Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак огляд.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
308.74 Кб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………….………3

Теоретична частина… ………………………………………….………..5

1. Слідчий огляд у теорії кримінального процесу………………………………….…............................................................6

2. Процесуальна характеристика слідчого огляду………………………….......8

ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА………………………………………………………10

ВИСНОВОК……………………………………………………………………...29

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ…………………………………..31

ДОДАТКИ……………………………………………………………………….32

Процесуальні документи…………………………………………………..........33

Аналіз процесуальних документів……………………………………………..38

ВСТУП

Актуальність даної теми дослідження зумовлена тим що огляд є одним із найважливіших засобів отримання доказової інформації в розслідуванні злочинів. Від якості проведеного слідчого огляду в багатьох випадках взагалі залежить успіх розслідування.

В сучасній літературі поняття слідчий огляд зустрічається досить часто,але наукових статей написано не багато,на мою думку сучасним науковцям потрібно приділити більше уваги написанню статей,про окремі види слідчого огляду(наприклад огляд місця події,огляд предметів,огляд документів,тощо ).

Слідчий огляд являє собою безпосереднє виявлення, сприйняття і дослідження слідчим об'єктів, що мають значення для справи, їх ознак, властивостей, стану і взаєморозташування.

Сутність огляду полягає в тому, що слідчий сам безпосередньо, за допомогою своїх органів почуттів, переконується в існуванні та характері фактів, що мають доказове значення. При провадженні слідчого огляду застосовуються всілякі методи пізнання. Огляд це не тільки спостереження, а й виробництво різних вимірів і обчислень, і порівняння спостережуваних об'єктів як між собою, так і з іншими об'єктами і явищами, і експериментування з досліджуваними об'єктами, і, нарешті, опис і запечатление іншими методами всього того, що виявлено і виявлено слідчим та іншими учасниками огляду. Широко застосовуються при слідчому огляді та спеціальні методи криміналістики, особливо техніко-криміналістичні методи роботи зі слідами і іншими речовими доказами.

Цілі слідчого огляду, як їх визначає закон, полягають:

а) у виявленні слідів злочину та інших речових доказів;

б) у з’ясуванні обставин випадку;

в) у з’ясуванні інших обставин, що мають значення для справи.

Таким чином, перш за все завдання слідчого огляду полягають у збиранні та дослідженні доказів. На основі зібраних у процесі огляду доказів, слідчий висуває версії про характер розслідуваної події і його учасників, про місце знаходження злочинця, викраденого майна та інших об'єктів, що мають доказове значення, про наслідки злочину та ін Крім того, при виробництві слідчого огляду переслідується мета встановити обставини, що сприяли вчиненню злочину. У багатьох випадках слідчий огляд є засобом отримання таких фактичних даних, які іншим шляхом не можуть потрапити до слідчого. Такі, наприклад, результати безпосереднього сприйняття слідчим обстановки події, дані про так званих негативних обставин, які одержують значення саме в сукупності з цією обстановкою. Результатом жодного огляду, як дії пізнавального, є отримання інформації. Доказова інформація надходить при огляді безпосередньо до слідчого, без проміжних ланок, тому така передача інформації зводить до мінімуму ймовірність її спотворення. Інформація надходить до слідчого на протязі всього огляду, безперервно.

Мета і завдання данної курсової роботи полягає в комплексному дослідженні вказаного вище матеріалу,для того щоб показати важливість і значимість слідчого огляду, як слідчої дії .А також в з’ясуванні чи співпадає теорія з практичною діяльністю.

Методологічною основою курсової роботи є статистичний метод (метод емпіричного дослідження), який полягає в виявленні й аналізі досліджуваного об'єкту і включає в себе логічну обробку фактів.

Об'єктом курсової роботи є слідчий огляд як важливий засіб отримання слідчим інформації про розслідувану подію.

Предмет курсової роботи є інформація яка міститься в тих доказах, які збирає слідчий і досліджує в процесі огляду, а також у відомостях, які слідчий одержує в процесі підготовки і проведення огляду.

Окремі види слідчого огляду розкрили в своїх наукових статтях такі фахівці : Е.С.Белкин,І.В.Половко,Б.Вежнавець,А.О.Шульга,В.Д.Берназ,В.В.Матвієнко,Є.Г.Коваленко,І.М.Якимів,В.М.Тертишник.

ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

  1. Слідчий огляд у теорії кримінального процесу.

