Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
c89393b46cfb4455715267896b68ea7f.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
3.5 Mб
Скачать

Назва таблиці


Головка

Рядки

Боковик Графи (колонки)

Заголовки граф мають починатися з великих літер, підзаголовки  з маленьких, якщо вони складають одне речення із заголовком, і з великих, якщо вони є самостійними. Висота рядків має бути не менше 8 мм. Графу з порядковими номерами рядків до таблиці включати не треба.

Таблиця розміщується (після першого згадування про неї) в тексті так, щоб її можна було читати без обертання переплетеного блока рукопису або з обертанням за стрілкою годинника.

Таблицю з великою кількістю рядків можна переносити на наступну сторінку. У разі перенесення таблиці на інший аркуш слово «Таблиця», її номер і назва не повторюються, далі над іншими частинами праворуч пишуться слова «Продовж. табл.» і вказується тільки номер таблиці, наприклад: «Продовж. табл. 1.2».

Заочне оцінювання науково-дослідницьких робіт проводиться членами журі за такими критеріями:

Критерії оцінювання

Кількість балів

1.

Актуальність, теоретичне і (або) практичне значення роботи

4

2.

Наукова новизна одержаних результатів

4

3.

Системність і повнота у розкритті теми

4

4.

Дослідницький характер роботи; доцільність та коректність використаних методів дослідження

5

5.

Аргументованість висновків, їх відповідність отриманим результатам

3

6.

Стиль, грамотність, логічність викладу; відповідність вимогам до змісту та оформлення наукових робіт

2

Всього

22

Максимальна кількість балів – 22.

Розділ 4. Методичні рекомендації щодо написання науково-дослідницьких робіт (віділення філософії та суспільствознавства, історико-географічне)

В даному розділі подані методичні рекомендації членів журі щодо написання науково-дослідницьких робіт з історії, археології, етнології, географії та геології, правознавства, соціології, релігієзнавства та історії релігії.

4.1. Особливості написання науково-дослідницької роботи з правознавства

Гришина Наталія Вікторівна,

кандидат юридичних наук,

доцент Харківського національного університету

імені В. Н. Каразіна

Науково-дослідницька робота – це самостійна творча робота з елементами наукового дослідження, яке відповідає науковим принципам, має певну структуру, містить результати власного пошуку, власні висновки.

Як і будь-яка наукове дослідження, робота, що пропонується для конкурсу МАН, секція «Правознавство», повинна містити такі критерії, як:

  • актуальність;

  • складність, науковість, повнота розкриття теми;

  • аргументованість висновків;

  • елементи творчості;

  • стиль, грамотність.

Перше, з чого починається робота над дослідженням – це вибір теми, що має велике значення, адже вдалий вибір теми забезпечує успішне завершення наукового дослідження. Під темою наукової роботи розуміють те головне, про що в ній йдеться. При виборі теми краще обирати задачу більш звуженого направлення, для того щоб як найглибше її опрацювати. Якщо автор претендує на захист своєї роботи у секції «Правознавство», то і тема, і предмет дослідження повинен знаходитися в даній сфері науки. Тема роботи може бути обрана самостійно учнем, або запропонована науковим керівником.

Актуальність теми дослідження виражається в тому, що в цей час дане питання є суспільно-важливим та неоднозначним і тому потребує вирішення. В юридичній науці такі невирішені питання існують у кожній галузі окремо (адміністративному, цивільному, господарському та ін. праву), про що можна довідатися з періодичних видань, консультацій з науковцями, переглядом наукової юридичної літератури.

Науково-дослідницька робота повинна бути виконана на достатньо високому науковому рівні (з додержанням критеріїв наукового стилю викладення інформації). Якщо під час розкриття теми використовується велика кількість юридичних термінів, то пропонується відкрити їх зміст (дати визначення) для підтвердження того, що учень розуміє про що йдеться та засвідчує його обізнаність у конкретній проблематиці.

Наукова робота повинна містити посилання на тих авторів, науковців, які займалися даною проблемою, що, в свою чергу пов’язано з актуальністю та новизною теми дослідження. Зміст роботи повинен відповідати обраній темі наукового дослідження, не відхилятися від предмету дослідження.

В кінці кожного розділу повинні бути стислі, аргументовані висновки, а також робота повинна закінчуватися висновком, в якому відображаються результати виконаного дослідження. Отриманий результат – є науковим та практичним вирішенням проблеми, задачі, який формулюється як висновок. Висновок – є послідовним, логічним викладенням отриманих результатів, який пов’язаний із задачами , що сформульовані у вступі роботи.

Робота повинна бути написана юридично грамотно, дотримуючись всіх критеріїв написання наукової роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]