Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота з організації обліку.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
496.13 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики україни луганський національний аграрний університет

Кафедра «Бухгалтерського обліку»

Курсова робота

з дисципліни «Організація обліку»

на тему: «Організація та шляхи вдосконалення обліку доходів ВАТ «Племзавод імені Літвінова»»

Виконав:

студент гр. 355

Яровіцин М.М.

Перевірила:

Подухович Ю.П.

Луганськ 2010

ЗМІСТ

ВСТУП . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3

1. ТЕОРЕТИЧНІ ТА НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ ДОХОДІВ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

1.1. Економічний зміст обліку доходів, класифікація доходів та особливості організації їх обліку . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

1.2. Нормативно-правові засади організації обліку доходів . . . . . . . . . . . . . . 9

2. ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ДОХОДІВ ВАТ «ПЛЕМЗАВОД ІМЕНІ ЛІТВІНОВА» . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

  1. Організаційно-економічна характеристика підприємства . . . . . . . . . . . . 11

  2. Аналіз стану облікової політики . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37

  3. Організація аналітичного та синтетичного обліку доходів . . . . . . . . . . . 40

3. ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ ДОХОДІВ . . . . . 42

  1. Вдосконалення організації обліку доходів . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42

  2. Вдосконалення організації обліку шляхом впровадження новітніх комп'ютерних технологій та сучасного програмного забезпечення. . . . . . . 43

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48

ДОДАТКИ

ВСТУП

В умовах ринкової економіки підприємство - це товаровиробник, основний виробничий суб'єкт економіки. Економічна сутність підприємства полягає в тому, що воно має за мету отримання прибутку. Його діяльність спрямована на отримання прибутку після реалізації товару. Об'єктивними умовами його існування є безперервний, постійно повторюваний процес виробництва, тобто відтворення. Як фактори виробництва воно має робочу силу і виробничі фонди.

В сучасному економічному становищі діяльність будь-якого підприємства неможлива без ретельного аналізу кожного фактора як внутрішнього так і зовнішнього середовища. Це пов’язано зі складною структурою підприємства і з освітленими зв’язками підприємства з іншими суб’єктами підприємницької діяльності, і органами державної влади, тому правильна організація обліку доходів і взагалі облікового процесу має важливе значення для підвищення конкурентоздатності підприємства у сучасних умовах ринку.

Організація обліку – самостійний розділ курсу бухгалтерського обліку, який має для бухгалтерів особливо важливе значення. Тому, що робота бухгалтера це не тільки монотонна робота зі спостереження, фіксації, обробки та аналізу інформації господарської діяльності, насправді, це робота яка пов'язана з вирішенням творчих та неординарних завдань раціоналізаторського характеру. Виходячи з цього, сучасний бухгалтер повинен бути не лише рахівником, обліковцем або реєстратором господарських операцій, а й ініціативним помічником керівництва підприємства з пошуку варіантів раціоналізації оподаткування доходів та організації їх обліку, фахівцем в галузі зовнішньоекономічної діяльності та валютних операцій, вміти вибирати раціональну форму як ручного так і автоматизованого ведення обліку відповідно до специфіки діяльності підприємства.

Тема даної роботи є складовою частиною дисципліни організації обліку, і тому є дуже важлива у сучасних умовах.

Ефективна організація обліку доходів дозволяє оптимізувати та раціоналізувати час та витрати праці бухгалтера, спростити документообіг, зменшити кількість аналітичних та синтетичних регістрів обліку доходів.

В даній роботі пройде всебічне ознайомлення з організацією обліку доходів, розкриття підходів та різноманітних варіантів організації документообігу та його оптимізації, тобто економії часу бухгалтера на обробку та фіксацію результатів діяльності підприємства, особливо в час подання звітності в податкові органи, з метою достовірного відображення та вчасної сплати податків до державного бюджету України.

Виходячи з вищевказаного під час написання даної курсової роботи була поставлена задача проаналізувати ефективність та раціональність організації обліку доходів на підприємстві та винайти шляхи її подальшого вдосконалення. Також ознайомитися з організаційно-управлінською структурою та правовою формою підприємства.

Вивчення поставлених задач проводилось на базі фактичних даних по ВАТ «Племінний завод імені Літвінова» Слав’яносербського району в Луганській області за 2007-2009 рр. з використанням річних звітів, статуту, наказу про облікову політику, посадову інструкцію бухгалтера та робочого плану рахунків підприємства.

Стан та розвиток економічного механізму АПК найбільш повною мірою залежить від ефективності, що відображає співвідношення між одержаними результатами і витраченими на їх досягнення ресурсами.

Основна мета роботи полягає у вивченні організації обліку доходів, що здійснюється на підприємстві та шляхів її прогресування в умовах сучасного національного економічного середовища.

Предметом дослідження є методичні й прикладні аспекти проблеми організації обліку доходів в умовах ринкової економіки.