Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт (Рибак О.).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
214.53 Кб
Скачать

Розділ 2. Організаційно-управлінське забезпечення

ТзОВ “Завод Альфа-Газпромкомплект” створено шляхом об’єднання вкладів фізичних осіб.

Товариство є юридичною особою: має відокремлене майно, право від свого імені укладати угоди, набувати майнові та немайнові права, нести обов’язки, виступати в суді, господарському чи третейському суді як позивач, відповідач, третя особа. Товариство володіє, користується, розпоряджається на власний розсуд належними йому основними фондами, оборотними засобами, цінними паперами та іншим майном, має самостійний баланс, поточні, валютні та інші рахунки в установах банків, круглу печатку із своїм найменуванням, відповідні штампи, фірмові бланки із своєю назвою та інші реквізити. Товариство в своїй діяльності керується Цивільним та Господарським кодексами, Законом України “Про господарські товариства”, іншими нормативними актами законодавства України, Статутом.

Учасники Товариства не відповідають за його зобов’язання і несуть ризик збитків, пов’язаних з діяльністю Товариства в межах вартості своїх вкладів. Держава не несе відповідальності по зобов’язаннях Товариства, а Товариство не відповідає за зобов’язаннями держави [3].

Здійснення єдиного управління підприємством виконує апарат управління, що включає усіх інженерно-технічних працівників та службовців.

Керівництво поточною діяльністю товариства здійснює генеральний директор. Директор самостійно вирішує всі питання діяльності товариства, за винятком компетенції Зборів засновників. Директор підзвітний зборам Засновників і забезпечує виконання їх рішень. Директор не може бути одночасно головою зборів Засновників. Директор без доручення діє від імені товариства, укладає договори, здійснює найм та звільнення персоналу товариства. Директор призначає на посаду та звільняє з неї своїх заступників, керівників та спеціалістів структурних підрозділів.

Технічним забезпеченням виробничо-господарських процесів керує головний інженер, який є першим заступником генерального директора. Функції начальника виробництва полягає в управлінні виробництвом – безпосереднім процесом перетворення предметів праці на готові вироби. Заступник генерального директора з маркетингу відповідальний за постачання матеріалів і збут готової продукції. Головний бухгалтер відповідає за здійснення бухгалтерського обліку, формування статистичної і податкової звітності, проведення економічного аналізу діяльності підприємства.

Організаційна структура управління ТзОВ “Завод Альфа-Газпромкомплект” (див. додаток Б) є лінійно-функціональною. Організаційною основою лінійно-функціональної системи управління є лінійна підпорядкованість виконавців і керівників нижчих рангів. Лінійні керівники отримують право одноосібно керувати відповідною ділянкою роботи і повністю відповідають за результати своєї діяльності. Для кваліфікованої допомоги лінійним керівникам створюють функціональні служби (підрозділи). Основними їх завданнями є підготовка обґрунтованих управлінських рішень і професійне консультування лінійних керівників.

Переваги лінійно-функціональної структури:

  1. Стимулювання ділової і професійної спеціалізації в умовах даної структури управління;

  2. Зменшення дублювання зусиль у функціональних областях;

  3. Поліпшення координації діяльності в функціональних областях.

Недоліками даної організаційної структури є

  1. Відсутність тісних взаємозв’язків на горизонтальному рівні між підрозділами.

  2. Надмірно розвинута система взаємодії по вертикалі.

  3. Утруднення й уповільнення передачі інформації, що позначається на швидкості і своєчасності прийняття управлінських рішень; ланцюг команд від керівника до виконавця є занадто довгим, що утрудняє комунікацію [1, 359].

Взаємозв’язки виробничої структури і структури органів управління є досить ефективними.

На підприємстві наявні посадові інструкції, в яких описано завдання, обов’язки та права особи, яка займає ту чи іншу посаду. Зразок посадової інструкції менеджера по збуту подано в додатку В.