Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дорогоцнне камння.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
551.42 Кб
Скачать

Коштовне каміння ііі-ї групи Демантоїд

 

Демантоїд (нім. Diamant - «алмаз», др.-греч. Εἶδος - «вид, зовнішність») – прозорий з зеленими і жовтувато-зеленими відтінками, ювелірний різновид андрадиту (гранату). Зустрічається рідко. Відомі родовища в Росії, Намібії, Кенії і Танзанії.

Хімічна формула: Ca3Fe2(SiO4)3.

Забарвлення демантоїду викликане домішками заліза і хрому, жовті відтінки демантоїду зумовлені сполуками титану. Ці мінерали зустрічаються дуже рідко, і тому представляють величезну ювелірну цінність. У демантоїді ступінь розкладу сонячних променів (дисперсія) вища, ніж у алмазу, тому колірна гра проявлена ​​сильніше ніж у звичайного діаманта. Великі родовища цього каменю відомі тільки на Середньому Уралі, а більше цей камінь ніде не добувають. Зустрічаються демантоїди з ефектом «котячого ока», який створюють волокнисті включення. Бувають камені з золотистими «іскрами».

Максимальний видобуток ювелірного демантоїду здійснений в 1913 році і склав 104 кілограми. Кристали ювелірної якості при цьому рідко перевищували розмір 5 мм, а кристали в 10 мм вважалися і вважаються понині унікальними. Найкрупніші кристали демантоїду мали масу 252,5 та 149,0 карат.

У 1990 році було відкрито значне родовище демантоїду в Намібії.

Меланіт – непрозорий чорний різновид з домішкою титану. Добувається в Німеччині (Кайзерштулі), використовується для виготовлення жалобних прикрас.

Топазоліт – лимонно-жовта або рожево-жовта різновидність демантоїду, схожа на топаз (звідси назва мінералу). Кристали зазвичай дрібні. Зустрічається у Швейцарії (Церматт), в Італії (Альпи).

Шпінель

Шпінель – є дві версії походження назви цього красивого каменю. За однією з версій «шпінель» походить від латинського слова «spinelle» або «spina», в перекладі маленький шип. Відповідно до іншої версії від грецького «spinos» – іскра. В Київській Русі шпінель часто називали «лалом».

Шпінель був вперше знайдений на Памірі. Саме на Памірі в 1986 році був добутий великий камінь масою 5,1 кг. У Тегерані Скарбниця іранського шаха таїть в собі два великих коштовних каменя, маса яких відповідно становить 500 каратів і 225 каратів. Лувр має гарний червоним камінь вагою 105 карат.

Найбільше родовище шпінелі, що знаходиться на південному заході Паміру, відоме з IX століття. Також зустрічається шпінель смарагдово-зеленого кольору на Південному Уралі і синьо-фіолетове коштовне каміння в районі озера Байкал.

Аквамарин

Аквамарин – прозорі камені із зеленувато-блакитним відтінком. Це різновид берилу.

Колір: блакитно-зелений, темно-зелений, світло- і темно-блакитний. Подібні відтінки аквамарину надає присутнє в ньому залізо.

Аквамарин є цінним ювелірним каменем. Кількість цього мінералу в земних надрах відносно велика, тому затребувані переважно великі камені масою більше 10карат (2грамм). Причому високо цінується саме темно-блакитний колір. Втім, зелень аквамарина проступає на тлі блакитного кольору. Синій колір аквамарина нестійкий і на сонячному світлі вигорає. Через це більшість каменів після ограновування піддають рентгенівському опроміненню або прокалюванню, при цьому аквамарин міняє колір з, наприклад, зеленувато-блакитного, на блакитний. Даний камінь до всього іншого двохколірний – тобто він змінює забарвлення в залежності від того, з якого боку на нього дивитися. Освітлення також змінює колір аквамарина.

Аквамарин можна сплутати з блідим сапфіром, блакитним топазом або навіть з блакитно-зеленим евклазом.

Найбільший аквамарин знаходиться в колекції Британського музею. Цей блакитно-зелений кристал у вигляді неправильної призми важить близько 110кг!

Раніше аквамаринами прикрашали корони королів. Пізніше це коштовне каміння використовували як... лінзи для окулярів (приблизно в 1300 році).

Краса цього коштовного каміння проявляється по-справжньому в досить великих екземплярах. Однак маленькі камені можна зробити більш ефектними, підклавши під них блакитну фольгу.

Топаз

Топаз – це слово походить від латинського topazus, або від слова tapas – тепло або вогонь.

Бувають безбарвні камені або з відтінками різної інтенсивності: рожеві, золотисті, блакитні, коричневі, вишнево-коричневі. Іноді трапляються камені, які за виглядом нагадують «котяче око». Топаз з давнини вважали здатним розкривати таємниці, підкоряти оточуючих і викривати найхитріші задуми. Тому камінь називали «каменем психологів».

Топаз відомий з давніх часів. У країнах Сходу це коштовне каміння вважається символом духовного просвітлення. В Індії рожевий топаз шанують як камінь, який повертає надію. У ряді країн з топазу роблять амулети, покликані захищати власника від пристріту, чорного чаклунства. Топаз – камінь духовного просвітлення, чистоти, радості. В епоху географічних відкриттів вважали, що топаз утихомирює бурі, тому мореплавці вважали топаз своїм амулетом і, відправляючись у плавання, одягали прикраси з топазом.

Відомі родовища топазу в Бразилії, Росії і Мадагаскарі.