Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова_годівля_бугаїв.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
402.94 Кб
Скачать

ЛУГАНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра годівлі тварин та технології кормів ім.

М Е Т О Д И Ч Н І В К А З І В К И

до виконання курсових робіт з дисципліни “Годівля тварин”

Напрям підготовки 6.110101 “Ветеринарна медицина”

Харків–2015

Наведено методичні вказівки та індивідуальні завдання до виконання курсових робіт за програмою дисципліни “Годівля тварин” для студентів факультету ветеринарної медицини. Укладач Берестова Л.Є. Рецензенти, ,

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА .................................................................................................. 4

ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО КУРСОВОЇ РОБОТИ ...................................... 5

СТРУКТУРА І ОБСЯГ КУРСОВОЇ РОБОТИ .......................................... 5

ОСНОВНІ РЕДАКЦІЙНІ ВИМОГИ ......................................................... 10

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ..................................... 17

ПЕРЕДМОВА

Виконання курсової роботи є важливою складовою частиною навчальної програми. Розширення наукових положень про поживні властивості кормів і потребу тварин у поживних речовинах вимагає від спеціалістів високої кваліфікації та вміння застосовувати набуті знання на практиці. Мета курсової роботи полягає у розвитку навиків та умінь майбутніх спеціалістів ветеринарної медицини вирішувати питання нормування і контролю повноцінності годівлі з урахуванням фізіологічних і біохімічних особливостей організму тварин різних видів і виробничих груп. Дані методичні вказівки складені для більш повного забезпечення вимог навчального процесу, спрямованого на формування у студентів уміння аналізувати джерела спеціальної літератури та викладати власні думки щодо вирішення актуальних питань забезпечення повноцінного живлення тварин. Курсова робота повинна відображати рівень набутих студентом знань та вміння контролювати і прогнозувати продуктивність, якість продукції та стан здоров’я сільськогосподарських тварин. Перелік запропонованих тем курсових робіт дібрано відповідно до актуальних питань теорії і практики нормованої годівлі тварин та профілю підготовки сучасного спеціаліста ветеринарної медицини.

ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО КУРСОВОЇ РОБОТИ

1. Основними вимогами до роботи є:

- структурно-логічна послідовність викладення матеріалів роботи за розділами;

- відповідність змісту роботи її темі;

- чіткість формулювань і доступність їх для сприйняття;

- переконливість аргументації та обґрунтованість висновків.

2. Роботу рекомендується виконувати у такій послідовності:

- ознайомитись з цими методичними рекомендаціями;

- підібрати спеціальну літературу за темою курсової роботи, попередньо вивчивши відповідні матеріали, викладені у підручнику, конспектах лекцій та у зошитах для лабораторних робіт;

- проаналізувати матеріали літературних джерел, викласти основні положення теми роботи у вигляді її першого розділу (огляд літератури);

- написати вступ;

- виконати індивідуальне завдання згідно з варіантом (результати викласти у другому і третьому розділах роботи);

- написати висновки;

- скласти список літератури і оформити його згідно з вимогами;

- оформити титульну сторінку;

- пронумерувати сторінки і написати зміст;

- оформлену за вимогами роботу здати у визначений термін на кафедру для перевірки.

СТРУКТУРА І ОБСЯГ КУРСОВОЇ РОБОТИ

За змістом і оформленням курсову роботу слід розглядати як наукову працю. Тому автору пропонується взяти до уваги такі основні рекомендації, які відповідають загальноприйнятим вимогам:

1. Робота складається з розділів, підрозділів та пунктів. Кожний розділ повинен починатись з нової сторінки. В кінці кожного розділу формулюють висновки із стислим викладенням наведених результатів;

2. Обсяг роботи орієнтовно повинен складати 25–30 сторінок рукописного тексту;

3. Орієнтовна структура курсової роботи

- титульний аркуш – 1 с.;

- зміст – 1 с.; -

- індивідуальне завдання – 1 с.;

- перелік умовних позначень (за необхідності) – 1 с;

- вступ – 1 с.;

- розділ 1. Огляд літератури – 6–8 с.; 

- розділ 2. Оптимізація умов годівлі тварин певного виду (виробничої групи) та визначення потреби в кормових добавках і вітамінних препаратах (індивідуальне завдання). Ознаки неповноцінності годівлі тварин – 8–10 с.;

- розділ 3. Характеристика основних кормів, які використовуються в годівлі тварин даного виду (групи). Технологія заготівлі кормів та способи їх ефективного використання. Вимоги до кормів і раціонів – 3–5 с.;

- висновки – 1 с.;

- список використаних джерел – 1–2 с.

Титульний аркуш курсової роботи(додаток 1) містить найменування вищого навчального закладу, де виконана курсова робота; назву курсової роботи; місто і рік; прізвище, ім’я, по батькові автора; факультет, номер групи.

