Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт Хм .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
201.22 Кб
Скачать

5. Служба боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил

Служба боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил є визначеним Митним кодексом України підрозділом з боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Хмельницької митниці.

Координацію, контроль та спрямування діяльності служби при виконанні покладених на неї завдань і функцій здійснює заступник Голови Держмитслужби України відповідно до функціональних обов’язків.

У своїй діяльності служба керується Конституцією України, Митним кодексом України, іншими законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Держмитслужби України й митниці, а також цим Положенням.

Служба здійснює свою діяльність відповідно до Закону України від 21.09.1999 року № 1079-XIV „Про державну таємницю” й інших нормативно-правових актів з питань охорони державної таємниці.

Основні завдання Служби:

  1. Забезпечення реалізації митної політики України, зокрема, у сфері захисту економічних інтересів держави, боротьби з контрабандою й порушеннями митних правил;

  2. Виявлення, розкриття, припинення й профілактика порушень митного законодавства, запобігання таким правопорушенням;

  3. Забезпечення дотримання посадовими особами митниці вимог законодавства щодо діяльності в напрямі боротьби з контрабандою й порушеннями митних правил для захисту прав громадян, наданих їм Конституцією та законами України, актами Президента України й Кабінету Міністрів України;

  4. Організація й проведення заходів з виявлення, розкриття та припинення порушень митного законодавства на основі здійснення аналітично-пошукової роботи, спрямованої на виявлення способів і механізмів незаконного переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України, вивчення закономірностей у цьому процесі, а також причини, які до цього призводять, і умов, що цьому сприяють;

  5. Організація й проведення заходів для попередження незаконного переміщення через митний кордон України історичних і культурних цінностей, зброї та боєприпасів, отруйних, сильнодіючих, радіоактивних або вибухових речовин, наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів;

  6. Взаємодія з митними органами зарубіжних країн у сфері надання взаємної адміністративної допомоги з метою запобігання, виявлення й розслідування порушень митного законодавства на підставі відповідних міжнародних угод і в межах визначеної компетенції;

  7. Взаємодія з митними й правоохоронними органами, іншими органами виконавчої влади в напрямі запобігання, виявлення та розслідування митних правопорушень у межах визначеної компетенції та відповідно до законодавства;

  8. та інші.

Служба боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил виконує свої функції відповідно до покладених на неї завдань.

Взагалі, порушення митних правил є адміністративним правопорушенням, яке являє собою протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений законодавством України порядок переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України і за які Митним кодексом передбачена адміністративна відповідальність.

Адміністративна відповідальність за правопорушення, передбачені Митним кодексом, настає у разі, якщо ці правопорушення не тягнуть за собою кримінальну відповідальність. За порушення митних правил можуть бути накладені такі стягнення:

  1. попередження;

  2. штраф;

  3. конфіскація товарів –– безпосередніх предметів порушення митних правил, товарів із спеціально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для приховування безпосередніх предметів порушення митних правил від митного контролю, транспортних засобів, що використовувалися для переміщення безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України.

Попередження або штраф можуть застосовуватися тільки як основний вид стягнення за вчинене правопорушення.

За одне і те саме порушення митних правил може накладатися тільки основне або основне і додаткове стягнення. Якщо статтею, якою встановлюється відповідальність за порушення митних правил, передбачається основне і додаткове стягнення, застосування лише додаткового стягнення без основного не допускається, за винятком випадків, передбачених Митним кодексом.

Види порушень митних правил:

  1. Порушення режиму зони митного контролю;

  2. Неподання митному органу документів, необхідних для здійснення митного контролю;

  3. Видача товарів, транспортних засобів без дозволу митного органу або їх втрата;

  4. Недоставлення до митного органу товарів, транспортних засобів, документів;

  5. Не зупинення транспортного засобу;

  6. Відправлення транспортного засобу без дозволу митного органу;

  7. Причалювання до суден, що перебувають під митним контролем;

  8. Неправомірні операції з товарами, транспортними засобами, що перебувають під митним контролем, зміна їх стану, користування та розпорядження ними;

  9. Вантажні та інші операції, що проводяться без дозволу митного органу;

  10. Недекларування товарів, транспортних засобів;

  11. Перешкоджання посадовій особі митного органу в доступі до товарів, транспортних засобів і документів;

  12. Дії, спрямовані на переміщення товарів, транспортних засобів через митний кордон України поза митним контролем;

  13. Дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати податків і зборів або зменшення їх розміру;

Про вчинення порушення митних правил відповідна службова особа митного органу України складає протокол за формою, що встановлюється Державною митною службою України.( додаток 14)

У протоколі зазначаються:

  • дата і місце його складання;

  • посада, прізвище, ім'я та по батькові службової особи, що склала протокол;

  • необхідні для розгляду справи відомості про особу, яка вчинила порушення митних правил, якщо її встановлено;

  • місце, час вчинення та суть порушення митних правил;

  • стаття Митного кодексу, що передбачає відповідальність за таке порушення митних правил;

  • прізвища та адреси свідків, якщо вони є;

  • пояснення особи, яка вчинила порушення митних правил, відомості про предмети та документи, які вилучені;

  • інші відомості, необхідні для вирішення справи.

