Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5_2 2003.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
228.35 Кб
Скачать

5.6. Мультимедійна комунікаційна культура

Ми живемо в період, коли панування машинної поліграфії поступово поступається місцем мультимедійним телевізійно-комп'ютерним каналам. Однак про становлення мультимедійної ОКС говорити ще рано. Використання електромеханічних (телеграф, телефон, фонограф, кінематограф) або радіоелектронних (радіо, телебачення, відеозапис) пристроїв не означає вихід за межі книжкової комунікаційної культури, бо основні культурні смисли фіксуються, передаються і зберігаються в документній формі. Нові комунікаційні засоби доповнюють індустріальну книжність, але не замінюють її. Коли ж проб'є годину мультимедійності? Є два критерії, що дозволяють відповісти на це питання:

• Заміна лінійного тексту нелінійним гіпертекстом. Книжність спочатку пов'язана з лінійною послідовністюністю знаків; письмові тексти одномірні: вони читаються буква за буквою, слово за словом, і ніяк інакше. Мислення ж людини зовсім не лінійне, навпаки, психічне простір багато мірно(див. розділ 1.1), і в ньому кожен сенс пов'язаний з іншими смислами не тільки в силу просторово-часової суміжності, а в силу різноманітних формальних і змістовних асоціацій. Тому лист лише частково висловлює думку, підміняючи її гнучку багатовимірність жорсткої одномірність («думка изреченная є брехня», за словами Ф. І. Тютчева).

Гіпертекст - це сукупність змістовно взаємопов'язаних знаків, де від кожного знака в процесі читання можна перейти не до одного єдиного, безпосередньо наступного за ним, а до багатьох інших, так чи інакше пов'язаним з даними. Таким чином відтворюється багатовимірність людського мислення, і виходить, смислова комунікація виходить більш повної і точної, ніж у випадку лінійного письма. Для моделювання багатовимірних зв'язків між знаками потрібно віртуальний простір, що створюється сучасними комп'ютерними системами. Причому, гіпертекств якості смислових елементів можуть включатися не тільки окремі слова, фрази або документи, але й зображення, музичний супровід, коротше - все засоби мультимедіа. В результаті людина з читача перетворюється на користувача мультимедійної ОКС, що оперує письмовій та усній промовою, зображеннями будь-яких видів, кіно-і відеороликами, таблицями і схемами, створеними комп'ютером на його вимогу. Гіпертекстові мови застосовуються в системі Інтернет (див. пункт 4.4.4), але широке їх розповсюдження - справа майбутнього.

• Ведення смислового діалогу «людина - комп'ютер». Маються на увазі не підказки, нагадування або заборони, які передбачені «дружнім» програмним забезпеченням, а саме смислова комунікація людини і комп'ютера. У зв'язку з перспективами смислової комунікації такого роду набуває актуальності питання «чи може машина мислити?», Бо розумній людині не личить вести діалог з безмозким йолопом. Дослідження інтелектуальних можливостей комп'ютерів, тобто проблеми штучного інтелекту, призвело до наступних висновків.

Інтелект комп'ютера залежить від того, якими знаннями програмісти можуть його наповнити. Біда в тому, що людина не може формалізувати і об'єктивувати всі свої знання, - люди знають більше, ніж можуть висловити, оскільки у людини є сфера несвідомого, якої у комп'ютера немає. Наприклад, знання правил гри не робить людину шахістом; кваліфікований шахіст знає набагато більше, ніж звід правил, але розповісти про це не може.

Комп'ютер не здатний опанувати метафори, іронію, йому чужа «гра слів», значить вільний, а не адаптований діалог людини і комп'ютера неможливий.

Комп'ютерам чужі емоції і бажання, вони не мають емоційно-вольовою сферою, вони не можуть співчувати людині, тому штучний інтелект завжди буде чужий інтелекту природному з його турботами і радощами.

