Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бази даних.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
212.99 Кб
Скачать

Функції роботи зі списками

Excel пропонує користувачеві групу функцій «Работа с базой данных», призначених для обробки списків. Більшість з цих функцій мають “аналоги” у групі функцій «Статистические». Наприклад, БДСУММ() та СУММ(), ДСРЗНАЧ() та СРЗНАЧ() і т. д. Головна відмінність зводиться до того, що функції зазначеної групи баз даних дозволяють опрацьовувати тільки ті клітинки діапазону даних, що задовольняють заданим критеріям.

Загальні правила звертання до функцій баз даних наступні:

        Перший аргумент задає весь список, а не окремий стовпчик.

        Другий аргумент задає поле (стовпчик), елементи якого необхідно опрацювати. Другий аргумент може бути іменем поля (заголовком стовпчика) у вигляді текстової константи або порядковим номером поля (стовпчика) у списку.

        Третій аргумент задає діапазон критеріїв.

Зазначені функції виглядають дещо складніше, ніж їх “статистичні аналоги”, але є більш потужними та гнучкими. Вони дозволяють об'єднати виконання обчислень та відбір даних, не вимагаючи попередньої фільтрації та копіювання потрібних даних. Функції даної групи дозволяють обчислювати суму та добуток, знаходити мінімальні та максимальні значення, визначати середнє значення, підраховувати кількість записів, оцінювати дисперсію та стандартне відхилення, вибирати окреме значення зі списку.

8