Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
144rob_progr_TNK.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
534.02 Кб
Скачать

Ситуаційне завдання 7

Ознайомившись із ситуацією, дайте відповіді на такі запитання:

  1. Які практичні орієнтири менеджерів базової компанії “Toyota” вплинули на вибір Франції як країни для розміщення заводу?

  2. Як у даній ситуації поєднуються стратегії виробництва і маркетингу?

  3. Чи правильне рішення прийняли менеджери “Toyota” щодо припинення інвестування до Сполученого Королівства? Чому?

Однією з найпомітніших прибуткових інвестицій за останні роки було ухвалене в грудні 1997 р. рішенням “Toyota” вкладення 656,8 млн. дол. у автомобільний завод у Франції, розрахований на виробництво 150 тис. автомобілів на рік. Це була друга велика інвестиція японської компанії в Європі. До того “Toyota” розгор­нула інтенсивну діяльність у Сполученому Королівстві. Рішення про розміщення нового заводу у Франції було ухвалено, незва­жаючи на інтенсивний лобістський тиск з боку уряду Великобри­танії, який прагнув розширення діяльності “Toyota” у своїй країні. Французька інвестиція стала логічним продовженням стратегії “Toyota”, орієнтованої на заміщення експорту з Японії безпосе­реднім виробництвом продукції на важливих регіональних рин­ках. В основі цієї стратегії від початку лежало прагнення обійти вимоги європейських країн про встановлення торговельних бар'є­рів з метою ліквідації експансії імпортних японських автомобілів.

Автомобіль, що мав вироблятися на заводі “Toyota” у Франції, на 60 % складався з частин європейського виробництва і тому проходив за документами як “європейський”. Це дало змогу “Toyota” уникнути сплати імпортного мита. За оцінками, коли завод вийшов у 2001 р. на проектну потужність, він забезпечив роботою 2000 робітників. Ще 2000 робочих місць, найімовірніше, буде створено у фірмах-постачальниках запасних частин. Планами “Toyota” передбачено імпортувати автомобілі, зібрані на за­воді у Франції, до інших країн Європейського Союзу, що допо­може даній державі поліпшити свій платіжний баланс.

На вибір Франції як країни для розміщення заводу “Toyota” в Європі вплинула низка чинників.

По-перше, керівництво компанії сподівалося, що новий завод допоможе підвищити ринкову частку “Toyota” в цій країні від 1,1 % в 1997 р. до 5 %.

По-друге, “Toyota” обрала Францію, бо ця країна має довгу історію власно­го автомобілебудування, тут наявна досить кваліфікована робоча сила і технічний досвід, а також мережа досвідчених субпідряд­ників.

По-третє, як повідомлялося, уряд Франції, щоб зацікавити компанію до здійснення інвестицій, запропонував їй значні суб­сидії. До них входили податкові пільги, звільнення від сплати деяких внесків на соціальне забезпечення та фінансова допомога на підготовку працівників. Крім того, місто Валенсьєн, де мав бути розташований завод, повинно частково або повністю звільнити компанію від сплати податку на власність. Ці субсидії, за оцінка­ми, становлять до 10% суми інвестицій. По-четверте, однією з пріоритетних і найважливіших позитивних особливостей Франції була можливість забезпечення присутності компанії не лише на єдиному європейському ринку, а й у зоні дії однієї європейської валюти. Те, що Великобританія продовжує негативно ставитись до ідеї монетарного і валютного союзу з іншими країнами Євро­пейського Союзу, стало одним з основних чинників, які спонука­ли “Toyota” відмовитись від подальших інвестицій в Сполучено­му Королівстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]