Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_PRAKTIKA_ukr.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
608.77 Кб
Скачать

Розділ 1. Методичні рекомендації до розв'язання практичних завдань

Необхідність одержання відповідного рівня професійної кваліфікації висуває конкретні вимоги до оволодіння студентом певною сукупністю вмінь та знань. Практичні завдання різного рівня складності та спрямо­ваності дають можливість опрацювання студентом у процесі їх виконання певних функцій та завдань діяльності, що мають забезпечити підготовку висококваліфікованих фахівців.

Розглянемо на прикладах еталонні вирішення практичних завдань різного рівня складності.

Завдання 1.ПФ.С.05. Визначити відрядну розцінку виготовлення деталі та його місячний заробіток, якщо відомо, що часова тарифна ставка робітника 5-го розряду – 1,65 грн, часова норма виробітку – 30 шт., умови праці нормальні. Робітником фактично вироблено за місяць 5040 деталей.

Розберемо шифр завдання: 1 — означає, що це завдання відпові­дає технічній функції, тобто передбачає виконання робіт нижчих кваліфі­каційних рівнів; ПФ — означає, що це завдання відповідає професійному завданню діяльності, тобто передбачає виконання певного кола завдань фахівцем як професіоналом; С — означає, що це завдання передбачає діяльність відповідно до заданого алгоритму, що характеризується одно­значним набором добре відомих, раніше відібраних складних операцій; 05 — порядковий номер завдання цього рівня.

Відповідно до вище розглянутих характеристик методика вирішення цього завдання полягає у необхідності вибору студентом формули, підста­новки даних завдання у формулу та проведення відповідного розрахунку.

Таким чином, це завдання спрямоване на придбання студентом практичних умінь та навичок проведення розрахунків щодо визначення основних техніко-економічних показників діяльності підприємства.

Рішення

Розцінка визначається розподілом тарифної ставки, що відповідає розряду роботи, на норму виробітку:

де РВ – відрядна розцінка за одиницю виконаної роботи;

ТС – часова тарифна ставка робітника-відрядника, що відповідає розряду роботи;

Нвир – часова норма виробітку.

Фактичний відрядний заробіток робітника визначається добутком відповідної відрядної розцінки на фактично виготовлену робітником кількість деталей за розрахунковий період:

,

де Зв – відрядний заробіток;

Рв – відрядна розцінка за одиницю виконаної роботи;

О – фактичний обсяг виробітку.

Виходячи з цього,

Рв = 4,2 / 30 = 0,14 (грн.);

Зсд = 0,14 × 5040 =705,6 (грн.)

Висновок: відрядна розцінка виготовлення деталі становить 0,14 грн. та місячний заробіток складе 705,6 грн.

Завдання 2.ПФ.Д.02. Розрахуйте рівень безробіття в області за період і зробіть висновки. Чисельність населення, що проживає в області, 4000 тис. осіб, з них трудові ресурси становлять 52%. Число учнів у віці понад 16 років - 15 тис. осіб, військовослужбовців термінової служби - 5 тис. осіб і інших осіб, що ставляться до економічно неактивного населення, 80 тис. осіб. Число безробітних в області становить 230 тис. осіб, у тому числі зареєстрованих службою зайнятості 45 тис. осіб.

Розберемо шифр завдання: 2 — означає, що це завдання відпові­дає виконавській функції, тобто передбачає виконання робіт за відомим алгоритмом у межах певного етапу відповідної технології, ПФ — означає, що це завдання відповідає професійному завданню діяльності, тобто передбачає виконання певного кола завдань фахівцем як професіоналом; Д — означає, що це завдання передбачає діяльність відповідно до зада­ного алгоритму, що містить процедуру часткового конструювання рішення із застосування раніше відібраних складних операцій і потребує вико­ристання значних масивів оперативної та раніше засвоєної інформації; 02 — порядковий номер завдання цього рівня.

Відповідно до вище розглянутих характеристик методика вирішення цього завдання полягає у необхідності вибору студентом не тільки формули, але й у знаходженні взаємозв'язку між певними показниками, формулюванні висновків щодо рівня цих показників.

Таким чином, це завдання спрямоване на придбання студентом практичних вмінь та навичок проведення аналізу й оцінки динаміки окре­мих показників стану трудових ресурсів.

Рішення.

Рівень безробіття (РБ) розраховується за формулою:

де Чб – чисельність безробітних, осіб

де Еакт – чисельність економічно активного населення, осіб.

Чисельність економічно активного населення (Еакт):

Еакт = Чз + Чб,

де Чз - чисельність зайнятих в економіці, осіб;

Чб - чисельність безробітних, осіб.