Протокол підписується службовою особою, що його склала, а також особою, що вчинила порушення митних правил, якщо її встановлено. При наявності свідків протокол може бути підписаний також і цими особами.

У разі відмови особи, яка вчинила порушення митних правил, від підписання протоколу, у протоколі робиться запис про це. Особа, яка вчинила порушення митних правил, має право подати пояснення та зауваження щодо змісту протоколу, а також пояснити мотиви своєї відмови від його підписання. Пояснення, зауваження, а також мотиви відмови від підписання протоколу, власноручно викладені особою, додаються до протоколу.

При складанні протоколу особі, яка вчинила порушення митних правил, роз'яснюються її права, про що робиться відмітка у протоколі.

Протокол, а також вилучені на підставі Митного кодексу предмети та документи доставляються у митний орган України, службова особа якого веде провадження у справі про порушення митних правил.

Серед основних заходів по боротьбі з порушеннями митних правил можна виділити наступні:

  1. участь у проведені митного оформлення;

  2. участь у проведені митного контролю;

  3. аналітична робота;

  4. співпраця з іншими правоохоронними органами (Службою безпеки України, Міністерством внутрішніх справ, Прокуратурою та іншими).

Довідка про результати роботи Хмельницької митниці

в напрямку боротьби з митними правопорушеннями

в 2011 році

Кримінальні справи

В результаті проведеної аналітично-пошукової роботи Хмельницькою митницею порушено 7 кримінальних справ про контрабанду на суму 3,7 млн. грн. за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 201 КК України по фактах переміщення через митний кордон України товарів з приховуванням від митного контролю шляхом надання документів, що містять неправдиві дані.

В аналогічному періоді 2010 року порушено 5 кримінальних справ на суму 2,3 млн.грн.

Провадження у справах про порушення митних правил

Також, протягом 2011 року митницею було заведено 303 справи про порушення митних правил на суму 7,3 млн.грн. (2010 – 264 справи на суму 6,4 млн.грн.).

При заведені 33-х справ про ПМП митницею вилучено предметів правопорушення на суму 1,7 млн.грн. (2010 – 24 справи про ПМП на суму 1,5 млн.грн.).

Заведено 23 справи окремої категорії на суму 1,5 млн.грн. (2010 – 23 справи про ПМП на суму 1,4 млн.грн).

Постатейно

Постатейний аналіз справ про порушення митних правил, свідчить, що до основних митних правопорушень, які виявляються працівниками Хмельницької митниці, відносяться правопорушення за ознаками:

  • ст. 352 МКУ – 118 справ (39%) (дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю);

  • ст. 332 МКУ – 52 справи (17%) (недоставлення до митного органу товарів, транспортних засобів);

  • ст. 330 МКУ – 42 справи (14%) (неподання митному органу документів, необхідних для здійснення митного контролю);

  • ст. 336 МКУ – 28 справ (9%) (Неправомірні операції з товарами, транспортними засобами, що перебувають під митним контролем);

Слід зазначити, що частка правопорушень виявлення, яких потребує аналітично-пошукової роботи (справи про ПМП за ознаками ст.352, 340, 355, 336, 339, 348 МКУ) становить – 58% від загальної кількості порушень митного законодавства, що були виявлені митницею – 175 справ про ПМП

Розгляд справ про ПМП митницею

По результатах розгляду в 2011 році 151-єї справи про ПМП митницею було прийнято такі рішення:

  • в 135 справах про ПМП накладено штрафів на суму 112,1 тис. грн. (2010 – за розглядом 135 справ про ПМП накладено штрафів 158,1 тис.грн.) сплачено 97,4 тис.грн;

  • в 13 справах про ПМП на суму 739,8 тис.грн. винесено рішення про порушення кримінальних справ про контрабанду;

  • 3 справи про ПМП припинено (2 справи про ПМП ПМП за ознаками ст. 331 МКУ згідно ст. 22 КУпАП та 1 справа про ПМП за ознаками ст. 330 МКУ згідно п.1 ст. 247 КУпАП).