Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФМ 1-14.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
251.39 Кб
Скачать

11. Функції контролінгу

Функції контролінга визначаються метою створення цієї системи. Вони поділяються на основні та спеціальні.

До основних функцій належить:

планування процесів господарської діяльності (логістика, виробництво, збут, інвестування). Для процесу планування створюється нормативно-довідкова база, визначаються обсяг і структура необхідної інформації, розробляються методики складання планів за часом та змістом;

облік показників контролінга на основі методів і критеріїв оцінки діяльності підприємства та його структурних підрозділів. Для цього визначаються потреби системи управління в необхідній інформації, розробляється система показників контролінга та звітні форми для збору та обробки даних;

аналіз тенденцій, відхилень від прогнозованих показників. Для аналізу визначаються контрольовані показники за часом та змістом, знаходяться відхилення методом порівняння фактичних та прогнозованих даних, фактори впливу на відхилення, дається оцінка та інтерпретація відхилень, систематизуються дані з метою виявлення позитивних і негативних тенденцій у роботи підприємства.

До спеціальних функцій належать:

інформаційно-аналітичне забезпечення, метою якого є розробка інформаційної системи, стандартизація документів і регістрів обліку, комунікаційних зв'язків, організація збору і обробки даних контролінга. Розробка інструментарію для планування, контролю, аналізу та прийняття рішень, забезпечення менеджерів інформацією (обсяг, зміст, форми, строки, час подання);

моніторинг зовнішнього середовища, в якому функціонує підприємство. До цієї функції входить збір і аналіз даних про ринки (сировини, праці, капіталу, товару), кон'юнктура ринку, конкурентів, ціни, формування досьє на конкурентів, огляди розвитку галузей, участь у виставках та ярмарках тощо.

12. Грошовий оборот – це функціонування реальних грошей в часі і просторі, в результаті здійснення якого гроші виконують функції засобів обігу, засобів платежу і засобів накопичення.

За змістом доцільно виділити такі види грошових потоків:

а)фіскально-бюджетні платежі щодо сплати відповідних податків, зборів і платежів до бюджетів різних рівнів. Вони мають характер відчудження в результаті перерозподілу вартості валового національного продукту.

б)Фінансово-кредитні платежі, що пов’язані з тимчасовим користуванням грішми (кредити, депозити, придбання цінних паперів, акцій).

в) Фінансово-розрахункові платежі, що обслуговують господарські взаємозв’язки між підприємствами з приводу постачання й реалізації товарів, робіт, послуг, виплати заробітної плати працівникам, дивідендів, кооперативних і дисконтних виплат членам споживчих товариств.

За направленням:

До вхідних грошових потоків відносять потоки, що відображають:залучення капіталу з різних джерел; інкасацію виручки від продаж; форми розрахунків; політику знижок і відстрочок платежів покупцям;надходження орендної плати; надходження від продажу основних засобів; отримання доходів по цінним паперам. До вихідних грошових потоків відносять: авансування капіталу в оборотні активи; вкладення капіталу в здійснення інноваційно-інвестиційних проектів; погашення кредиторської заборгованості; сплата податків і податкових платежів; виплата заробітної плати; погашення кредитів і сплата відсотків по ним; виплати дивідендів; короткострокові фінансові вкладення.

+ ).