Зміст(додаток 2) подають на початку курсової роботи. Він містить найменування та номери початкових сторінок усіх розділів, підрозділів та пунктів (якщо вони мають заголовок), зокрема вступу, висновків до розділів, загальних висновків, додатків, списку використаних джерел.

Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів(за необхідності) Якщо в курсовій роботі вжито специфічну термінологію, а також використано маловідомі скорочення, нові символи, позначення і таке інше, то їх перелік може бути поданий в курсовій роботі у вигляді окремого списку, який розміщують перед вступом.

Перелік треба друкувати двома колонками, в яких зліва за абеткою наводять, наприклад, скорочення, справа – їх детальне розшифрування. Якщо в курсовій роботі спеціальні терміни, скорочення, символи, позначення і таке інше повторюються менше трьох разів, перелік не складають, а їх розшифрування наводять у тексті при першому згадуванні.

Вступявляє собою короткий виклад стану питання, якому присвячена робота, його сутність і значення. У вступі слід показати, в чому полягає актуальність теми і її значення для тваринництва, а також сформулювати мету роботи.

Розділ 1. Огляд літератури повинен мати назву, яка б відображала зміст обраної теми. Наприклад, якщо тема роботи формулюється: “Годівля бугаїв-плідників”, огляд літератури може мати таку назву: “Роль нормованої годівлі бугаїв-плідників у забезпеченні їх відтворної здатності, якості потомства та тривалості використання”.

Виклад матеріалу цього розділу слід починати з історії питання, сучасного стану, перспектив та шляхів його вирішення. Тому роботі над розділом повинно передувати вивчення відповідних джерел літератури. Їх кількість (10–20 чи більше) залежить від того, коли дану проблему почали вивчати як в Україні, так і за її межами.

Зібраний матеріал літератури потрібно проаналізувати, поділивши його на декілька підрозділів. Кожен з них повинен мати свою назву і номер за змістом (напр. 1.1. Назва, 1.2. Назва).

Викладення матеріалів огляду літератури повинно закінчуватись коротким висновком (резюме).

Розділ 2.(приклад) Оптимізація умов годівлі бугаїв-плідників і визначення їх річної потреби в кормових добавках і вітамінних препаратах.

2.1. Індивідуальне завдання__. (Номер індивідуального завдання).

Приклад: Визначити норму годівлі і скласти добові раціони на зимовий і літній періоди для бугая-плідника.

Розрахувати річну потребу в мінеральних добавках і вітамінних препаратах, необхідних для балансування раціонів упродовж року в умовах зони Лісостепу (тривалість зимового і літнього періодів див. у додатку 10).

Утримується 8 тварин віком 4 p., які мають середню живу мас 1000 кг. Навантаження – середнє.

2.2. Виконання завдання (див. приклади у додатках)

2.2.1. Раціони

Таблиця__. Добовий раціон для бугая-плідника на зимовий період (див. приклад у додатку 4)

Таблиця__. Добовий раціон для бугая-плідника на літній період (див. приклад у додатку 5)

2.2.2. Розрахунок річної потреби в кормових добавках і вітамінних препаратах Потреба в мінеральних добавках (розрахунок).

Потреба у вітамінних препаратах (розрахунок). Результати розрахунків пропонується викласти у вигляді таблиці:

Таблиця__ . Потреба бугаїв-плідників у кормових добавках і вітамінних препаратах (в умовах зони Лісостепу)

Назва добавки, препарату

Потреба

зима (210 днів)

літо (155 днів)

всього на рік

на одну голову

на все поголів’я

на одну голову

на все поголів’я

1. Сіль кухонна, кг 0,06 100,8 0,06 74.4 175,2

2. Мононатрій-фосфат, кг 0,05 84.0 0,1 124.0 208,0

3. Інші добавки

2.2.3. Ознаки недостатності поживних речовин у бугаїв- плідників(описуються ознаки недостатності та захворювання, що викликаються дефіцитом певних поживних речовин у раціоні тварин)

Розділ 3(приклад). Характеристика кормів, технологія заготівлі та способи їх ефективного використання у годівлі бугаїв- плідників

3.1. Корми (дати коротку характеристику їх хімічного складу і поживності).

3.2. Технологія заготівлі кормів (у стислій формі).

3.3. Підготовка кормів до згодовування, режим і техніка годівлі тварин (способи підготовки, кратність годівлі, послідовність згодовування кормів добового раціону).

3.4. Вимоги до кормів і оцінка їх якості (вимоги Держстандарту, методи оцінки якості, техніка оцінки).

3.5. Техніка і режим згодовування кормових добавок і вітамінних препаратів.

Висновки.У цьому розділі (він не нумерується) викладають конкретні результати виконаної роботи. Висновки повинні містити практичний аналіз і рішення поставленої в курсовій роботі проблеми (задачі), кількісні і якісні показники здобутих результатів. Вони повинні бути обґрунтованими. Висновки потрібно нумерувати.

