Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 12.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
292.35 Кб
Скачать

Лекція №12 Схеми регулювання у водяному опаленні: дросельне, обвідне, інжекційне регулювання, регулювання із клапаном-дозатором.

Первинна мета регулювання тепла, будь це опалення або охолодження, полягає в тому, щоб забезпечити витрати теплоносіїв на всіх пристроях споживання тепла при номінальних умовах. Далі, перепад тисків у всіх контурах повинен залишатися ледь змінним, а витрати теплоносія на всіх з’єднаннях системи - сумісними.

Схема дросельного регулювання

При такій схемі регулювання здійснюється шляхом дроселювання об'ємної витрати води.

1.

Балансувальний вентиль

2.

Регулювальний клапан із приводом

3.

Перепускний клапан

4.

Електронний регулятор температури

5.

Датчик температури

6.

Запірний вентиль

7.

Сітчастий фільтр

Автоматичний перепускний клапан забезпечує приблизну сталість перепаду тиску на стояку (приладовій гілці) тільки в режимі закривання терморегуляторів. Використання таких клапанів на стояках (приладових гілках) не рекомендується.

Ознаки: Необхідний перепад тиску. Кількість води з первинної й вторинної сторони змінна. Температура з первинної сторони змінна (внаслідок охолодження у трубах), із вторинної – постійна. Регулювання потужності здійснюється за допомогою зміни витрат теплоносія.

Переваги: Утворюється високий температурний напір, тому дана схема придатна для топкових обладнань і для централізованого теплопостачання.

Недоліки: При наявності в мережі трубопроводів декількох дросельних схем внаслідок зміни витрат зміщується робоча точка насоса. Виникаюча зміна перепаду тиску впливає на окремі споживаючі пристрої.

Застосування:

  • при розподілі тепла від теплоцентралей;

  • при прив'язці до буферного накопичувача;

  • при прив'язці вторинної мережі до топкових пристроїв;

  • зонне регулювання в радіаторних системах опалення й у системах опалення в підлозі з регулюванням температури трубопроводу, що подає, по зовнішній температурі,

  • для малих підігрівників і повітроохолоджувачів усіх розмірів.

Регулювальний клапан у лінії, що подає, служить для узгодження з перепадом тиску й для обмеження витрат води.

При наявності такої форми гідравлічної схеми узгодження потужності здійснюється через дроселювання об'ємного потоку. У цьому випадку виконавчі клапани беруть на себе задачу зміни потоку в контурі регулювання, щоб у такий спосіб впливати, наприклад, на теплову потужність теплоносія. Дросельна схема знаходить своє застосування скрізь, де потрібні низькі температури зворотної лінії й змінні об'ємні потоки. Теплова характеристика відрізняється тим, що при зниженні навантаження знижуються температури зворотної лінії (внаслідок охолодження у трубах).

Обвідне (або перепускне) регулювання (Схема з байпасом)

1.

Балансувальний вентиль

2.

Регулювальний клапан із приводом

3.

Електронний регулятор температури

4.

Датчик температури

5.

Запірний вентиль

6.

Сітчастий фільтр

Особливості: Необхідний перепад тиску на вході в схему. Кількість води з первинної сторони постійне, із вторинної сторони - змінне. Температура з первинної сторони постійна, із вторинної сторони змінна. Регулювання потужності здійснюється зміною витрат води.

Переваги: Внаслідок постійної витрати води з первинної сторони можна відмовитися від регульованого по потужності насоса. Ніякого впливу з боку перепаду тиску, тобто регулювальний клапан можна розраховувати незалежно від перепаду тиску.

Недоліки: Температура на споживаючих пристроях завжди відповідає температурі первинної сторони

Застосування:

  • калориферні регістри;

  • регістри охолодження;

  • зонне регулювання.

Така схема є варіацією дросельної схеми. Вплив регулювального клапана залежить тільки від навантаження, це означає, що установка триходового клапана здійснюється незалежно від розподільної мережі. Недолік схеми з байпасом полягає в тому, що споживаючі пристрої завжди одержують максимальну температуру первинного контуру, що подає, і тому не можна використовувати різні температурні рівні первинного й вторинного контурів. Крім того, схема не придатна для буферних накопичувачів, топкових установок і централізованого теплопостачання, тому що в режимі часткового навантаження теплоносій лінії, що подає, завжди підмішується до зворотної лінії й у такий спосіб температура зворотної лінії підвищується (це призводить до менш ефективного нагріву у котлі).

Швидкий доступ до гарячого первинного теплоносія є для споживаючих пристроїв великою перевагою з точки зору технічного регулювання. Експлуатація джерел енергії, генераторів тепла й холоду з постійним потоком має, крім того, перевагу в регулюванні й, частково, експлуатаційно-технічну перевагу. Розглядаючи з погляду енергетики, сталість потоку має, однак, для первинного контуру також недолік, тому що неможлива економія на роботі насоса.

Схема інжекційного регулювання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]