Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
захарченко пидпр 136-173.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
960.51 Кб
Скачать

Започаткування підприємницької справи

Відповідь-коментар. Оскільки ці питання не врегульовано законодавчо, їх слід передбачити в установчому договорі. Вони знімаються, якщо інвестор не є платником ПДВ, наприклад фізичною особою. При цьому зобов'язань з ПДВ в обох сторін не виникає.

Типовий приклад 6. Чи певні норми чинного законодавства (ст. 28 Закону України "Про господарські товариства", с. 2 по­ложення п. 1, абзацу першого п. 5 ст. 4 Закону України "Про власність") не порушують права акціонерів ЗАТ?

Відповідь-коментар

  1. Положення частини другої ст. 28 Закону України "Про господарські товариства" треба розуміти як таке, що формує підстави для придбання акцій (зокрема, за договором з їх влас­ником або держателем за ціною, що визначається сторонами, або за ціною, що склалася на фондовому ринку, а також у по­рядку спадкоємства громадян чи правонаступництва юридич­них осіб). А тому воно не виключає і не виключало передба­чення в установчих документах ЗАТ переважного права акціонерів товариства на придбання акцій, що відчужу­ються іншими акціонерами товариства. Але необхідно вра­хувати, що з 1 січня 2004 р. таке право закріплено законодав­чо — частина третя ст. 81 ГКУ. Як випливає зі змісту цієї статті, переважне право на придбання акцій, що продаються іншими акціонерами товариства, є однією з головних ознак, за якими акціонерне товариство вважається закритим.

  2. Положення п. 1 абзацу першого п. 5 ст. 4 Закону України "Про власність" слід розуміти так: власник на свій розсуд во­лодіє, користується і розпоряджається належним йому май­ном. Але здійснюючи своє право, він зобов'язаний не порушу­вати права та охоронювані законом інтереси громадян, юри­дичних осіб і суспільства, у тому числі переважне право (яке не є абсолютним) акціонерів ЗАТ на придбання акцій, що відчу­жуються іншими його акціонерами. Тому коли установчими документами ЗАТ закріплено переважне право акціонерів това­риства на придбання акцій, які відчужуються іншими акціоне­рами цього товариства, то це не є обмеженням права власника акцій володіти, користуватися й розпоряджатися своєю влас­ністю, оскільки, підписуючи установчі документи ЗАТ, акціо­нер добровільно погоджується на встановлення особливого по­рядку відчуження об'єктів своєї власності, беручи при цьому на себе відповідні зобов'язання. Приписи установчих документів ЗАТ щодо переважного права його акціонерів на придбання ак­цій, що відчужуються іншими акціонерами товариства, не об­межують прав власника на розпорядження своєю власністю, а встановлюють за його ж згодою особливий порядок її відчужен­ня. Якщо ж особи, які мають переважне право на придбання акцій, запропонують нижчу ціну за акції або вимагатимуть їх відчуження за цінами, нижчими від ринкових, то власник ак­цій має право здійснити їх відчуження за ринковою ціною, тоб­то це право не є абсолютним.

Рішення господарського суду є обов'язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене.

Подумайте і дайте відповіді

1. Загальними зборами акціонерів прийнято рішення про додатковий випуск акцій на загальну суму 50 000 грн для роз­ширення виробничих потужностей у кількості 1000 шт. за ці­ною 50 грн за 1 шт.

Враховуючи терміновість виконання намічених планів із впровадження у виробництво нових технологій, а також те, що первісно випущені акції були розміщені за ціною, вищою від номіналу, акції, що додатково випускаються, вирішено прода­вати нижче від номіналу — по 40 грн за 1 шт.

Яка різниця додатково випущених акцій буде погашена за рахунок емісійного доходу? Чи правомірні такі операції АТ?

Ухваливши рішення про збільшення розміру СК зазначе­ним чином, АТ оформило тільки протокол. Які ще дії відповід­но до чинного законодавства має виконати АТ?

Підказка для відповіді.