Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
c89393b46cfb4455715267896b68ea7f.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
3.5 Mб
Скачать

4.3. Особливості написання науково-дослідницької роботи з соціології, соціальної роботи та політології

Ніколаєвський Валерій Миколайович,

доктор філософських наук,

професор Харківського національного університету

імені В. Н. Каразіна

Гужва Ольга Олексіївна,

старший викладач Харківського національного університету

імені В. Н. Каразіна

Вибір теми роботи:

Вибір теми наукового учнівського дослідження/роботи є одним з відповідальних етапів. Тема, яку Ви обираєте для наукового дослідження, має бути чітко сформульована, та бути пов’язана з актуальними соціальними проблемами. Під актуальністю мається на увазі необхідність її висвітлення в сучасних умовах.

Як свідчить досвід, вибір теми наукового дослідження досить важливий та відповідальний етап у науковій діяльності. Адже успіх наукового дослідження значною мірою залежить від того, наскільки правильно, виважено обрано тему.

Досить часто при формулюванні теми допускаються типові помилки, а саме: тему сформульовано досить абстрактно, широко, отже, не зрозуміло, що є в фокусі роботи, неможливо розкрити заявлену проблематику в рамках учнівської роботи.

Наприклад: «Вплив соціальних мереж «Вконтакте» та «Одноклассники» на людину». Не зрозуміло, на яку саме цільову групу сфокусовано дослідження? На молодь, підлітків, ту чи іншу професійну групу тощо?

Досить часто, якщо обрана тема є міждисциплінарною, автор зосереджує свою увагу на правових, психологічних, політологічних аспектах а не на соціологічному підході. Доречним, на наш погляд, було б використовувати соціологічний підхід, порівнюючи його з іншими (напр., правовим, психологічним, політологічним, філософським, культурологічним, економічним тощо)

Для того, щоб це зробити, дослідник (учень), має добре орієнтуватися в таких поняттях, як об'єкт, предмет, проблема, ціль дослідження.

Об'єкт дослідження - це процес або явище, в межах якого виникають проблеми (чи проблема) для вивчення.

Предмет дослідження - це та частина об'єкту, що безпосередньо піддається дослідженню і визначає тему дослідження. Предмет дослідження є поняттям більш вузьким у порівнянні з об'єктом.

Наведемо три приклади.

1. Припустимо, що темою роботи (дослідження) є «Становлення громадянської культури учнівської молоді (регіональний аспект)», тоді об’єкт дослідження – громадянська культура учнівської молоді Харківської області, а предмет дослідження – чинники становлення громадянської культури учнівської молоді Харківської області;

2. У разі, якщо темою роботи (дослідження) є «Соціальна адаптація випускників шкіл (ліцеїв, коледжів, професійно-технічних училищ тощо) до ринку праці в Україні», об’єкт дослідження – випускники шкіл тощо (або соціальна адаптація випускників шкіл), предмет дослідження – особливості соціальної адаптації випускників шкіл до ринку праці в Україні.

3. Тема роботи – «Управління комунікаціями в системі надання соціальних послуг в сучасній Україні», об’єкт дослідження – комунікації в системі надання соціальних послуг,

предмет дослідження – управління комунікаціями в системі надання соціальних послуг.

Робота над структурою:

По-перше: необхідно написати 2-3 сторінки тез де зафіксувати все, що стосується теми, котру Ви обрали, а також ключові слова, що стосуються теми Вашої роботи, назви розділів та підрозділів. Доцільно, на наш погляд, також занотувати деякі ключові ідеї, коментарі, питання, що виникають.

По-друге, необхідно виокремити блоки (підрозділи) в кожному розділі роботи, де зафіксувати логіку та структуру викладення матеріалу, у вигляді тез (коротко) обґрунтувати, чому Ви звертаєтесь саме до цих теорій чи категорій. Такого роду робота допоможе структурувати подальші дії, упорядкувати ідеї, чітко сформулювати питання, та зрозуміти, якого роду інформації не вистачає.

Цей метод слід використовувати і в подальшому на всіх етапах написання роботи.

Дійсно, на цьому етапі досить складно сформулювати остаточні назви розділів та підрозділів, але це є необхідною умовою, щоб просуватися далі. Досить дієвою є наступна техніка: напишіть на окремому аркуші все, що, на Вашу думку, стосується певного розділу, це можуть бути категорії, терміни, теорії, парадигми тощо, на яких розділ буде базуватись в тому порядку, в якому Ви вважаєте вони повинні з'являтися в тексті. Такого роду нотатки є схемою Вашого розділу. Далі спробуйте пояснити, чому Ви використовуєте саме ці категорії чи теорії, чому саме в такій послідовності. Це допоможе Вам знайти логіку викладення матеріалу, визначити зайві або навпаки відсутні ключові категорії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]