Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1 - 1, 2, 3, 5, 6 питання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
76.8 Кб
Скачать

Лекція №1. Введення в менеджмент

  1. Управління і менеджмент, визначення менеджменту

  2. Основні функції менеджменту

  3. Діяльність організацій

  4. Сутність управлінської діяльності

  5. Еволюція управлінської думки

  6. Підходи до керування

1. Управління і менеджмент, визначення менеджменту

Слово management - з англ. управління, завідування, обережне, чуйне відношення до людей, manager - керуючий, завідувач, менеджер. Сутність понять управління і менеджмент однаковий. Але є і деякі розходження. Як пише в передмові до книги Мескона проф. Євенко, говорячи про менеджмент, відразу мається на увазі якийсь суб'єкт управління - людини, що займається адміністративною роботою, а, по-друге, мова йде не просто про інженера або економіста, які займаються управлінням, а спеціально навченому, професійному керуючому.

Існує безліч підходів до визначення сутності і ролі менеджменту. Деякі вважають, що менеджмент - це мистецтво. Дійсно, організації функціонують у складному, мінливому світі, а кожна людина, що входить до складу організації, має свій характер, систему цінностей, мотиви до праці. Щоб урахувати все це, менеджери повинні постійно взаємодіяти з людьми, створювати всі умови для того, щоб працівники хотіли й могли працювати з повною віддачею. Іноді одних знань недостатньо, у менеджера повинне бути особливе чуття, що підносить його роботу на рівень мистецтва.

По іншій точці зору - менеджмент - це наука. Але тоді, кожний, хто знає теорію менеджменту, може зробити свою фірму процвітаючої.

Можна затверджувати, що менеджмент - це синтез науки, мистецтва й досвіду. Ніхто не знає простих рецептів рішення управлінських проблем, кожна з них вимагає творчого підходу (ситуаційного), природно при цьому доцільно застосовувати життєвий досвід і науково обґрунтовані методи.

Марі Паркер Фоллет (одна з найвідоміших учених, що стояла в джерел науки менеджмент), уважала, що менеджмент – це «мистецтво забезпечення виконання робочих завдань іншими людьми».

Відомий теоретик науки управління Питер Друкер писав, що «управління – це особливий вид діяльності, що перетворює неорганізовану юрбу в ефективну цілеспрямовану і продуктивну групу». Мескон і Хедоурі пишуть, що більшість експертів приймає наступне визначення: «Менеджмент – це процес планування, організації, мотивації і контролю, необхідний для того, щоб сформулювати і досягти цілей організації».

2. Основні функції менеджменту

П лануваннявизначає місце, у якому організація хотіла б бачити себе в майбутньому, і визначає способи досягнення цієї мети. По суті планування відповідає на три питання:

  1. Де ми перебуваємо в цей час?

  2. Куди ми хочемо потрапити?

  3. Як цього досягти?

Планування це не разова акція, а безперервний процес, тому що після досягнення певної мети організація повинна ставити нові, що необхідно для продовження її існування. По-друге, майбутнє невиразно й події можуть розвертатися не так, як ми того очікували. Тому необхідно постійно погоджувати плани з реальністю й вносити необхідні корективи.

Після того, як створений план, необхідно подбати про його виконання. Організація (організовувати) – це ухвалення рішення про методи виконання плану. Оскільки реалізувати план має бути людям, то необхідно видати конкретні завдання персоналу, організувати їхню працю, делегувати окремим людям повноваження. Завдяки делегуванню повноважень керівництво здійснює виконання роботи за допомогою інших осіб. Особа, що приймає повноваження, уважається підлеглим стосовно керівника. Завершальним етапом організації є створення організаційної структури, тобто структури керування.

Мотивація - (спонукання) – сприяє тому, щоб працівники виконували роботу відповідно до плану і делегованих повноважень. М. Форд уважав, щоб працівник віддавав на робочому місці всю свою енергію, необхідно, щоб його не турбували фінансові проблеми. Таким чином, головним стимулом до праці вважалася гарна заробітна плата. Цю ідею підтримували багато вчених. Пізніше була доведена її неспроможність. Дослідження показали, що мотиви до праці залежать від потреб людини. Таким чином. менеджер повинен вивчати потреби й забезпечувати спосіб їх задоволення через гарну роботу.

Контроль – одна з найбільш важливих функцій менеджменту, тому що завдяки йому організація може дійсно досягти поставлених цілей. Процес контролю передбачає встановлення стандартів, вимір дійсності й порівняння зі стандартом. Якщо всі етапи виконані правильно, то керівництво може вчасно виявити проблему й причину її виникнення. Завершальним етапом контролю є прийняття дій, наприклад, перегляд поставлених цілей. От чому стрілка, що виходить із контролю веде до планування.

Всі чотири функції керування взаємозалежні. Вони вимагають ухвалення рішення, для чого необхідний обмін інформацією. Тому ухвалення рішення й комунікації є сполучними процесами між функціями керування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]