Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 ХАРАКТЕРИСТИКА ВИРОБУ.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
443.91 Кб
Скачать

2.8 Опис технологічного процесу виготовлення зварної конструкції.

Складання під зварювання виконується на плиті з Т- подібними пазами за ГОСТ 17883-72. Для цього на плиті встановлюються упори під габаритні розміри листів,та відвідні притискачі для кращого утримання деталі на плиті. Спершу на плиту по упорам кладеться полка верхня, позиція 1, кронштейна. Далі встановлюється стінка задня, позиція 2, яка притискається гвинтовими притискачами. Після надійного закріплення і установлення листів ведеться їх зварювання. Для зварювання використовумо напівавтомат ПДГ-602, випрямляч КИГ-602, зварювальний дріт Св-08Г2С, захисний газ СО22. Зварювання з’єднання Т6 S=30мм є багато прохідним і ведеться при параметрах : кореневого шва Ізвк,= 320А, Uдк,=25,4В Vзвк,= 15м/год, de= 2 мм le= 20мм; заповнюючи шви Ізвз, = 500А, Uдз, = 36В, Vзвз, = 35,5м/год. Після зварювання кладемо по упорам полку нижню, позиція 3 . Далі по пазах, та відкидним упорам установлюємо стінки, позиція 4,та притискаємо їх гвинтовими притискачами. Після надійного закріплення ведеться зварювання стінок, позиція 4, з полкою верхньою, позиція 1, та стінкою задньою, позиція 2. Для зварювання використовумо напівавтомат ПДГ-602, випрямляч КИГ-602, зварювальний дріт Св-08Г2С, захисний газ СО22. Зварювання з’єднання Т6 S=20мм є багато прохідним і ведеться при параметрах : кореневого шва Ізвк,= 400А, Uдк,=30,5В Vзвк,= 34м/год, de= 2 мм le= 20мм; заповнюючи шви Ізвз, = 500А, Uдз, = 36В, Vзвз, = 35,5м/год. Після цього ведеться зварювання стінок , позиція 4, з полкою нижньою, позиція 3. Для зварювання використовумо напівавтомат ПДГ – 602, випрямляч КИГ-602, зварювальний дріт Св-08Г2С, захисний газ СО22. Зварювання з’єднання Т1 6 ведеться при параметрах: Iзв = 410 А, Uд = 34,5 В, Vзв = 43 м/год, de= 2 мм, le= 20 мм .Після зварювання деталь за допомогою крану транспортується на місце складське місце.

2.9 Заходи по зменшенню зварювальних напружень та деформацій

При зварюванні конструкцій виникає нерівномірний нагрів зварювальних елементів, внаслідок чого виникають внутрішні напруження супроводжуються деформацією, тобто зміною початкових розмірів і форми виробу.

Основними причинами виникненя напружень та деформацій являються наступні:

─ при переході з рідкого стану в твердий, об’ємметалу шва зменшується (ливарна усадка), внаслідок чого виникають продольні та поперечні усадочні напруження. Величина деформацій залежить від виду зварюваного з’єднання, від кута розкриття кромок в стикових з’єднаннях, від методу зварювання та від товщини шва.

─ процес зварювання здійснюється безперервно переміщующимся концентрованим високотемпературним джерелом нагріву (електрична дуга), в результаті в основному металі, який прилягає до шва виникає також температурне поле, яке характеризується нерівномірним розподілом теплоти по перерізу та різким перепадом температур. При цьому, внаслідок теплового розширення виникають об’ємні зміни металу.

В конструкції виникають стискуючі напруження, так як при високій температурі нагріву метал втрачає пружність і під впливом виникаючих напружень він пластично деформується. При охолодженні проходить зворотній процес і в металі виникають розтягуючі напруження, які деформують зварну конструкцію.

─ нагрів металу при зварюванні та його наступне швидке охолодження викликають структурні перетворення, при цьому виникає зона термічного впливу, яка викликає додаткові внутрішні напруження і, як правило, деформацію конструкції.

Для зменшення деформацій кронштейна, використовуються наступні заходи:

─ назначають розміри заготовок з врахуванням послідуючої усадки;

─ приміняють відповідну оснастку та пристрої для складання і закріплення зварних елементів. Вони особливо ефективні для ліквідації тимчасових переміцень, які значні по розміру, але не супроводжуються великими усадочними силами;

─ назначають режими з мінімальним тепловкладенням;

─ виконують попередню пластичеу деформацію листових заготовок перед зварюванням протилежну очікуваній при зварюванні;

─ приміняють проковку. Проковкою осаджують метал по товщині, створюючи пластичні деформації подовження в площині, яка перпендикулярна напрямку удара. Цимдосягаються зменшення розтягуючих або навіть виникнення стискуючих залишкових напружень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]