Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак огляд.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
308.74 Кб
Скачать

11. Які особливості порядку проведення огляду в житлі чи іншому володінні особи?

Огляд житла чи іншого володіння особи має проводитись, як правило, за згодою відповідної особи. Без згоди володаря житлового приміщення, в примусовому порядку, огляд житла проводиться, як правило, лише за вмотивованим рішенням судді, а також лише у невідкладних випадках, пов'язаних з врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, ст. 190 КПК України зазначає, що огляд житла чи іншого володіння особи проводиться лише за вмотивованою постановою судді, яка виноситься з додержанням порядку, встановленого частиною п'ятою статті 177 КПК України — за правилами прийняття рішення про обшук.

У невідкладних випадках для проведення огляду місця події в житлі чи іншому володінні особи, за її заявою або повідомленням про вчинений щодо неї злочин, а так само у разі відсутності цієї особи, або за неможливості отримати від неї згоди на проведення невідкладного огляду місця події, рішення суду не потребується.

У даному разі в протоколі огляду обов'язково зазначає причини, що обумовили проведення огляду без постанови судді, та протягом доби з моменту проведення цієї дії повідомляє про здійснений огляд житла чи іншого володіння особи та його наслідки прокурора, який здійснює нагляд за досудовим слідством.

У разі проведення огляду за постановою судді — така постанова Оголошується під розписку особі, в житлі чи іншому володінні якої проводиться огляд. Огляд проводиться в присутності понятих. При огляді житлового приміщення чи іншого володіння особи в примусовому порядку копія протоколу огляду має вручатись особі, в володінні якої проваджувався огляд.

12. Чи є випадки відмови прокурора або суду у наданні дозволу щодо проведення огляду в житлі чи іншому володінні особи? Які підстави для відмови?

Прокурор може відмовити у наданні дозволу на проведення огляду у осіб:

  • депутат;

  • суддя ;

  • уповноважений ВР;

  • адвокат.

Підствами для відмови можуть бути:

Ст.27 ЗУ "Про статус народного депутата" - не допускається обшук, огляд речей, приміщення депутата.

П.5 ст.48 ЗУ " Про судоустрій і статус суддів " - проведення там огляду, обшуку чи виїмки, прослуховування його телефонних розмов, особистий обшук судді, а так само огляд, виїмка його кореспонденції, речей і документів можуть провадитися лише за судовим рішенням.

Ч.3 ст.20 ЗУ "Про Уповноваженого ВР з прав людини" - не може бути підданий обшуку без згоди ВР.

Ч.2 ст.10 ЗУ "Про адвокатуру" - документи, пов‘язані з виконанням адвокатом доручення, не підлягають огляду, розголошенню чи вилученню.

Також прокурор може відмовити у проведенні огляду на підставі відсутності ознак злочину, на місцях що мають службову або державну таемницю а також це стосуеться майна житла дипломатичної особи.

13. Яким є середній строк тривалості огляду?

Строк тривалості Огляду місця події визначаеться безпосередньо слідчим, окрім випадків негайного проведення огляду місця події що регламентуеться ст.180 КПК. Сама ж тривалість слідчої дії визначаеться самим слідчим, а саме він саме визначає час що необхідний для проведення огляду в залежності від того який проводиться огляд, у який час, та в якому місці.