До складу економічно активного населення входять зайняті і безробітні, які на даний момент не мають роботи, але бажають її одержати, – це трудові ресурси за вирахуванням:

учнів, студентів, курсантів, які навчаються в денних навчальних закладах;

осіб, які одержують пенсію за віком або на пільгових умовах;

осіб, зайнятих веденням домашнього господарства, доглядом за дітьми, хворими родичами;

осіб, які не можуть знайти роботу, припинили її пошук, вичерпавши всі можливості, проте вони можуть і готові працювати;

інших осіб, яким немає необхідності працювати незалежно від джерела доходу.

Виходячи з цього,

Чисельність трудових ресурсів:

4000×0,52=2080 (тис. осіб)

Чисельність економічно активного населення в області:

2080 - 15 - 5 - 80 = 1980 (тис. осіб)

Рівень безробіття в області:

230/1980×100=11,6 %

Рівень зареєстрованого безробіття в області:

45/1980×100=2,27 %

Висновок. За розрахунками, рівень безробіття в області досить високий і становить 11,6 %. В той же час рівень зареєстрованого безробіття в області становить 2,27 %. Різниця між зареєстрованим і фактичним рівнем дорівнює 9,33 % (11,6 % – 2,27 %).

Завдання З.ПФ.Е.04. Провести розрахунок планового фонду заробітної плати, використовуючи нормативний метод, та визначити розмір економії або перевитрати коштів на оплату праці в плановому періоді.

У базовому році торговельний оборот підприємства склав 36484,2 тис. грн., чисельність працівників фірми - 86 осіб. Підприємство працювало 12 місяців. При цьому базовий норматив заробітної плати склав 20 грн. на кожну 1000 грн. реалізованої продукції. Річний торговельний оборот планується збільшити на 10%, а середню заробітну плату - на 10,6%. При цьому в плановому році чисельність працівників фірми скоротиться на 2 особи.

Розберемо шифр завдання: 3 — означає, що це завдання відповідає виконавській функції, тобто передбачає здійснення цілеспрямованої послі­довності дій щодо синтезу систем або окремих їх складових, розробка доку­ментації, яка необхідна для втілення та використання об'єктів та процесів; ПФ — означає, що це завдання відповідає професійному завданню діяльності, тобто передбачає виконання певного кола завдань фахівцем як професіоналом; Е — означає, що це завдання передбачає діяльність за складним алгоритмом, що містить процедуру конструювання раніше не відо­мих рішень і потребує використання великих масивів оперативної та раніше засвоєної інформації. 04 — порядковий номер завдання цього рівня.

Відповідно до вище розглянутих характеристик методика вирішення цього завдання полягає у необхідності розробки планового документу, роз­рахунку певних складових цього документу, прогнозування варіантів роз­витку середовища з оглядом на дотримання певної цільової функції.

Таким чином, це завдання спрямоване на придбання студентом прак­тичних умінь та навичок розробки окремих планово-економічних докумен­тів та встановлення ціни на продукцію відповідно до умов функціону­вання підприємства, що склалися на ринку.

Рішення

Основою для розрахунку планового фонду заробітної плати є базовий норматив витрат заробітної плати на 1 грн. продукції. При цьому норматив щорічно коректується на індекс витрат заробітної плати на одиницю продукції, що визначається як відношення індексу росту середньої заробітної плати до індексу росту продуктивності праці:

,

де – базовий норматив витрат заробітної плати на 1 грн. продукції;

– індекс росту середньої заробітної плати;

– індекс росту продуктивності праці.

Базовий норматив витрат заробітної плати на 1 грн. продукції за умовою завдання дорівнює 20 грн. на кожну 1000 грн. реалізованої продукції, індекс росту середньої заробітної плати – 1,116.

Індекс росту продуктивності праці визначається, виходячи з даних про торговельний оборот підприємства у базовому році (36484,2 тис. грн.), чисельність працівників фірми - 86 осіб, умов збільшення обороту у плановому році (на 10%) та зміни чисельності працівників фірми (скоротиться на 2 особи). Таким чином, продуктивність праці в базовому та плановому роках визначатиметься за формулою:

ПП = ТО / Ч,

де ТО – річний торговельний оборот підприємства, тис. грн.;

Ч – чисельність працівників фірми, осіб.

Виходячи з цього:

ППб =36484,2 / 86 = 424,23 (тис. грн.)

ППпл = 36484,2×1,1 / (86 – 2) = 477,8 (тис. грн.)

Індекс росту продуктивності праці:

= ППпл /ППб= 1,13.

Плановий норматив витрат заробітної плати становить:

= 20 × 1,116 / 1,13 = 19,75 (грн.) на кожну 1000 грн. реалізованої продукції.

Відповідно, плановий фонд заробітної плати встановить:

ФЗП = ТОпл. ;

ФЗП = 36484,2×1,1×19,75 / 1000 = 792,62 (тис. грн.).

