти вибору, крім вибору між добром і злом; чи є вибором відмова від вибору. Сутність морального вибору.

Вчинок як першоелемент моральної діяльності. Види вчинків. Структура морального вчинку. Дві концепції морального вчинку.

Проблема співвідношення цілей і засобів діяльності людей. Мотив і результат дії.

Роль моралі в економічній діяльності і соціальних стосунках. Моральні засади діяльності юристів. Проблема морального вибору в діяльності працівників судових і правоохоронних органів.

Тема 8. Моральні аспекти глобальних проблем сучасної цивілізації.

Моральний сенс екологічних проблем сучасності. Біоетика (Альберт Швейцер). Виникнення нової галузі теорії моралі – екологічної етики. Норми і принципи екологічної етики. Турбота про здоров’я людини й виживання людства як моральний імператив сучасності. Проблема голоду в світлі загальнолюдських моральних цінностей. Мораль і техногенні новації сучасності. Моральні основи взаємодії культур. Проблеми війни та миру крізь призму моралі.

Тема 9. Моральне формування і самовдосконалення особистості.

Моральне формування особистості, роль різних чинників у цьому процесі. Соціалізація індивіда. Виховання і самовиховання.

Поняття морального вдосконалення людини. Поняття моральної досконалості. Образ досконалості в арістотелевському вченні про доброчесність. Концепція досконалості, запропонована І. Кантом. Поняття досконалості в стоїцизмі і буддизмі. Досконалість і вдосконалення в християнстві.

Духовність. Шляхи вдосконалення особистості.