Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 ХАРАКТЕРИСТИКА ВИРОБУ.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
443.91 Кб
Скачать

3 Технічні умови на виріб, основний та зварювальні матеріали

Стальні зварні конструкції кронштейна повинні виготовлятися на основ робочих креслень та технічної документації. Карти технологічного процесу складаються відповідно до ГОСТ 3.1406-74.

Складання під зварювання слід виконувати на плиті з Т-побідними пазами, яка повинна забезпечувати доступ до місця зварювання, можливість зварювання без прихваток, а також забезпечити мінімальні похибки при складанні. Допуски з якими можуть бути зібрані елементи вказуються за ГОСТ 14771-76 для дугового зварювання в захисних газах. Зазор між елементами повинен відповідати зазору який вказано в стандарті з’єднання.

Вибір зварювального дроту виконується в залежності від хімічного складу сталі та умов роботи конструкції. При цьому вимоги до металу конструкції перевіряються по сертифікату, якщо він відсутній то робиться контрольні випробування. Хімічний склад металу шва повинен максимально відповідати хімічному складу основного металу.

Захисна газова суміш повинна відповідати ГОСТ 8050-85 вміст вологи в якій не повинен перевищувати 0,037 г/см3.

Зварні шви повинні мати гладку поверхню. На готових зварних виробах не допускається:

─ дефекти у вигляді тріщин, не сплавлення по кромкам, напливи, кратери;

─ неметалеві включення в загальній кількості дефектів в шві більше 0,03%;

─ підрізи більше 10 % від товщини металу;

─ не провари, величина яких перевищує 5 %товщини перерізу, та 2 мм в з’єднаннях таврового типу;

─ поверхневі пори на довжині шва більше 100 мм, з відстанню між дефектами менш ніж 500 мм.

Якщо при зварюванні на поверхні металу виявлені дефекти, то вони можуть бути видалені шляхом вирубки або зачищення абразивним інструментом. Якщо загальна дефектна довжина швів, які необхідно виправляти перевищує 25 % від загальної довжини швів на складальній одиниці, то такі елементи повинні переварюватись або замінюватись.

Кромки, які не зварюються, після різання повинні бути оброблені на абразивним інструментом. Точність та якість поверхні після різання повинна відповідати ГОСТ 14793-80. Недотримання технічних умов щодо виготовлення зварної конструкції спричиняє брак або поломку в процесі експлуатації.

Вся сталь має бути перевірена на відповідність ГОСТ 19903-74, ГОСТ 380-94, ГОСТ 8509, що діють, або технічним умовам (на підставі документів), розсортована, замаркірована, складена по профілям, марках та плавках і перед подачею у виробництво виправлена, очищена від окалини, іржі, масла, вологи, снігу, льоду та інших забруднень і захищена від корозії ґрунтовкою, що дозволяє виконувати зварювання.

Сталь слідує, як правило, зберігати в закритих приміщеннях з укладанням в стійкі штабеля. При зберіганні сталі слід додавати ухил, що забезпечує стік води.

Сталеві плоскі підкладки і прокладки, використовувані в штабелях, повинні мати кромки із закругленими кутами, без завусениців та завалів. При виконанні транспортних операцій необхідно застосовувати пристосування, що виключають утворення залишкових деформацій і гнуття стал

Зварювальні матеріали (електроди, дріт) повинні зберігати окремо по маркам і партіям в теплому і сухому приміщення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]