Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОЕКТУВАННЯ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
384 Кб
Скачать

1.Суть, мета, завдання та підходи до управління проектами.

Управління проектами (project management) - розділ теорії управління соц-екон системами, що вивчає методи, форми, засоби найбільш ефект й раціон. управління змінами.

Управління проектом має на меті оптимізувати рух фін і грош потоків, а також ефективно вирішувати проблеми, що виникають між госп суб'єктами в процесі реалізації проекту.

Головною ціллю управління проектами є вирішення наступних завдань у найкоротший час, із найменшими витратами та найкращою якістю:- посилення перспективності проекту;- підвищення якості рішень;- збільшення оперативності управління;- забезпечення екон ефективності проекту;- підвищення відповідальності за проектні рішення.

Досягнення цілей проекту можливе при застосуванні наступних загальновідомих підходів до управління:a) класичний підхід, який об'єднує такі основні функції управління, як планування, організацію, впровадження, контроль та керівництво. Цей підхід був запропонований Генрі Файолем у 1949 році;b) управління проектом як циклом розв'язання проблеми. Для вирішення проблеми, що виникла, потрібно здійснити відповідні кроки реалізації проекту. На першому етапі необхідно провести аналіз проблеми, зібрати відповідні дані, розробити можливі пропозиції вирішення проблеми, провести їх оцінку. На наступному етапі важливо здійснити альтернативний вибір (прийняти найкраще рішення). Наступним кроком є організація команди виконавців, розробка плану, його впровадження, та проведення моніторингу.c) за ЖЦП. Життєвий цикл проекту - це час від моменту його задуму до моменту ліквідації.

Проект – одноразовий комплекс взаємопов’язаних заходів, спрямованих на задоволення визначеної потреби при встановленому ресурсному забезпеченні з чітко визначеними цілями протягом заданого періоду часу.

2.Поняття бізнес-проекту, його основні ознаки

Бізнес-проект - це комплексний документ, що максимально повно відображає всі аспекти підприємницького починання і представляє собою оформлену пропозицію, спрямовану на практичне впровадження. Бізнес- проект передбачає чітке попереднє формулювання підприємницьких, комерційних цілей (цільових показників), в ім'я досягнення яких він організується і буде й надалі здійснюватися.

Ознаки:кількісна вимірюваність, часовий горизонт дій, цільова спрямованість, ЖЦ проекту, функціонування як системи, існування в певному зовн середовищі, ресурсні обмеження, неповторність, новітність поставлених завдань і проблем, комплексність, необхідність правового, організаційного забезпечення.

3. Відмінність проекту від плану, програми, підприємства.

Проект – одноразовий комплекс взаємопов’язаних заходів, спрямованих на задоволення визначеної потреби при встановленому ресурсному забезпеченні з чітко визначеними цілями протягом заданого періоду часу.

План – фіксація системи цілей, задач і засобів, які передбачають спрямовану зміну ситуації при передбачуваному стані середовища.

Програма – запланований комплекс соц.-екон, наук-досл, ін. заходів, спрямованих на досягнення генеральних цілей або реалізації певного напрямку розвитку.

Програма – проект – план.

Проект-разове виконання конкретних робіт, а п-ство – повторювана д-сть. Проект- ступінь інтенсивності викор ресурсів достатньо низька,а п-ства –висока. Проект- вирішує проблеми унікальні нестандартні, а п-ство –рутинні, повторювані. Проект-персонал тимчасовий, власний, ротація кадрів, а п-ство – сталиц персонал. Проект-продукуються нові ідеї, а п-ство – нагромаджує і викор досвід і т д.