Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ДЕК 2011 бакалавр СУ (денне).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
201.73 Кб
Скачать

8. Соціоінженерна діяльність, соціальні технології та прогнозування.

1. ВИЗНАЧЕННЯ СОЦІОІНЖЕНЕРНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА СОЦІАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ.

Соціальні проблеми та їх вирішення в соціоінженерній діяльності. Критерії оцінки ефективності соціоінженерної діяльності.

2. ТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ГЛОБАЛЬНОЇ МОДЕРНІЗАЦІЇ СУСПІЛЬНИХ СИСТЕМ. ТРАНСФОРМАЦІЯ ПІДСИСТЕМ СУСПІЛЬСТВА.

Поняття глобальних проблем сучасної цивілізації. Класифікація глобальних соціальних технологій. Особливості глобальної модернізації та антиглобалізму.

3. Управлінські проблеми як передумови прийняття рішень.

Визначення та підходи вивчення управлінської проблеми. Проблема як передумова та завдання прийняття рішення. Помилки та вади у визначенні проблеми. Методи визначення проблеми.

4. МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ДО ОБҐРУНТУВАННЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ

Методологічні напрямки у ТПР. Тенденції в методології ТПР. Філософія ТПР. Підхід теорії оптимальних рішень: сутність теорії оптимальних рішень; основні постулати. Синтезні та системні підходи до методології ТПР. характеристики основних підходів; системний аналіз і основні групи методів; методи самоорганізації; теорія нечіткої логіки. Психологічний підхід до ТПР.

5. МОДЕЛЮВАННЯ ТА ЕТАПИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ.

Вимоги та класифікація рішень. Прийняття рішень як проблема мислення. Моделювання рішень, основні етапи прийняття рішень. Основні види моделей прийняття рішень. Метод когнітивного картування у прийнятті рішень. Вплив факторів зовнішнього та внутрішнього середовища.

6. ІНФОРМАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ У СУЧАСНОМУ СВІТІ.

Сутність інформації та її роль у сучасному суспільстві. Інформаційна цивілізація та її ознаки. Необхідність технологізації інформаційних процесів. Еволюція інформаційних технологій.

7. МЕТОДИ РОБОТИ З ІНФОРМАЦІЄЮ, ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ

Стратегічна, тактична і оперативна інформація. Проблема старіння інформації, норми падіння актуальності інформації. Проблеми, цілі, потреби і бази спостережень в інформаційному дослідженні. Методи визначення джерел та каналів управлінської інформації. Методи 4к-1 за типами «дощ, що мрячить», «гроза», «стежина інформації». Методи верифікації інформації.

8. ЦІЛЬОВА ОРІЄНТАЦІЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ

Взаємозв'язок цілей та рішень. Альтернативи досягнення мети та вибір рішення. Рішення типу “робити – не робити”. Бінарні рішення з парними альтернативами. Багатоальтернативні рішення.

9. УМОВИ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ ТА РИЗИКУ В ПРОЦЕСІ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ. АНАЛІЗ АЛЬТЕРНАТИВ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ, СПЕЦИФІКА БАГАТОКРИТЕРІАЛЬНОГО ВИБОРУ

Джерела та види невизначеності. Ризик та його різновиди. Аналіз ризику. Зменшення ризику при аналізі альтернатив. Заходи по зниженню можливого ризику. Багатокритеріальний вибір. Безліч альтернатив і критеріально-оцінна система. Структура критеріально-оцінної системи. Перелік критеріїв та узагальнений критерій: ситуація домінування; лексіграфічне упорядкування; метод сверстки; шкала порядку і метод поступових поступок та виділення головного критерію. Проблеми шкали. Етапи аналізу альтернатив. Порівняння альтернатив і вибір рішення. Стратегія групових рішень.

10. ОРГАНІЗАЦІЯ ВИКОНАННЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ.

Психологічна специфіка організації виконання управлінських рішень (ефекторні та аферентні методи за Юкаєвою В.С.). Методи контролю в управлінських рішеннях. Проблема ефективності управлінських рішень.