Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
75.78 Кб
Скачать

6. Страхування туристів

Страхування туристів передбачене як Законом України “Про страхування” так і Законом України “Про туризм”. Зокрема, виконання вимог до забезпечення страхування туристів є однією з умов отримання ліцензії на здійснення господарської діяльності з організації внутрішнього і закордонного туризму. У вимогах до отримання ліцензії вказано, що суб’єкт туристичної діяльності повинен забезпечити медичне страхування туристів і страхування від нещасних випадків. До договору про туристичну подорож обов’язково повинен додаватися відповідний поліс. Суб’єкт туристичної діяльності повинен вести облік полісів і взаємодіяти зі страховою компанією в питаннях отримання страхового відшкодування у разі настання страхових випадків.

Страхувальниками за цією програмою можуть бути як туристи так і туристичні агентства, які надають послуги з організації подорожей. Тарифні ставки за цим видом страхування коливаються в межах 1-1,2% від страхової суми, але можуть бути і більшими в залежності від географії майбутньої подорожі. Страховим випадком вважається смерть туриста, втрата працездатності безпосередньо під час подорожі. В страхову суму може бути закладено витрати по наданню першої медичної допомоги і транспортуванню туриста до місця проживання, але в такому випадку тариф буде більшим. Якщо в договорі по страхуванню туриста, окрім смерті чи втрати працездатності від нещасного випадку передбачена смерть або втрата працездатності внаслідок раптової хвороби, то такий договір в практиці світового страхування має назву “асистанс”. За цим договором послуга також надається лише в тій країні, в якій перебуває турист або людина у відрядженні. У випадку смерті застрахованої особи в страхову суму входять витрати на репатріацію тіла до місця поховання в країні проживання. Розмір страхової суми за програмами “асистанс” складає від 5000 до безлімітної суми. Деякі країни (Франція, Німеччина, Іспанія, Італія) потребують обов’язкового страхування туристів зі значним покриття (більше 30000 Євро). Страхове покриття для Росії складає 5 тис. доларів. Для Польщі, Чехії, Словаччини, Румунії від 10 до 12 тис. доларів. Якщо вік особи, яка страхується перевищує 65 років страховий тариф подвійний. Також тарифи на страхування можуть збільшуватися якщо людина збирається за кордоном займатися спортом або фізичною працею.

В усіх колективних видах страхування від нещасних випадків передбачається надання знижок в залежності від кількості осіб в групі. Знижки коливаються в наступних границях:

Кількість застрахованих в групі

Знижувальний коефіцієнт

1-5

1,0

6-10

0,9

11-20

0,85

21-50

0,8

51-100

0,75

101-200

0,7

201-300

0,6

більше 300

0,5

При укладенні договору страхування туристів страховики пропонують різні види страхового покриття від яких залежить вартість страхування, а саме:

невідкладна медична допомога (втому числі акушерська і стоматологічна);

транспортування застрахованої особи до найближчого медичного закладу;

оплата візиту третьої особи у випадку якщо застрахований перебуває на лікуванні більше 10 діб;

дострокове повернення туриста у випадку, якщо один з близьких родичів в країні постійного мешкання застрахованого помер або перебуває в небезпечному для життя стані;

евакуація дітей;

допомога при здійсненні пошуку украденого багажу;

допомога при втраті особистих документів та білетів на рейсовий транспорт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]