Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іст.костюма.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
209.92 Кб
Скачать

Костюм епохи Відродження у Франції (хvі ст.) Чоловічий костюм

Навіть сильний іспанський вплив не міг зовсім підкорити собі французьку культуру і французький костюм. Французький одяг ніколи не був таким скованим, в ньому завжди вносилась деяка м’якість, легкість, притаманна смаку нації. Французький костюм був більш яскравим, світлим і радісним. В моді були важкі тканини: оксамит, парча, шовк, сукно. Як правило, ці тканини використовувались без візерунків, тому що костюм декорували розрізами, смугами, шнурками та позументом. Сорочки шили з тонкого полотна, з манжетами.

В моді були розпашний камзол, тріко та короткі буфовані штани – брічеси, які, на відміну, від іспанських були м’якими. Верхній одяг – розпашний каптан відповідно французькій моді досить тісно на талії стягувався поясом.

До середини ХVІ ст. в моду входять короткі плащі з відкладним коміром.

Головний убір – французький берет з широкими крисами.

Взуття – тупоносе.

В третій чверті століття французька мода відходить від іспанського впливу і створює свої власні екстравагантні форми. Колет майже втратив поли, попереду з’явився мис-баух. Пишні рукава були пристібнуті і мали манжети. На тріко одягали поколінні вузькі штани – кюлоти.

Костюми були світлих кольорів: голубі, розові, зелені тощо.

Чоловіки фарбували і закручували волосся, носили маленьку борідку і вуса, при цьому рум’янились, духались, носили сережки у вухах.

Брижа стала дуже великою і широкою («млинове жорно»).

До кінця ХVІ ст. в чоловічому костюмі відбулися деякі зміни. Король Генріх ІV видав указ про обмеження розкоші та строкатості в костюмах. Повинні були одягати темні, але дорогі та вишукані костюми. Колет став вільнішим, до нього одягалась не тільки брижа, але й відкладний комірець, який в цей час з’явився. Панталони подовжились до колін і набули зібрану форму.

Взуття – туфлі з розеткою на носку та підборами.

Плащі стали довшими і часто одягали лише на одне плече.

Зачіска дещо змінилась – гладенько зачесане назад волосся, закручені вверх вуса і маленька гостра борідка. Так як король рано посивів, то в моду ввійшла пудра для волосся., але пудрили в цей час тільки скроні.

Головний убір – капелюх з крисами, прикрашений страусовим пір’ям.

В другій половині ХVІ ст. склався тип траурного одягу – траурним кольором стає тільки чорний.

Жіночий костюм

В першій половині ХVІ ст. модний силует нагадував ту ж саму конусоподібну форму, що й іспанський. Дві сукні натягувались на каркас, мали вузький ліф з гострим мисом квадратний виріз – каре.

У середині сторіччя вперше винайшли еластичні корсети, у які затягувались модниці.

Взуття стали робити з невеликим підбором, хоча і носили італійські туфлі на досить високій підовші.

В кінці ХVІ ст. форми жіночого суттєво змінюються, а саме у формі спідниці. Спочатку спідниця стала вільною (м’які крупні складки і валики на боках, які одягались під спідницю сукні), а далі набула круглу форму, яка нагадувала «абажур». Під спідницю одягали жорсткий каркас, поверх неї навколо талії – плоєну зборку, яка мала вигляд «колеса». Ліф сукні став ще вужчим. Рукава часто розрізались на полоски, які скріплювались пряжками.

Змінилась форма коміра – замість брижи в моду ввійшов стоячий на каркасі мереживний комір, який, інколи, піднімався вище голови.

Траурний тип одягу – чорна сукня з білою вуалью.