Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бази даних.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
212.99 Кб
Скачать

Підведення проміжних підсумків

Відсортувавши список та відфільтрувавши у ньому тільки потрібні записи, можна скористатися командою «Данные\Итоги» для одержання різноманітних підсумкових даних.

Командою «Итоги» можна додати підсумкові рядки для кожної групи даних у списку, а також виконати інші розрахунки на груповому рівні. За допомогою цієї команди неважко обчислити, наприклад, середнє значення заданого поля для кожної групи записів, знайти кількість записів у кожній групі, кількість порожніх елементів у кожній групі, обчислити стандартне відхилення для кожної групи і т. д. Можна підвести також і загальні підсумки, застосувавши обрану функцію не тільки до груп записів, але і до всього списку. Користувач може задати також місце розташування підсумків наприкінці або на початку списку, що буває істотно для довгих списків. Можна додати також проміжні підсумки для окремих підгруп існуючих груп записів і створити, таким чином, вкладені проміжні підсумки.

Для створення проміжних підсумків необхідно:

        Відсортувати список по полю, по якому окремі записи повинні бути розбиті на групи.

        Виконати команду «Данные\Итоги».

        У вікні діалогу «Промежуточные итоги» зі списку «При каждом изменении в» виберіть поле, по якому список розбитий на групи записів.

        У списку «Операция» оберіть функцію, що повинна використовуватися при визначенні проміжних підсумків.

        У полі «Добавить итоги по» вкажіть поля, по яким повинні бути визначені проміжні підсумки.

        У разі потреби, скиньте прапорець «Итоги под данными», щоб відобразити рядки з підсумками над відповідними даними.

        Якщо окремі групи записів повинні бути розташовані та виведені до друку на різних сторінках, встановіть прапорець параметра «Конец страницы между группами».

        Закрийте вікно діалогу натисканням кнопки «OK».

Аналогічним чином можна додати вкладені проміжні підсумки. Для цього потрібно спочатку впорядкувати записи у списку та скинути прапорець параметра «Заменить текущие итоги». Excel відобразить тепер проміжні підсумки, визначені з урахуванням заданої функції, і для підгруп записів. Якщо прапорець параметра «Заменить текущие итоги»скинутий, то для окремих груп записів можна визначити декілька проміжних підсумків із застосуванням різних функцій.

Список з проміжними підсумками завжди структурований. Символічне представлення структури ( ) зображено у лівій частині вікна робочої сторінки. Цим можна скористатися, щоб:

        Вивести тільки загальні підсумки, клацнувши мишею символ рівня 1.

        Вивести загальні та проміжні підсумки, клацнувши символ рівня 2.

        Вивести повний список, клацнувши символи рівнів 3 та нижче.

Для видалення підсумків, а разом із ними і структури, потрібно відкрити вікно діалогу «Промежуточные итоги» та натиснути кнопку «Убрать все». Щоб замінити поточні підсумки новими, одержуваними по іншій формулі, задайте у цьому вікні потрібні параметри та встановіть прапорець «Заменить текущие итоги». Проміжні підсумки будуть автоматично видалені при пересортуванні списку. При цьому на екран буде виведене попереджувальне повідомлення.