Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
75.78 Кб
Скачать

2. Обов’язкові види страхування від нещасних випадків

До обов’язкового страхування від нещасних випадків можна віднести наступні види обов’язкового страхування:

особисте страхування від нещасних випадків на транспорті;

страхування спортсменів вищих категорій;

страхування туристів.

При цьому чистим видом обов’язкового страхування від нещасних випадків є лише страхування пасажирів на транспорті. Два інших види страхування передбачають крім ризику нещасного випадку і інші ризики.

Розглянемо умови страхування від нещасного випадку на транспорті.

Впровадження такого виду страхування пов’язане з тим, що транспортний засіб є джерелом підвищеної небезпеки щодо осіб, які експлуатують транспортні засоби та пасажирів, які ними користуються. Саме тому за чинним законодавством обов’язковому страхуванню підлягають пасажири усіх видів транспорту, крім міського та персонал, який забезпечує транспортну роботу (водії, машиністи, поїздові електромонтери, кондуктори, працівники вагонів-ресторанів, працівники бригад медичної допомоги тощо).

Пасажири є застрахованими з моменту оголошення посадки в поїзд, судно, а водії – на час обслуговування. Страховий внесок пасажири сплачують при оплаті проїзного квитка (2-5% вартості проїзду), а за водіїв і обслуговуючий персонал сплачують внески транспортні підприємства (не більше 1% ) .

Страхову суму за цим видом страхування встановлено в розмірі 8500 гривень для наземного і водного видів транспорту.

Особисте страхування на повітряному транспорті здійснюється за рахунок власників або експлуатантів повітряних суден. Розмір страхової суми на повітряному транспорті становить 17000 грн.

До страхових випадків за цим видом страхування належать:

загибель застрахованого внаслідок нещасного випадку на транспорті (виплачується 100 відсоткова страхова сума спадкоємцям);

одержання застрахованим травми внаслідок нещасного випадку на транспорті при встановленні йому групи інвалідності (1 група-90 відсотків страхової суми, 2 група – 75, 3 група – 50 відсотків);

тимчасова втрата застрахованим працездатності внаслідок нещасного випадку на транспорті (виплачується 0,2% за кожен день втрати працездатності але не більше 50% страхової суми).

В принципі даний вид страхування вважається дуже вигідним для страхових компаній (високий тариф, дуже короткий термін страхування, низькій рівень аварійності, особливо на залізниці).

Відповідно до змін від 18 грудня 1998 року до Постанови КМУ №959 50% різниці між отриманими страховими платежами і здійсненими страховими виплатами страхові компанії повинні переказувати транспортним організаціям на фінансуванні здійснення заходів безпеки. Слід вказати, що страхування від нещасних випадків на транспортні за кошти пасажирів достатньо непоширена в світі практика. Частіше страхується відповідальність перевізника перед пасажирами.

Страхування спортсменів вищих категорій також здійснюється в обов’язковому порядку. Так, на минулих олімпійських іграх страхування української команди здійснювала страхова група ТАС. Кількість застрахованих складала 111 спортсменів. Страхова сума 35 тис. грн. на кожного. Сумарна страхова сума складала 3885 тис. Євро. Страховий захист діяв під час проведення ігор і включав в себе видатки на медичну допомогу у разі хвороби або нещасного випадку, а також на прибуття близьких родичів застрахованих якщо в цьому виникне необхідність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]