Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T12.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
103.94 Кб
Скачать

Тема 12. Авіаційне страхування

1. Сутність та необхідність авіаційного страхування. Основні ризики, які виникають під час авіаційних перевезень

2. Класифікація авіаційного страхування за кордоном і в Україні.

3. Основні умови проведення обов’язкового авіаційного страхування в Україні

4. Страхування відповідальності повітряного перевізника за шкоду, заподіяну пасажирам, багажу, пошті, вантажу

5.Страхування відповідальності експлуатанта повітряного судна за шкоду, заподіяну третім особам

6. Страхування членів екіпажу повітряного судна та іншого авіаційного персоналу

7. Страхування повітряних суден

8. Страхування працівників замовника авіаційних робіт, осіб, пов'язаних із забезпеченням технологічного процесу під час виконання авіаційних робіт

9. Основні міжнародні вимоги до проведення авіаційного страхування

10. Страхування ризиків космічних об’єктів

1. Сутність та необхідність авіаційного страхування. Основні ризики, які виникають під час авіаційних перевезень

Початком розвитку комерційного використання авіаційної техніки вважають Другу світову війну, яка дала поштовх до розвитку транс­портної авіації та створення всесвітньої мережі, що обслуговувалась гвинтовими літаками.

Наступним етапом розвитку авіації було застосування реактивних лайнерів, що підвищило швидкості транспортування зі зменшенням витрат. Головним якісним показником реактивної авіації вважають більший ресурс реактивних двигунів порівняно з поршневими.

Важливою для розвитку авіації стала поява широкофюзеляжних літа­ків, що на початку 70-х років знову трансформували авіаційний ринок.

Поряд з розвитком авіаційної техніки можна спостерігати вдоско­налення навігаційних служб, які почали застосовувати аерокосмічні навігаційні системи, що дало змогу в багато разів збільшити точність наведення літаків.

Перевезення авіаційним транспортом є одним з найбільш швидких і одночасно найбільш небезпечних видів транспортних перевезень. При цьому небезпека виникає не від частоти настання авіаційних катастроф, а від їх наслідків. Один випадок з авіаційним транспортним засобом може завдати шкоди набагато більше ніж від тисяч випадків з автотранспортними засобами. Середній авіаційний ризик страховики оцінюють в 700 млн. Амер. доларів. Саме через значну кумуляцію ризиків в одній події між­народна практика до галузі авіаційного страхування, крім страхування авіа-каско, відносить багато інших видів страхування, зокрема страхування авіазапчастин та двигунів, пасажирів від нещасних випадків, членів екіпажів, авіадиспетчерів та інших спеціалістів, страхування відповідальності аеропортів і власників (операторів) ангарів, відпові­дальність виробників повітряних суден та іншої продукції авіаційно-промислового комплексу і пов'язаних з авіацією галузей. Основні ризики авіаційних перевезень страхуються в обов’язковому порядку, але існують і багато видів додаткового добровільного страхування авіаційних ризиків.

Незважаючи на розширене розуміння терміну «авіаційне страху­вання», головним носієм ризику в цих видах страхування є повітряне судно, особливо під час зльоту чи посадки, тому що саме в цей час по­вітряне судно отримує найбільші динамічні та статичні навантаження. Зазначені найбільш небезпечні періоди польоту хоча і становлять лише 6 відсотків польотного часу, але на них припадає 75 % авіаційних подій.

Основні ризики, які виникають під час авіаційних перевезень є наступними:

  • ризик пошкодження авіаційного судна або його знищення внаслідок технічної несправності;

  • ризик викрадення або захоплення авіаційного судна;

  • ризик зникнення авіаційного судна, пасажирів і багажу безвісти;

  • ризик загибелі або травмування пасажирів внаслідок аварії авіаційного судна;

  • ризик загибелі або пошкодження майна третіх осіб внаслідок аварії авіаційного судна;

  • ризик виникнення техногенних катастроф внаслідок аварії авіаційного судна.

Значну небезпеку викликають захоплення авіаційних суден терористами з метою отримання викупу або досягнення інших цілей. Через це за додатковим полісом багато страхових компаній пропонують захист від тероризму. В Росії страховики навіть створили антитерористичний страховий пул. Зважаючи на катастрофічний характер авіаційних ризиків, жодна страхова компанія не приймає їх без забезпечення перестрахування. Після подій 11 вересня 2001 року перестрахування авіаційних ризиків подорожчало на 40-50%.

В Україні як і в більшості країн, які мають цивільну авіацію, основні авіаційні ризики страхуються в обов’язковому порядку. Перше законодавче запрова­дження в Україні авіаційного страхування було здійснено в XVII роз­ділі «Авіаційне страхування» Повітряного кодексу, прийнятого 4 тра­вня 1993 р. Стаття 103 поділяла загальний термін «авіаційне страху­вання» на більш деталізовані і конкретні види, що мали здійснюватися в обов'язковому порядку. Авіаційне страхування передбачено як обов’язкове і Законом України “Про страхування”, а його умови регламентуються відповідною постановою КМУ.

Сьогодні існують тенденції щодо розвитку допоміжних операцій, виконуваних авіаційними компаніями з метою збільшення рентабель­ності авіаліній. Так, наприклад, типова авіакомпанія здійснює операції в аеропортах і агенціях з продажу квитків, залучається як партнер до готельного бізнесу, має дочірні туристичні компанії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]