Оскільки в соціальній комунікації беруть участь праві і ліві півкулі партнерів, а біля комп'ютера є лише аналог лівої півкулі, комп'ютер ніколи не зможе зрозуміти в повній мірі повідомлення людей. Люди можуть розуміти один одного взагалі без слів, що комп'ютера недоступно.

Коротше кажучи, на запитання «чи може комп'ютер мислити?» Була отримана відповідь: так, може!, Але не по-людськи, а по-машинному, в межах свого обмеженого штучного інтелекту. Але й таке «машинне» мислення - важливе придбання для громадських комунікаційних систем, що може служити якісною відмінністю мультимедійних ОКС від книжкової культури.

Цілком очевидно, що комунікаційна діяльність людини, постійно має справу з мультимедійними гіпертекстами і штучним інтелектом, буде іншою, ніж комунікаційна діяльність інтелігента-книжника. Важко передбачити апріорі ці відмінності, але можна зробити висновок, що панування мультимедійної комунікаційної культури настане тоді, коли з'явиться покоління людей, вихованих у лоні цієї культури.

Поколінню людей мультимедійної культури, на думку більшості соціальних філософів, доведеться жити в постіндустріальному інформаційному суспільстві, яке відповідає стадії постнеокультури (див. Введення). Інтернет - «перша ластівка» інформаційного суспільства, але перша ластівка, як відомо, не робить весни. Зупинимося на типологічних ознаках, або показниках, що відрізняють інформаційне суспільство від аграрного або індустріального суспільства попередніх історичних епох.

  1. Техніко-технологічні показники: загальна комп'ютеризація, поширення і доступність персональних комп'ютерів і надпотужних ЕОМ п'ятого і наступних поколінь; зручний і простий людино-машинний інтерфейс, що використовує кілька органів чуття людини; «дружність» та антропоморфічность інформаційних технологій; мобільні та персональні засоби зв'язку; глобальна комунікація з використанням супутників, лазерів, волоконно-оптичних кабелів. Коротше, інформаційне суспільство має спиратися на потужну мультимедійну телевізійно-комп'ютерну комунікаційну систему.

  2. Соціально-економічні показники: перетворення соціальної інформації, тобто суспільного знання, в ключовий економічний ресурс, вирішальний фактор інтенсифікації промислового і сільськогосподарського виробництва, прискорення науково-технічного прогресу; інформаційні технології, продукти і послуги стають основним товаром ринкової економіки; концентрація в інформаційному секторі економіки до 80% працездатного населення; модернізація старих і поява нових інформаційних професій розумової праці; практика виконання більшої частини трудових функцій в домашніх умовах завдяки телекомунікації; демассовізаціі народної освіти, дозвілля і побуту людей. Коротше, суцільна інформатизація суспільного виробництва і повсякденному житті.

  3. Політичні показники: демократизація соціальних комунікацій, гласність і відкритість суспільного життя, гарантована свобода слова, зборів. Коротше, ліберально-демократичний політичний лад.

4. Інтелектуальні показники: активне використання постійно зростаючої культурної спадщини, розквіт науки, освіти, мистецтва, релігійних конфесій та відповідних міді-і макрокоммунікацій; розвиток національного інтелекту і всесвітнього універсуму знань; прогресуюче духовний розвиток особистості, перехід від матеріально-споживчих ціннісних орієнтації до пізнавальним і етико -естетичним орієнтаціям; розвиток мікрокоммунікаціі і творчих, культуро творчих здібностей індивідів; становлення «хомо інформатікус» або «хомо інтеллігенс». Коротше, всебічний розвиток соціального і особистого інтелекту.

Узагальнюючи названі показники, отримуємо наступну дефініцію інформаційного суспільства:

Інформаційне суспільство - інтелектуально розвинене ліберально-демократичне суспільство, досягнуте суцільній інформатизації суспільного виробництва і повсякденному житті людей завдяки потужній телевізійно-комп'ютерній базі. У цій дефініції враховані чотири типологічних ознаки інформаційного суспільства, перераховані вище. Очевидно, що формування мультимедійної ОКС - необхідна передумова перетворення утопії інформаційного суспільства в реальний факт.