Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак огляд.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
308.74 Кб
Скачать

14. Якою є структура протоколу огляду? Які реквізити протоколу огляду є обов’язковими ?

Протокол огляду складається з додержанням вимог ст. 85 і 195 КПК України. Цей процесуальний документ має важливе значення для встановлення істини в справі. Він повинен бути складений так щоб повно і всебічно зафіксувати все, що відноситься до справи, щоб кожний, хто знайомиться з ним, мав би змогу уявити собі обстановку і суттєві обставини досліджуваної події.

Протокол огляду складається з трьох частин; вступної, описової, заключної.

У вступній частині протоколу зазначається місце і дата його складання, час початку і закінчення огляду, посада, звання і прізвище слідчого, відомості про понятих та інших учасників огляду і роз'яснення їм прав та обов'язків, статті КПК, згідно з якими проводився огляд і складався протокол огляду.

В описовій частині протоколу даються відомості про об'єкт огляду, його місцезнаходження та особливості, викладається послідовність огляду та застосування науково-технічних засобів, фіксується вся інформація, одержана в процесі дослідження обстановки огляду, а також усі виявлені та вилучені сліди, відображається все, що було виявлено, в тій послідовності, в якій це відбу-валося, і в тому саме вигляді, в якому спостерігалось.

У заключній частині зазначається, що саме додається до протоколу, викладаються виконання вимог щодо ознайомлення учасників з протоколом і зауваження понятих та інших учасників огляду з приводу огляду та фіксації його результатів. Підписують протокол слідчий, поняті та інші учасники огляду.

До протоколу огляду можуть додаватися плани, схеми, креслення, фотографії, фонограми і відеокасети та інші матеріали технічного документування.

Додаток [1].

Висновок

Огляд – це слідча дія, яка проводиться з метою одержання доказів шляхом візуального спостереження та дослідження слідів злочину та інших матеріальних джерел доказової інформації. Слідчий огляд це важливий засіб отримання слідчим інформації про розслідувану подію.

Мною було досягнуто мету курсової роботи а саме, показана важливість і значимість слідчого огляду, як слідчої дії .Так наприклад огляд місця події є відправною точкою не тільки на первинному етапі розслідування, але і протягом усього попереднього слідства. Із протоколу огляду місця події можна отримати максимальну кількість інформації - розшукової, що характеризує вчинення злочину і особу злочинця, що доводить провину злочинця. Інформацію цю можна отримати, якщо ставитися до проведення цієї слідчої дії з особливою ретельністю і увагою, а не проводити його формально.

Виконуючи завдання курсової роботи я дослідив слідчий огляд його поняття, сутність і значення. Слідчий огляд являє собою безпосереднє виявлення та дослідження слідчим об'єктів, що мають значення для кримінальної справи, їх ознак, властивостей, стану і взаєморозташування.

Також в моїй курсовій роботі я проаналізував чи співпадає теорія з практичною діяльністю. На прикладі протоколів,які я розглянув у практичній частині можу сказати що теорія співпадає з практичною діяльністю, про це свідчать правильність застосування кримінального процесу,протоколи складені за всіма правилами.

Також аналізуючи наукові праці вчених на тему огляду, можно зробити висновки що їх думки багато в чому збігаються,наприклад в тому що огляд проводиться для безпосереднього виявлення і дослідження об'єктів, що мають значення для справи, їхніх ознак, властивостей.

Також слід зазначити що незважаючи на велику кількість збігів в визначенні загального поняття – слідчий огляд,існують суперечливі погляди стосовно значимості та складності проведення окремих видів огляду(місце події,ексгумація трупу,тощо).

Підводячи підсумок після вивчення теорії та виконання практичної частини маю декілька рекомендаційних рад.

По-перше, це хороше знання законів і правозастосовчої практики у діяльності ОВС.

По-друге, до приїзду на місце події скласти з урахуванням даних про характер події, умовах і обстановці, в якій доведеться проводити слідчі дії, план первинних і невідкладних заходів, а також перевірити готовність крим. техніки.

По-третє, по прибуттю на місце події вжити вичерпних заходів для затримання злочинця по «гарячих слідах» і фіксації найбільш значущих слідів і речових доказів.

Таким чином, при виконанні зазначених рекомендацій, вже на початковому етапі розслідування буде закладена достатня база для розкриття злочину, викриття винних і притягнення їх до кримінальної відповідальності.