Економії або перевитрати заробітної плати (ΔЗП) за рахунок розриву між темпами росту продуктивності праці та заробітної плати визначається за формулою:

ΔЗП= 100 – ІСЗ / ІПП. ×100

Таким чином:

ΔЗП=– 1,116 / 1,13 ×100 – 100 =-1,24%.

Висновок: За рахунок розриву між темпами росту продуктивності праці та заробітної плати економія заробітної плати дорівнює 1,24%.

Розділ 2.

Практичні завдання

Практичні завдання за темою

Трудові ресурси й трудовий потенціал суспільства”

Модуль 1. Визначення структури та складу трудових ресурсів.

Завдання 1.1 (2.ПФ.Д.01). Розрахуйте показники:

  1. чисельність економічно активного населення;

  2. рівень економічної активності населення регіону;

  3. рівні зайнятості й безробіття;

  4. визначити, як змінилося число безробітних на 1000 зайнятих в регіоні, якщо в попередньому році воно склало 150 осіб

Зробіть висновки.

Вихідні дані по регіону: чисельність населення - 4500 тис. осіб; усього зайнято в економіці - 1800 тис. осіб; чисельність безробітних - 300 тис. осіб.

Методичні рекомендації:

  1. Чисельність економічно активного населення (Еакт):

Еакт = Чз + Чб,

де Чз - чисельність зайнятих в економіці, осіб;

Чб - чисельність безробітних, осіб.

  1. Рівень економічної активності населення (РЕакт):

де Еакт – чисельність економічно активного населення, осіб.

Чср – середньорічна чисельність населення, осіб

3. Рівень зайнятості (РЗ):

де Чз – чисельність зайнятих в економіці, осіб

4. Рівень безробіття (РБ):

де Чб – чисельність безробітних, осіб

5. Число безробітних на 1000 зайнятих (Чб/з):

Завдання 1.2 (2.ПФ.Д.02). Визначите відсутні в табл. 1.1 показники. Розрахуйте в цілому по області рівень економічної активності населення. Охарактеризуйте структуру економічно неактивного населення. Визначите, скільки безробітних приходиться на 1000 зайнятих в економіці в цілому по області й у тому числі окремо для чоловіків і жінок.

Таблиця 1.1

Дані населення по області, тис. осіб

Групи населення

Чисельність населення

Економічно активне населення

Економічно неактивне населення

Зайняті в економіці

Безробітні

Чоловіки

3205

1903

1728

Жінки

3825

1624

155

Разом

Завдання 1.3 (2.ПФ.Д.03). Визначите рівень економічної активності населення й покажіть його структуру.

Чисельність населення регіону на кінець року склала 5600 тис. осіб, з них 59% - населення в працездатному віці. Усього зайнято в економіці 1982 тис. осіб, у тому числі осіб старших віків і підлітків - 162 тис. осіб; чисельність безробітних за методологією МОП - 218 тис. осіб, у тому числі в працездатному віці (без студентів, учнів денної форми навчання й пенсіонерів) - 195 тис. осіб

Завдання 1.4 (2.ПФ.Д.04). Визначити:

  1. чисельність зайнятого в економіці населення;

  2. структуру економічно активного населення;

  3. скільки безробітних приходиться на 1000 зайнятих;

  4. на скільки % відрізняється рівень безробіття за методологією МОП і за даними органів служби зайнятості;

  5. який відсоток від числа офіційно зареєстрованих безробітних не отримують виплати з безробіття.

Загальна чисельність безробітних за методологією МОП – 13250 тис. осіб; чисельність безробітних до економічно активного населення – 13,8 %, в тому числі офіційно зареєстрованих безробітних – 4158 тис. осіб, з них 1950 тис. осіб отримують виплати з безробіття.

Завдання 1.5 (2.ПФ.Д.05). Визначити рівень економічної активності населення в працеспроможному віці та структуру населення. Загальна чисельність населення склала 15550 тис. осіб, з них 65 % – населення в працеспроможному віці. Всього в економіці зайнято 6850 тис. осіб, в тому числі осіб старшого покоління та підлітків 1230 тис. осіб, чисельність безробітних за методологією МОП – 2300 тис. осіб, в тому числі в працеспроможному віці (без студентів, учнів денної форми навчання та пенсіонерів) – 1820 тис. осіб.

Завдання 1.6 (2.ПФ.Д.06). Побудуйте гістограму розподілу безробітних чоловіків і жінок за віком для кожного року обстеження. Визначите середній вік безробітних за два роки, порівняйте отримані дані. Охарактеризуйте динаміку безробіття в цілому й окремо по кожній віковій групі за два роки. Опишіть отримані дані.

Таблиця 1.2