Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕДАГОГ_ЧНА ПРАКТИКА 8.010104 МАГ_СТР.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
286.21 Кб
Скачать

Алгоритм підготовки до лабораторного або практичного заняття

- проаналізуйте тему заняття, подумайте над його дидактичними цілями і основними проблемами, які винесені на обговорення;

- опрацюйте рекомендовану навчальну, наукову та методичну літературу, при цьому обов’язково конспектуйте і занотовуйте прочитане, виписуйте те, що, на ваш погляд, сприятиме ефективному проведенню лабораторного або практичного заняття;

- намагайтеся сформулювати свою думку з кожного питання і обґрунтовуйте свої міркування;

- запишіть запитання, які виникли у вас під час підготовки до проведення лабораторного або практичного заняття, зверніться за консультацією до викладача-методиста чи викладача кафедри педагогіки;

- складіть розгорнутий план-конспект проведення лабораторного або практичного заняття, ретельно обдумуючи його етапи, структурні елементи, навчальні питання, що виносяться на розгляд, методи, прийоми та засоби навчання, за допомогою яких забезпечуватиметься навчально-пізнавальна діяльність студента.

Основні критерії оцінювання якості лабораторного або практичного заняття

1. Цілеспрямованість висунення проблеми, намагання поєднати теоретичний матеріал з його практичним використанням у майбутній професійній діяльності.

2. Планування виокремлення головних питань, пов’язаних з профілюючими дисциплінами, наявність новинок у списку літератури, тощо.

3. Стиль проведення лабораторного або практичного заняття пожвавлений, з дискусією або млявий, який не викликає інтересу.

4. Ставлення викладача до студентів поважне, урівноважене, в міру вимогливе чи байдуже.

5. Ставлення студентів до викладача поважне чи байдуже, критичне.

6. Управління групою викладач швидко встановлює контакт з учасниками лабораторного, практичного заняття, впевнено та вільно тримається, взаємодія з групою носить педагогічно доцільний характер та охоплює всіх студентів чи, навпаки, робить багато зауважень, розмовляє на підвищених тонах, спирається в роботі на декількох студентів, а інші залишаються пасивними.

7. Коментарі та висновки викладача кваліфіковані, доказові, переконливі, чи, навпаки, некваліфіковані, неістотні, не містять у собі теоретичних зауважень.

7. Вимоги до звіту

Звіт необхідно надати керівнику практики не пізніше 2-3 днів після закінчення практики. Останній повинен містити:

- титульний аркуш (див. Додаток А);

- індивідуальний план навчально-виховної роботи (див. Додаток Б);

- розгорнуті плани-конспекти відкритих навчальних занять (не менше двох) та їх аналіз /у довільній формі/(див. Додаток В);

- характеристика з місця проходження практики (див. Додаток Г).

8. Підведення підсумків практики

1. Після закінчення терміну практики студенти звітують про виконання програми та індивідуального завдання. Письмовий звіт разом з іншими документами, установленими навчальним закладом подається на рецензування керівнику практики від кафедри. Звіт має містити відомості про виконання студентом усіх розділів програми практики та індивідуального завдання, висновки і пропозиції, список використаної літератури та інші. Оформляється звіт за вимогами, які встановлює вищий навчальний заклад.

2. Підсумки практики обговорюються на засіданнях відповідних кафедр баз практики.

3. Звіт з практики захищається студентом (з диференційованою оцінкою) в комісії, що призначає завідуючий кафедрою комп’ютерних технологій в управлінні та навчанні. До складу комісії входять керівники практики від кафедри, викладачі кафедри із фахових дисциплін.

4. Студенту, який не виконав програму практики з поважних причин, може бути надано право проходження практики повторно за умов, визначених вищим навчальним закладом.