Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_Николин.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

20 4.5.2. Лабораторія

У лабораторії монтажної ділянки, в основному призначеній для стендової перевірки приладів, установлюються спеціальні стенди для перевірки манометрів, витратомірів, приладів для виміру температури й інших величин, а також для перевірки апаратури електронної автоматики. Лабораторія обладнається стелажами розміром 2500X800x300 мм для приладів і металевою шафою для зберігання технічної документації. На виконання робіт з ремонту приладів лабораторія не розраховується, але в окремих випадках така можливість не виключена. Розбирання й ремонт приладів із ртутним заповненням у лабораторії повинна бути заборонена. Ці роботи виробляються в спеціальному приміщенні, обладнаному відповідно до вимог до робіт із ртуттю, викладеними нижче.

Для розміщення лабораторії звичайно достатня площа в 30-35 мЗ. У лабораторію підводять змінний струм напругою 220 і 380В, водопровід і каналізацію. Бажано підвести також лінію стисненого повітря.

Лабораторія оснащується комплектом апаратури необхідної для стендової перевірки приладів і засобів автоматизації що поступають на монтажний майданчик. У комплект лабораторних приладів входять: зразкові манометри й вакуумметр, поршневий манометр, лабораторний мікроманометр, U-образні й однотрубні скляні манометри, насос Комовского, контрольні мілівольтметри різних градуювань, переносні потенціометри, джерела регульованої напруги, вимірювальні мости, магазини опору, тестери, катодні вольтметри й інші прилади.

Стенди для перевірки виготовляються по типових кресленнях, прикладеним до проекту виконання робіт.

4.5.3.Приміщення для робіт із ртуттю

За останні роки застосування приладів й іншої апаратури з використанням ртуті різко скоротилося. Проте можливість застосування приладів із ртуттю повністю не виключена.

Ртуть є сильною отрутою, з повільною й непомітною дією вона організм людини. Пролита в (приміщенні ртуть попадає в щілини підлоги й на стіни, а

21 потім поступово випаровується. Випаровується вона також і з відкритих

поверхонь у посудинах і приладах.

Пари ртуті осаджуються на різних предметах, стінах, стелі приміщення. Якщо навіть видалити всі видимі джерела насичення повітря парами ртуті, то вона буде випаровуватися з різних предметів і частин будинку, де концентрація ртуті в цей момент вища, ніж у повітрі.

Процес насичення повітря парами ртуті протікає повільно. Однак навіть незначне збільшення їхньої концентрації в повітрі небезпечно для здоров'я людини. Тому всі операції із ртуттю дозволяється робити тільки в спеціально обладнаному приміщенні (ртутній кімнаті) з дотриманням правил техніки безпеки. Бажано, щоб приміщення для робіт із ртуттю складалося із двох кімнат: одна - для розбирання, ремонту, заповнення й зливу ртуті із приладів, і друга - для градуювання приладів. Кімната для градуювання оснащується шафами для зберігання приладів.

Приміщення для робіт із ртуттю і його устаткування повинні задовольняти наступним основним вимогам:

  1. Основні роботи із ртутними приладами повинні вестися в приміщенні, ізольованому від інших приміщень й обладнаному притічно-витяжною вентиляцією або як мінімум витяжним парасолем з механічним побудником.

  2. Стіни приміщення ртутної кімнати повинні бути на 2/3 висоти пофарбовані олійною фарбою.

  3. Підлога приміщення повинна бути щільною (без щілин) з невеликим ухилом в одну сторону. Підлога повинна бути ретельно зацементована або покрита гладким лінолеумом. Всі шви між аркушами лінолеуму, а також між ним і стінами приміщення повинні бути ретельно зароблені. Краї лінолеуму біля стін повинні бути підняті вище плінтуса.

4. Для розбирання приладів повинні бути стенди або спеціальні столи зі сталевим похилим жолобом для зливу крапель ртуті в посудину, заповнена водою (рис.4.6). Плити столів виконуються зі сталі або з дерева, покритого лінолеумом. Для розбирання приладів типу ДП або ДПЗС доцільно закрити в стіні

22 спеціальний кронштейн для закріплення приладу, що розбирається. Під

кронштейном розташовується лист із водою для вловлювання ртуті, що проливається.

Рис. 4.6.. Стенд (а) і стіл (б) для розбирання ртутних приладів.

5. Меблі ртутної кімнати повинна мати гладку поверхню, пофарбовану олійною фарбою. Меблі, апаратури, інструмент й інший інвентар ртутної кімнати забороняється виносити в інші приміщення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]