Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФМ 1-14.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
251.39 Кб
Скачать

5, 6, 7 Методичне забезпечення фінансового менеджменту

Методичне забезпечення фінансового менеджменту включає: методи фінансового аналізу,методи фінансового планування й методи фінансового контролінгу. При проведенні фінансовго аналізу, окрім загальнонаукових, застосовуються різноманітні спеціальні його методи (Рис.2.2)

Рис.2.2.Методи фінансового аналізу.

Важливим елементом системи забезпечення фінансового менеджменту виступає фінансове планування. При його здійсненні в сучасних умовах господарювання застосовуються багатоваріантні розрахунки планових показників, які здійснюють на основі застосування різноманітних методичних підходів (Рис.2.3)

Рис.2.3.Методи фінансового планування

Сучасною системою фінансового контролю на рівні підприємства виступає контролінг– контролююча система, що забезпечує концентрацію контрольних дій на найбільш пріоритетних напрямах фінансової діяльності підприємства, своєчасне виявлення відхилень фактичних її результатів від запланованих і прийняття оперативних управлінських дій для забезпечення нормалізації становища.

Створення системи фінансового контролінгу на підприємстві включає:

визначення об’єкту контролінга;

визначення видів і сфер контролінга;

формування системи пріоритетів показників, що контролюються;

розробку системи кількісних стандартів контролю;

побудову системи моніторинга фінансових показників;

формування системи алгоритмів дій щодо усунення відхилень.

8. Інформаційне забезпечення фінансового менеджменту- це сукупність інформаційних ресурсів і способів їх організації, необхідних та придатних для здійснення аналітичних і планових процедур, які забезпечують фінансову сторону діяльності підприємства.

Рис.2.1 Джерела фінансової інформації.

9. Поняття , сутність і причини винекнення фінансового контролінгу.

Поняття “контролінг” походить від англійського “ to control ”, яке в економічному розумінні означає управління, спостереження, регулювання, контроль. Контролінг - це функціональна система планування, контролю, аналізу відхилень, координації, внутрішнього консалтингу та загального інформаційного забезпечення керівництва підприємством, це спеціальна, саморегулівна система методів та інструментів, яка спрямована на функціональну підтримку менеджменту підприємства (зокрема фінансового менеджменту) і включає в себе інформаційне забезпечення, планування, координацію, контроль та внутрішній консалтинг.

Минулий досвід, на основі якого ухвалювалися рішення доцього часу, мало що дає в нових умовах господарювання, томурішення повинні прийматися не на основі екстраполяції минуло-го досвіду, а на підставі даних аналізу, що ґрунтуються на оригі-нальних дослідженнях та уявленнях про розвиток бізнесу. Контролінг вирішує завдання:

· збір та аналіз внутрішньої і зовнішньої інформації, яка стосується об'єкта контролінгу;

· виявлення та ліквідація “вузьких місць” на підприємстві;

· своєчасне реагування на появу нових шансів і можливостей (виявлення й розвиток сильних сторін);

· забезпечення постійного аналізу та контролю ризиків у фінансово-господарській діяльності, а також розробка заходів щодо їх нейтралізації;

· виявлення резервів зниження собівартості продукції;

· оцінювання повноти та надійності ведення бухгалтерського обліку, операційного та адміністративного контролю;

· розробка стратегії розвитку підприємства та координація роботи з планування фінансово-господарської діяльності;

-інші

10. Служби контролінгу в процесі виконання своїх функцій використовують велику кількість методів. Поряд з окремими загальнометодологiчними та загальноекономічними методами використовуються специфічні. До перших методів належать такi, як спостереження, порiвняння, групування, аналiз, трендовий аналіз, синтез, систематизацiя, прогнозування. До основних специфiчних методiв контролiнгу належать:

аналіз точки беззбитковості;

бенчмаркінг- енчмаркінг (від англ. benchmarking — встановлення контрольної точки) — це перманентний, безперервний процес порівняння товарів (робіт, послуг), виробничих процесів, методів та інших параметрів досліджуваного підприємства (структурного підрозділу) з аналогічними об’єктами інших підприємств чи структурних підрозділів.

вартісний аналіз - Вартісний аналіз — це метод контролінгу, що полягає в дослідженні функціональних характеристик продукції, яка виробляється, на предмет еквівалентності їх вартості та корисності. Отже, в центрі уваги вартісного аналізу перебувають функціональні та вартісні параметри продукції (робіт, послуг), саме тому цей вид аналізу позначають також як функціонально-вартісний. У ході аналізу здійснюється класифікація функцій продукту у розрізі функціональних класів: головні, додаткові та непотрібні. На основі цього розробляються пропозиції щодо мінімізації затрат на виконання кожної функції, а також щодо анулювання другорядних функцій, які потребують значних затрат.

портфельний аналіз - Портфельний аналіз — ефективний інструмент стратегічного контролінгу. Традиційно цей інструмент використовується при оптимізації портфеля цінних паперів інвестора

SWОТ-аналіз (аналіз сильних і слабких місць);

АВС-аналіз; - Даний метод контролінгу використовується при селективному відборі найцінніших для підприємства постачальників і клієнтів, найважливіших видів сировини і матеріалів, найвагоміших елементів затрат, найрентабельнішої продукції, найефективніших на- прямів капіталовкладень. АВС-аналіз полягає у виявленні та оцінці незначного числа кількісних величин, які є найціннішими та мають найбільшу питому вагу у загальній сукупності вартісних показників.

методи фінансового прогнозування (експертні, екстраполяції тощо).