Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова Мазурика Ігоря.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
542.65 Кб
Скачать

1.3. Короткий фізико-географічний нарис ділянки робіт.

Заданий район робіт знаходиться поблизу міста Новий Буг Миколаївської області в Україні.

Клімат помірно-континентальний. Літо спекотне, з частими суховіями; середня температура липня +27°C. Зима малосніжна, порівняно тепла. Середня температура січня -4,5°C. Висота снігового покрову 9-11 см. Річна кількість опадів коливається від 330 мм на півдні до 450 мм на півночі. Максимум опадів випадає влітку, переважно у вигляді злив.

У Новобузькому районі представлені переважно чорноземи глибокі.

Основні лісоутворюючі породи: дуб, граб, осика, тополя, ліщина та інші широколистяні.

Серед несприятливих кліматичних явищ – тумани, ожеледь, зливові дощі з градом, сильні вітри, весняні заморозки.

У межах району знаходиться Регіональний ландшафтний парк «Приінгульський», метою створення якого є збереження в природному стані ділянки долини річки Інгул з її типовими та унікальними природними комплексами - фрагментами цілинного степу, гранітними оголеннями, водоймами, лісовими насадженнями.

1.4. Економічна характеристика району робіт

Миколаївська область розташована в південній частині країни в межах Причорноморської низовини в басейні нижньої течії ріки Південний Буг. На заході межує з Одеською, на півночі – з Кіровоградською, на сході та північному сході – з Дніпропетровською та на південному сході – з Херсонською областями. Область утворена 22 вересня 1937 року з частини Одеської області. Свого сучасного вигляду і розмірів область набула наприкінці 1959 року. Нині її площа охоплює 24,6 тис.кв.км. (4,6% площі України). Протяжність території із півночі на південь – 194 км, із заходу на схід – 204 км. На півдні омивається водами Чорного моря.

Область поділена на 19 адміністративних районів. В області налічується 9 міст, з них 5 міст обласного і 4 районного підпорядкування, 17 селищ міського типу та 894 села. Найбільшими містами області є Миколаїв, Первомайськ, Вознесенськ, Южноукраїнськ. У містах та селищах міського типу мешкає 66% населення області.

Поверхня області являє собою рівнину, нахилену в південному напрямку. Південна частина регіону має більш рівний рельєф. Тут на широких вододілах зустрічаються лише неглибокі замкнені низини (поди), що заповнюються навесні талими водами. Менша, північна частина області зайнята відрогами Придніпровської височини, сильно розрізана ярами, балками і долинами річок.

У Миколаївській області немає значних корисних копалин. Мінерально-сировинні ресурси на території області представлені запасами будівельних матеріалів. Республіканське значення мають родовища різнобарвних гранітів.

У Миколаївській області функціонує потужна транспортна система, до складу якої входить залізничний, морський, річковий, автомобільний, авіаційний та трубопровідний транспорт.

1.5. Топографо-геодезична вивченість району робіт.

На даний район робіт є топографічні карти всіх масштабів, крім 1:5000 карти з номенклатурою L-36-5-(105, 106, 121, 122) створення якої проектуємо у даному проекті.

Знімання місцевості виконувалось у 1950 році. Повторно карта друкувалась у 1958 році. Знімання виконав Попов А.І. Система координат 1942 року. Система висот Балтійська. Висота перерізу рельєфу 5 метрів.

Схилення магнетної стрілки = + 2о38’.

Середнє зближення меридіанів γсер = -03158.

Вихідними даними для проектування є:

А. Вихідні пункти планової державної геодезичної мережі:

1. Бреш-Мольніц, 2 кл., сигнал 7м.

2. Харен, 1 кл., сигнал 9 м.

Б. Вихідні пункти висотної державної геодезичної мережі:

1. Ст. Rp. 6776, І кл.

2. Ст. Rр. 5222, І кл.