Приклад:

1. Характерною ознакою зимових раціонів бугаїв-плідників є дефіцит цинку – 85 мг за добу, що становить 18% по відношенню до норми. Дефіцит цинку можна компенсувати, згодовуючи у складі суміші концентратів по 0,4 г сульфату цинку на голову за добу.

2. У літньому раціоні бугаїв-плідників спостерігається нестача 2,5 тис. МО вітаміну D. Дефіцит вітаміну D можна компенсувати, згодовуючи тваринам у складі суміші концентратів 0,25 мл олійного розчину вітаміну D.

3. .....

У такій формі послідовно викладаються інші висновки.

Після висновків проставляється дата і власний підпис автора.

Список використаних джерелслід розміщувати одним із таких способів: у порядку появи посилань у тексті (найбільш зручний для користування і рекомендований при написанні курсової роботи), в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків, у хронологічному порядку.

Бібліографічний опис джерел складають відповідно до чинних стандартів з бібліотечної та видавничої справи. Зокрема потрібну інформацію можна одержати із таких міждержавних і державних стандартів: ГОСТ 7.1–84 “СИБИД. Библиографическое описание документа. Общие требования и правила составления”, ДСТУ 3582–97 “Інформація та документація. Скорочення слів в українській мові у бібліографічному описі. Загальні вимоги та правила”, ГОСТ 7.12–93 “СИБИД. Библиографическая запись. Сокращение слов на русском языке. Общие требования и правила”, ГОСТ 7.11–78 “СИБИД. Сокращение слов и словосочетаний на иностранных европейских языках в библиографическом описании”.

Приклади оформлення бібліографічного опису у списку джерел, який наводять у курсовій роботі:

Характеристика

Приклад оформлення джерела

Монографії: один, два або три автори

Ібатуллін І.І., Вешицький В.А., Отченашко В.В. Використання селену в рослинництві ітваринництві. – К.: Фенікс, 2004. – 208 с.

Більше трьох авторів

Болезни собак и кошек / В.Б. Борисевич, В.Ф. Голат, Г.М. Калиновський и др. – К.: Урожай, 1996. – 430 с.

Багатотомні видання

Інтелектуальна власність в Україні: правові засади та практика: У 4 т. / Акад. прав, наук України, Держ. патент, відомство України, Держ. агентство України з авт. і суміж. прав; За заг. ред. О.Д. Святоцького. – К.: Вид. Дім "Ін Юре", 1999. – Т. 1–4.

Перекладні видання

Бокер Г., Флаховски Г., Ярайс Г. Эрготропики / Пер. с нем. Ю.Н. Солдатенкова, А.М. Халманова. – М.: Агропромиздат, 1986. – 344 с.

Довідники

Справочник зоотехника / Г.Н. Доброхотов, А.А. Косынкин, В.К. Онисовец; Сост. Г.Н. Доброхотов. – 4-е изд., перераб. – М.: Колос, 1980. – 768 с.

Законодавчі, нормативні акти

Господарський процесуальний кодекс України: Офіц. текст із змін, станом на 1 лип. 2002 р. / М-во юстиції України. – К.: Вид. дім "Ін Юре", 2002. – 129 с. - (Кодекси України)

Стандарти

ГОСТ 7.1-84. СИБИД. Библиографическое описание документа. Общие требования и правила составления. – Взамен ГОСТ 7.1-76; Введ. 01.01.86. – М.: Изд-во стандартов, 1984. – 77 с.

Депоновані наукові праці

Меликов А.З., Константинов С.Н. Обзор аналитических методов расчета и оптимизации мультиресурсных систем обслуживания / Науч.-произв. корпорация "Киев, ин-т автоматики". – К., 1996. – 44 с. – Рус. – Деп. в ГНТБ Украины 11.11.96, № 2210 – Ук 96. – Реф. в: Автоматизация производственных процессов. – 1996. – №2.

Складові частини: книги

Полищук Ф.И., Трофименко А.Л.: Потребность собаки в питательных веществах // Основы кинологии. – К.: Джулия, 1999. – С. 57–58..

збірника

Василенко Н.Є. Громадсько-політична та культурно-освітня діяльність І.М. Труби // Питання історії України. Історико-культурні аспекти: 3б. наук, праць. – Дніпропетровськ, 1993. – С. 72–79.

журналу

Країф Й., Сичов М.Ю., Цицюрський Л.М., Волощук В.М. Ріст і м’ясність молодняку свиней різних порід // Науковий вісник НАУ. – 1998. – № 10. – С. 126–132.

Тези доповідей

Пузиніч І.Л. Способи зменшення вмісту кадмію у продуктах забою свиней // Матеріали Міжнар. наук.-прак. конф. “Актуальні проблеми годівлі с.-г. тварин і технології кормів. – К., 2003. – С. 75–77.

Посібники

Система оперативного управления предприятием "GroosBee XXI". Версия 3.30: Рук. пользователя. Ч. 5, гл. 9 Подсистема учета производства /Сост. С. Беслик. – Днепропетровск: Арт-Прес, 2002. – 186 с.