Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
75.78 Кб
Скачать

Тема 4. Страхування від нещасних випадків

План

  1. Економічна сутність і значення страхування громадян від нещасних випадків

  2. Обов’язкові види страхування від нещасних випадків

  3. Добровільні види індивідуального страхування від нещасних випадків

  4. Колективна форма добровільного страхування від нещасних випадків

  5. Страхування туристів

  6. Особливості роботи страхової компанії при проведенні страхування від нещасних випадків в обов’язковій і добровільній формах

  1. Економічна сутність і значення страхування громадян від нещасних випадків

Страхування від нещасних випадків – це ризикове страхування, яке на відміну від довгострокового накопичувального страхування життя, передбачає виплату страхової суми лише при настанні страхового випадку. Виплати страхової суми або повернення сплачених внесків на закінченні терміну дії договору страхування не передбачається. Страхуванням від нещасних випадків, яке не має накопичу вальної частини, можуть в Україні займатися лише компанії, які проводять ризикові види страхування. До нещасних випадків відносять: травма; утоплення; опіки; ураження блискавкою або електрострумом; обмороження; випадкове гостре отруєння хімічними речовинами або медикаментами; укуси тварин, отруйних комах, змій.

Об’єктом страхування від нещасних випадків є майнові інтереси, які не суперечать діючому в Україні законодавству, пов’язані зі здоров’ям або працездатністю застрахованої особи.

Страхування від нещасних випадків має велике соціальне значення, оскільки часто трапляється, так, що у особи з якою стався страховий випадок або її спадкоємців не має достатніх коштів для подолання його наслідків (відновлення працездатності, лікування, протезування, ритуальні послуги тощо). Якщо нещасний випадок охоплює велику кількість осіб (наприклад, аварії на значних промислових об’єктах або на транспорті), то відшкодування збитків лягає тягарем на державний і місцевий бюджети. Через це держава зацікавлена у розвитку даного виду страхування і приймає в його регулюванні безпосередню участь. Регулювання страхування від нещасних випадків здійснюється державою в двох напрямках. Перший – впровадження обов’язкових видів страхування, якими займаються страхові компанії. Другий – створення спеціального фонду страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань. Створення даного фонду було здійснено в 2001 році шляхом прийняття і введення в дію Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”. Звісно централізація такого значного сегменту ринку як нещасні випадки на виробництві викликало негативну реакцію з боку страхових компаній, оскільки вони поставлені перед даним фондом у невигідні умови (відрахування до Фонду входять до валових витрат і зменшують оподатковуваний прибуток підприємств, а страхові платежі за особистим страхуванням повинні здійснюватися з прибутку).

В окремих випадках (в Україні досить нечаста практика) разом з державним страхуванням від нещасних випадків здійснюється додаткове добровільне, яке проводять страхові компанії. Зараз такі проекти проводять вугільній галузі, яка є лідером по нещасних випадках, в тому числі і такими, що закінчуються смертю.

Страхування від нещасних випадків поділяється на індивідуальне і колективне, може проводитися в добровільній або обов’язковій формах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]