Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт (Рибак О.).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
214.53 Кб
Скачать

Розділ 7. Система управління персоналом на ТзОв “Завод Альфа-Газпромкомплект”

На 01.01.11 загальна кількість працівників на ТзОВ “Завод Альфа-Газпромкомплект” становила 82 чол., в тому числі 7 жінок. 24 працівники з вищою освітою, в тому числі 4 жінки.

Вік працівників:

до 34 р. – 14 чол., в тому числі 2 жінки;

35 – 49 р. – 41 чол.;

50 – 54 р. – 13 чол.;

55 – 59р. – 14 чол.

Оплата праці на ТзОВ “Завод Альфа-Газпромкомплект” здійснюється за посадовими окладами. В цехах використовують відрядну форму оплати праці, тобто величина заробітної плати залежить від кількості виготовленої продукції.

Відділу кадрів на підприємстві не має, тому всі обов’язки пов’язані з роботою з персоналом покладені на офіс-менеджера.

Характерною рисою кадрів на всіх рівнях управління і виробництва є високий професіоналізм. Проводиться навчання кадрів. Зокрема, менеджери по збуту перш ніж приступити до виконання своїх обов’язків проходили навчання в цехах.

Значна увага на підприємстві приділяються охороні праці. Працівники, під час прийняття на роботу та періодично, проходять на підприємстві інструктажі з питань охорони праці.

Розділ 8. Менеджмент в умовах кризи

Виникнення фінансової та економічної кризи в Україні стало очевидним восени 2008 року після погіршення ряду економічних показників та повідомлень про фінансові проблеми ряду провідних комерційних банків країни. Немає сьогодні бізнесу або менеджера, який не перебував би в відчайдушному пошуку відповідей на свої запитання: газети, Інтернет, журнали і телебачення говорять про одне "Що робити далі?". Немає ринку або бізнесу в Україні, який залишається недоторканим кризою.

В період нинішньої кризи для малого та середнього бізнесу вивільняються нові ніші та з’являються додаткові можливості, які він може і повинен використати. Світова практика доводить, що саме малий та середній бізнес найгнучкіший у питаннях адаптації до різноманітних економічних змін, адже він швидко переорієнтовується на нові ринки збуту та на потреби людей.

Поряд з іншими підприємствами відчуло наслідки кризи і ТзОВ “Завод Альфа-Газпромкомплект”. Про це свідчать результати аналізу фінансового стану підприємства. Так, чистий дохід від реалізації продукції в 2009 році становив 6428 тис. грн., в той час як в 2008 році цей показник становив 13195 тис. грн. Значно знизилися показники рентабельності, оборотності капіталу. Скоротилася чисельність персоналу з 130 чол. до 82 чол.

Проте підприємство продовжує працювати, в той час як деякі інші підприємства в галузі газового обладнання банкрутують. Перевагою підприємства є широка номенклатура і асортимент продукції, якої не має жодне інше підприємство в цій галузі, індивідуальний підхід до кожного клієнта.

Оперативними заходами підприємства в умовах кризи можуть бути:

- посилення роботи маркетингового відділу, тобто потрібно зосередити увагу на пошуку нових замовників;

- участь у виставках – це ще один спосіб представити свою продукцію;

- можна провести презентації серед представників будівельних компаній, житлово-комунального господарства;

- розширення ринку збуту кранів запірних кульових (закордон).

Криза – це найкращий період, щоб проявити себе. Проте самостійно вийти з кризи підприємствам галузі газового обладнання досить важко через специфіку галузі. Поштовхом для подальшого розвитку може бути виділення державою коштів на реконструкцію старих систем газифікації та побудови нових.