Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 ХАРАКТЕРИСТИКА ВИРОБУ.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
443.91 Кб
Скачать

2.10 Вибір методів контролю та усунення дефектів

Дефекти за стадією виникнення поділяють на дефекти підготовки деталей під зварювальні дефекти.

Дефекти підготовки та збирання часто приводять до появи зварних дефектів, тому підготовку деталей для зварювання слід старанно контролювати. Причинами подібних дефектів можуть бути несправності верстатів для виготовлення заготовок та засобів для їх збирання під зварювання, неякісні матеріали, похибки у кресленнях, а також низька кваліфікація і культура праці робітників. Правильність підготовки і збирання контролюють поверхневим оглядом та вимірами за допомогою спеціальних шаблонів та інструментів.

Всі зварні дефекти поділяються на внутрішні та поверхневі.

Найбільш поширеними поверхневими дефектами являються дефекти форми швів. Шви можуть мати нерівномірну ширину по довжині, нерівномірну висоту, бугри, напливи, нерівномірну величину катетів. Деякі поверхневі дефекти часто розглядають як поверхневі несу цільності швів. До таких дефектів відносяться підрізи, кратери, пропали, свищі.

Серед внутрішніх дефектів, при зварюванні в CO2 найбільш поширеними є газові включення ( пори ) які виникають при перенасиченні зварювальної ванни газами через присутність шкідливих сполук та вологи в захисних газах.

Для контролю якості зварних з’єднань кронштейна обираємо не руйнуючі методи контролю. Завдяки не руйнуючому контролю ми можемо не тільки встановити присутність чи відсутність дефекту, але й виявити ступінь дефектності ( розміри та характер дефекту ).

Поверхневі дефекти виявляємо візуальним методом контролю. Зовнішній огляд зварних швів виконується згідно з ГОСТ 3242 – 79 по всій їхній довжині з двох сторін.

Для виявлення внутрішніх дефектів використовуємо ультразвуковий метод ( УЗК ). Методи ультразвукового контролю основані на дослідженні процесу розповсюдження пружних коливань з частотою 0,5…25 МГц в контролюємих виробах. При УЗК використовують три основні методи: тіньовий, ехо-метод та дзеркально-тіньовий метод. Для контролю швів виконаних дуговим зварюванням використовуємо найбільш-розповсюджений ехо-метод по сумісній схемі. Даний метод найбільш доцільний для контролю стикових швів, таврових з’єднань та з’єднань на хлистом. Ознакою виявлення дефекту при УЗК являється прийом ехо-сигналу, амплітуда якого перевищує заданий рівень, від відбивача, що розташований в металі шва. Для отримання інформації про виявлення дефекту використовують наступні основні вимірювальні характеристики дефекту: максимальну амплітуду ехо- сигналу від дефекту, координати розташування дефекта в шві, відносні розміри дефекта, кількість на певній ділянці шва.

За технічними характеристиками вибираємо ультразвуковий дефектоскоп УД-13П ( ЕКОН-8 ), який призначений для контролю якості деталей відносно-невеликої товщини. Технічна характеристика даного дефектоскопа приведена в таблиці 2.11

Таблиця 2.11 – Технічна характеристика дефектоскопа типу УД-13П

( ЕКОН-8 )

Параметр

Показник

Номінальна частота, Мгц

2,5

Регулювання посилення, дБ

0…30

Глибина прозвучення для сталі, мм

2…50

Живлення, В:

─ від мережі

─ автономне від гальванічної батареї

220

24; 36

Габаритні розміри, мм

60×170×185

Маса, кг

6

Перед використанням УЗК поверхня виробу повинна бути очищеною від окалини та бруду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]