Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проектне, додатково.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
85.5 Кб
Скачать

1. Поняття інвестиційного проекту, його основні ознаки та класифікація.

Інвестиційний проект- це повний комплект організаційно-технічних і фінансово-економічних документів та заходів, необхідних для досягнення поставленої мети вумовах обмеженості наявних ресурсів з обовязковим отримання позитивног економічного чи соціального ефекту.

Головними ознаками проекту : 1- кількісні і якісні параметри оцінки діяль-ності після його завершення, кількісна і якісна спрямованість; 2- дія проекту в межах відповідного періоду часу, тобто життєвий цикл; 3- вартість і ефектив-ність; 4- існування в певному зовнішньому середовищі.

Існує величезна різноманітність проектів.Їх можна класифікувати за різними критеріями і ознаками: (1)-за типом проекту: -технічні, організаційні, еконо-мічні, соціальні, змішані. (2)-за видом проекту: -інвестиційні, інноваційні, ос-вітні, комбіновані. (3)-за тривалістю здійснення проекту: - коротко ,- середньо, довгострокові. (4)-за масштабом проекту:-малі, середні, великі, дуже великі. (5)- за складністю: - прості, складні, дуже складні. (6)- за класом проекту: - окремий проект різних типів, видів та масштабів. (7)-мультипроект- ком-плексний проект що склад. з переліку моно-проектів.(8)-мегапроект–цільові проекти розвитку регіонів, галузей та інших новоутворень, які включають до свогоскладу перелік моно-і мультипроектів.

За функціональною ознакою проекти можна класифікувати на проекти виро-бничого і невиробничого призначення.Проекти можуть бути новостворю-ваними, може відбуватись реконструкція, розширення та модернізація.

2. Середовище та учасники інвестиційного проекту.

Здійснення проекту відбувається в оточенні внутрішнього та зовнішнього середовищ.Тому на прект впливають внутрішні і зовнішні фактори.

До зовнішніх факторів належать: політичні, економічні, соціальні, правові, інфраструктурні, природні та екологічні, культурологічні, науково-технічні.

Внутрішнє середовище проекту треба розглядати за найбільш значущими факторами, зокрема такими: економічні умови, соціальні умови, стиль керівництва, організація проекту, методи та засоби комунікацій.

Інвестиційний проект-це комплексний план розвитку підприємства і він є головним обгрунтуванням інвестицій. . Увесь процес проектування можна роз-поділити на дві частини: - передпроектні дослідження; - безпосереднє проекту-вання.Друга частина проектування передбачає два етапи: - попередній проект; - остаточний проект.Кожний проект у свою чергу класифік: 1 - за терміном реа-лізації: коротко-середньо-довгострокові;2 – за масштабами в міжнар. практиці: малі, середні, великі і грандіозні;3 – комерційні ,некомерційні; 4 – економічні.

Залежно від ідеї і признач. проекту підбирається його склад учасників. Серед них – автор ідеї або ініціатор створ. проекту, який не завжди буває замов-ником. Замовник-головна особа або майбутній власник чи співвласник і ко-ристувач результатів проекту. Інвестор- це особа що забезпечує інвестування даного проекту.Керівником проекту може бути сам замовник або на його до-ручення юр.чи фіз.особа.Проектувальник-юр.особа, що забезпечує виконання проектно-пошукових робіт.Генеральний підрядник- юр.особа, що найнята замовником на конрт.основі для забезпечення будівельно-монтажних робіт. Серед учасників інвестиц.проекту органи влади, споживачі продукції та інші