Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак огляд.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
308.74 Кб
Скачать
  1. Яку кількість понятих запрошують як правило під час проведення огляду?

Стаття 127 КПК України передбачає обов'язкову участь не менше двох понятих при провадженні обшуку, виїмки, огляду, пред'явленні осіб та предметів для впізнання, відтворенні обстановки й обставин події, описі майна та освідуванні.

Присутність понятих обов'язкова під час вчинення виконавчих дій, пов'язаних з примусовим входженням до нежитлових приміщень і сховищ, де зберігається майно боржника, на яке звернено стягнення, або майно стягувача, яке має бути повернене йому в натурі; до житлових будинків і квартир для забезпечення примусового виселення з них та вселення в них; до будинків, квартир та інших приміщень, в яких перебуває дитина, яка має бути передана іншим особам відповідно до рішення суду; під час проведення огляду, арешту, вилучення і передачі майна.

Як поняті можуть бути запрошені будь-які дієздатні особи, які не мають особистої заінтересованості у провадженні виконавчих дій і не пов'язані між собою або з учасниками виконавчого провадження родинними зв'язками, підлеглістю чи підконтрольністю.

Кількість понятих під час вчинення виконавчих дій не може бути менше двох. Понятий має право знати, для участі у провадженні яких виконавчих дій його запрошено, на підставі якого виконавчого документа вони провадяться, а також робити зауваження з приводу провадження виконавчих дій. Зауваження понятого підлягають занесенню до акта відповідної виконавчої дії. Понятий зобов'язаний засвідчити факт, зміст і результати виконавчих дій, під час провадження яких він був присутній. Перед початком виконавчих дій державний виконавець роз'яснює понятим їхні права і обов'язки, про що зазначається в акті.

Поняті мають право на компенсацію витрат, пов'язаних з виконанням обов'язків понятих. Зазначені витрати належать до витрат, пов'язаних з організацією та проведенням виконавчих дій.

  1. Порядок яких слідчих дій є близьким до порядку проведення огляду?

Як самостійна слідча дія огляд відрізняється від інших слідчих дій. Особливо важливо розрізняти огляд і обшук, а також огляд і слідчий експеримент, оскільки на практиці допускається іноді їх змішання.

Огляд відрізняється від обшуку насамперед цілями проведення. Цілі огляду ширше цілей обшуку, які полягають тільки у відшуканні і вилучення предметів, що мають значення у справі. Крім того, при обшуку обстеження піддаються лише ті об'єкти, які знаходяться у віданні або у володінні певних осіб. Різниця в правовому становищі об'єктів огляду і обшуку обумовлює відмінність і в процесуальному порядку їх виробництва: обшук носить примусовий характер і тому пов'язаний зі спеціальними процесуальними гарантіями; огляд ж спрямований не на обмеження, а на відновлення порушеного права.

Від слідчого експерименту огляд відрізняється насамперед тим, що в процесі огляду слідчий сприймає не саму подію, а його сліди, відбиття, тоді як при експерименті сприймаються і подія (експериментальне) і його результат. У процесі огляду слідчий має справу тільки з матеріальними слідами, об'єктами; експериментом ж можуть бути встановлені обставини, явища, які не залишають матеріальних слідів. При огляді однією з умов якого є безпосередність сприйняття, об'єкт досліджується в тому вигляді, в якому його застає слідчий. При експерименті явище ніколи не буде тотожним справжньому: сприймається не справжнє подія, явище, а викликане досвідченим шляхом нове, інша подія, явище, ознака.

Слідчий огляд слід відрізняти також від такої слідчої дії, як перевірка та уточнення показань на місці. При перевірки і уточнення показань на місці в діях слідчого є деякі елементи, які зближують цю слідчу дію з оглядом: особа, що веде розслідування, оглядає в присутності понятих ту ділянку місцевості або приміщення, які вказує свідок або обвинувачений, чиї показання перевіряються. Цей спосіб іноді дозволяє слідчому переконатися в існуванні тих ознак, на підставі яких було зазначено дане місце. Однак таким сприйняттям не вичерпується зміст перевірки і уточнення показань на місці. У той же час у зміст слідчого огляду не входять показ місця або предмета свідком або обвинуваченим, отримання від них свідчень про обставини справи, і, крім того, при огляді обстановка фіксується не за показаннями свідка або обвинуваченого, як це буває при перевірки і уточнення показань , а за результатами її сприйняття слідчим.