Якщо звернутись до історії, то вперше поняття слідчого огляду було дано в підручнику криміналістиці, опублікованому в 1950 році в розділі «Огляд місця події і речових доказів» (автор глави - один з родоначальників радянської криміналістики професор І. М. Якимів). На думку І. М. Якимова, огляд – це «слідча дія, спрямована до встановлення матеріальних даних, що мають значення для розкриття злочину і викриття злочинця».

В даний час,сучасні вчені Р. Бєлкін, В. Колмаков, С. Єфимичев та ін., під слідчим оглядом розуміють слідчу дію, що складається в безпосередньому сприйнятті та вивченні слідчим будь-яких об'єктів з метою дослідження обставин діяння, виявлення, фіксації та вилучення предметів, документів, речовин і слідів, які мають або можуть мати значення для розкриття злочину та розслідування кримінальної справи.

Для того щоб краще розібратися в понятті слідчої дії, я в своєї курсової роботі хочу розглянути думки деяких авторів та чинне законодавство стосовно цього питання.

На думку Коваленко Є. Г. огляд – є слідча дія, що проводиться органом дізнання, слідчим, прокурором, суддею (судом) з метою виявлення слідів злочину та інших речових доказів, з'ясування обстановки злочину, а також інших обставин, які мають значення для справи (проводиться огляд місцевості, приміщення, предметів та документів) Коваленко Є.Г.Кримінальний процес України: [Навч. посіб. - К.: Юрінком Інтер, 2003. - 576 с.].

Белкін Е. С. розглядає слідчий огляд як слідчу дію, що проводиться для безпосереднього виявлення і дослідження об'єктів, що мають значення для справи, їхніх ознак, властивостей, стану і взаєморозташування. Здійснюється слідчим або особою, що робить дізнання, з метою виявлення слідів злочину та інших речових доказів, з'ясування обстановки і механізму події, встановлення винної особистості та інших обставин [Белкин Е. С. Криминалистика: Учебный словарь-справочник - М.: Юристъ, 1999. - 268 с.].

Огляд – це слідча дія, яка провадиться з метою одержання доказів шляхом візуального спостереження і дослідження слідів злочину та інших матеріальних джерел доказової інформації [Тертишник В. М. Науково-практичний коментар Кримінально-процесуального кодексу України.- Харків: Арсіс, 2000 ].

Слідчий огляд є однією з невідкладних слідчих дій. За його допомогою може бути отримана найбільш важлива інформація, яка здатна допомогти розкриттю злочину.

У Кримінально – процесуальному кодексі ( далі КПК) України від 28 грудня 1960 року (зі змінами на 1 червня 2003 року) в частині 1статті 190 « Проведення огляду» закріплено:

З метою виявлення слідів злочину та інших речових доказів, з'ясування обстановки злочину, а також інших обставин, які мають значення для справи, слідчий проводить огляд місцевості, приміщення, предметів та документів.

Усі види огляду провадяться за загальним процесуальним порядком і за єдиною методикою, тобто по складності виконання вони мають бути однаково складними. Але у вчених є суперечливі думки на цю тему, а також стосовно того який вид огляду є найбільш складним і значущим.

Так, наприклад, І. В. Половко вважає що найбільш складним видом слідчого огляду є огляд місця події, у зв’язку з тим що, є декотрі особливості, що стосуються огляду знайденого трупа та огляду трупа в разі його ексгумації, та з недостатньою розробленістю даної проблеми в сучасній вітчизняній літературі і виникла негайна потреба подальшого теоретичного осмислення особливостей огляду та ексгумації трупа, особливо при різних видах смерті.

На думку В. Д. Берназа та В. В. Матвієнко слід приділити більше уваги проведенню огляду місця події на судні, бо не дивлячись на те, що злочин на морському судні – рідке явище, однак при наявності таких фактів, вони повинні бути розслідуванні об’єктивно, своєчасно та в повному обсязі.

В своїй науковій роботі А. О. Шульга стверджує, що огляд місця події є одним із найважливіших засобів отримання доказової інформації на початковому етапі розслідування злочинів.

Проаналізувавши вищевказані думки вчених, можна зробити висновок, що їх думки багато в чому збігаються, наприклад, в тому що огляд проводиться для безпосереднього виявлення і дослідження об'єктів, що мають значення для справи, їхніх ознак, властивостей.

Також слід зазначити, що незважаючи на велику кількість збігів в визначенні загального поняття – слідчий огляд, існують суперечливі погляди стосовно значимості та складності проведення окремих видів огляду(місце події,ексгумація трупу,тощо).