Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ДЕК 2011 бакалавр СУ (денне).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
201.73 Кб
Скачать

4. Соціологія особистості.

1. СТАНОВЛЕННЯ ОСОБИСТОСТІ В ПРОЦЕСІ ІНДИВІДУАЛЬНОГО РОЗВИТКУ.

Соціалізація та персоналізація. Процес соціалізації як засвоєння культури. Стадії процесу соціалізації. Соціалізація та персоналізація. Соціалізація і ре соціалізація. Структура соціалізації: адаптація, інтеріоризація, екстеріоризація. Агенти соціалізації.

2. ТИПОЛОГІЯ ОСОБИСТОСТІ.

Особистість та її типи з історичного погляду. Соціальний тип особистості. Нетипова поведінка. Її індивідуальний та суспільний характер. Ідеальний, базисний та модальний типи особистості. Теоретична та емпірична типологізація в соціологічних дослідженнях.

3. РОЛЬОВА СТРУКТУРА ОСОБИСТОСТІ.

Поняття соціальної взаємодії. Соціальна роль та соціальний статус. Рольовий конфлікт. Характеристики соціальної ролі.

4. ПРОБЛЕМА ДОСЛІДЖЕННЯ СЕНСУ ЖИТТЯ ОСОБИСТОСТІ.

Поняття сенсу життя. Механізм формування потреби в сенсі життя. Типологія сенсів життя. Дослідження духовної структури особистості.

5. СОЦІАЛЬНО-КУЛЬТУРНА ПРИРОДА ОСОБИСТОСТІ.

Соціальна природа особистості. Особистість і культура. Особистість і соціальні групи. Особистість в умовах кризи. Маргінальна особистість.

5. Соціологія сім`ї та молоді.

1. Інститут сім’ї.

Визначення сім’ї: сім’я як мала група. Процес формування сім’ї. Сім’я як соціальний інститут. Інститути сім’ї у різних суспільствах. Функції сім’ї. Класифікація сім’ї. Життєвий цикл сім’ї.

2. Інститут шлюбу.

Історичні форми шлюбу. Визначення шлюбу. Типологія шлюбу: груповий шлюб, полігамія, поліандрія, моногамія. Класифікація типів браку.

3. МОЛОДЬ ЯК СОЦІАЛЬНО-ДЕМОГРАФІЧНА ГРУПА.

Самовизначення молоді. Процес соціалізації. Соціальне і духовне обличчя молоді. Суперечності становища у молодіжному середовищі. Діалектика прав і обов’язків молоді в суспільстві. Державна молодіжна політика в демократичному суспільстві. Молодіжна субкультура. Молодь як об’єкт соціологічного дослідження.

6. Соціологія громадської думки

1. ПРИРОДА І СУТНІСТЬ ГРОМАДСЬКОЇ ДУМКИ.

Визначення поняття “громадська думка”. Громадська думка як визначення стану масової свідомості. Громадська думка як сторона, елемент суспільних відносин. Громадська думка як оцінне судження. Умови існування громадської думки, компоненти громадської думки. Громадська думка як соціальний інститут; умови інституціоналізації. Соціологія громадської думки як спеціальна соціологічна теорія.

2. СОЦІАЛЬНИЙ НАСТРІЙ ЯК ФЕНОМЕН СУСПІЛЬНОЇ СВІДОМОСТІ.

До визначення поняття “настрій”, “соціальний настрій”. Соціальний настрій в системі суспільних категорій. Політичний настрій. Природа масового настрою. Функції масового настрою. Суб’єкти масового настрою. Динаміка масового настрою. Соціологія настрою у соціально-політичному вимірі.

3. СТРУКТУРА ГРОМАДСЬКОЇ ДУМКИ (СУБ`ЄКТИ, ОБ`ЄКТИ, ФУНКЦІЇ, КАНАЛИ ВИСЛОВЛЕННЯ).

Поняття суб’єктів громадської думки, проблеми ідентифікації. Об’єкти громадської думки і критерії їх визначення. Функції громадської думки в залежності від: характеру взаємодії і впливу на них (експресивна, директивна, консультативна, функція “тиску”); змісту висловлювання (оціночна, аналітична, конструктивна, регулятивна); форм висловлювання (позитивна, негативна). Загальна характеристика каналів вираження громадської думки (пряме, опосередковане, спеціалізоване). Включеність громадської думки в процес прийняття соціально-політичного рішень.