Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 17.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
269.31 Кб
Скачать

2.6. Інженерне забезпечення.

Інженерне забезпечення організується і здійснюється з метою створення військам необхідних умов для своєчасного і прихованого їх висування, розгортання, маневру й успішного виконання бойових задач, підвищення захисту військ і об'єктів від усіх засобів поразки, а також для нанесення противнику втрат і утруднення його дій.

Зазначені цілі досягаються виконанням ряду задач і проведенням різноманітного комплексу інженерних заходів.

Інженерне забезпечення бою організується на основі рішення командира, його вказівок і розпорядження вищестоящого штабу по інженерному забезпеченню.

У ході прийняття й уточнення рішення командир з'єднання (частини) з питань інженерного забезпечення звичайно визначає і вказує: характер, черговість і терміни фортифікаційного устаткування і маскування районів і позицій, займаних військами, і районів розгортання пунктів управління; основні напрямки, рубежі і райони, які необхідно прикрити загородженнями, і які об'єкти зруйнувати чи підготувати до руйнування; кількість, місця, час і способи пророблювання проходів у загородженнях і порядок їхнього позначення; які шляхи руху і маневру мати в смузі (на ділянці) з'єднання (частини) і характер їхньої підготовки; порядок пропуску військ через важко прохідні ділянки; місця і види переправ через водяні перешкоди і терміни їхньої готовності; порядок бойового застосування частин і підрозділів інженерних військ.

При необхідності командир з'єднання (частини) може заслухати пропозиції начальника інженерної служби по виконанню найбільш важливих задач інженерного забезпечення.

Штаб з'єднання (частини) разом з начальником інженерної служби на основі вказівок командира визначає обсяг, терміни і порядок виконання основних задач інженерного забезпечення, необхідні для цього сили і засобу, забезпечує організацію взаємодії між частинами (підрозділами) інженерних військ, родів військ і спеціальних військ, контролює виконання військами поставлених задач і забезпечення їх засобами інженерного озброєння.

Начальник інженерної служби з'єднання (частини) на основі рішення командира і вказівок старшого інженерного начальника безпосередньо організує виконання задач інженерного забезпечення. Він розробляє план інженерного забезпечення і розпорядження по інженерному забезпеченню частинам родів військ, організує і контролює їхнє виконання.

У плані інженерного забезпечення бою з'єднання, розробленому на карті, указуються дані про інженерні заходи противника, місцевості, задачі інженерного забезпечення, сили і засоби для їхнього виконання, терміни виконання задач, матеріальне і технічне забезпечення.

Задачі інженерного забезпечення визначаються виходячи з конкретного виду бою, його характеру і бойових задач, виконуваних військами у визначених умовах обстановки відповідно до рішення загальновійськового командира.

Основними задачами інженерного забезпечення у всіх видах бою є: інженерна розвідка противника, місцевості й об'єктів; фортифікаційне устаткування районів, рубежів і позицій, займаних військами, районів розгортання пунктів управління; пристрій і зміст інженерних загороджень і виробництво руйнувань; знищення (знешкодження) ядерних мін противника; пророблювання проходів в інженерних загородженнях і руйнуваннях; влаштування переходів через перешкоди; розмінування місцевості й об'єктів; підготовка і зміст шляхів руху військ, підвозу і евакуації; устаткування і зміст переправ при форсуванні (подоланні) водяних перешкод; виконання інженерних заходів щодо маскування військ і об'єктів, по забезпеченню дій підрозділів вертольотів з'єднання, по ліквідації наслідків ядерних ударів противника; видобуток, очищення води й устаткування пунктів водопостачання.

Задачі інженерного забезпечення виконуються частинами і підрозділами всіх родів військ, спеціальних військ і тилу. Вони самотужки зводять спорудження для ведення вогню і спостереження, укриття для особового складу, техніки і запасів матеріальних засобів; прикривають інженерними загородженнями і маскують свої позиції і райони розташування; прокладають і позначають шляхи руху; переборюють загородження і перешкоди; форсують водяні перешкоди убрід, під водою і на бойовій техніці, що плаває; добувають і очищають воду з використанням табельних засобів. Виконання частинами родів військ великого обсягу інженерних задач у короткий термін в умовах ведення бою на великому просторі можливо при широкому використанні ними начіпного й вбудованого обладнання до техніки (у першу чергу до танків і бойових машин піхоти), переправних засобів, маскувального майна й інших засобів інженерного озброєння.

Інженерні війська виконують найбільш складні задачі, що вимагають спеціальної підготовки особового складу і застосування інженерної техніки, наносять утрати противнику мінно-вибуховими й іншими засобами. До числа таких задач відносяться: інженерна розвідка противника і місцевості; знищення (знешкодження) ядерних мін противника; підготовка і зміст шляхів руху військ, підвозу й евакуації; обладнання переправ при форсуванні (подоланні) водяних перешкод; пророблювання проходів в інженерних загородженнях і руйнуваннях; механізована уривка траншей, ходів сполучень і зведення найбільш складних польових фортифікаційних споруджень при устаткуванні районів, позицій і рубежів, а також місць розташування пунктів управління; влаштування і утримання інженерних загороджень і виробництво руйнувань; видобуток, очищення води й обладнання пунктів водопостачання. При цьому частина інженерних військ використовується для рішення задач за планом командира з'єднання (частини), а частина їх виділяється для посилення частин і підрозділів родів військ.

Кількість інженерних сил і засобів, які виділяються для посилення кожної частини і з'єднання, визначається в залежності від задуму бою, обсягу майбутніх задач інженерного забезпечення й умов місцевості, а також від кількості і стану наявних підрозділів інженерних військ.

При підготовці наступу й в обороні інженерні війська звичайно використовуються централізовано для виконання найбільш складних задач. При здійсненні маршу в передбаченні вступу в бій, у зустрічному бої, у ході наступу доцільно велику частину інженерних військ мати безпосередньо в частинах першого ешелону, що діють на найважливіших напрямках, тому що перепідпорядкування їх в умовах обмеженого часу і обставин що швидко змінюються утруднено.

У необхідних випадках для пророблювання проходів у масових руйнуваннях і загородженнях можуть створюватися загони (групи) розгородження. Загін (група) розгородження створюється з інженерних підрозділів; у його склад включаються також підрозділи родів військ. У залежності від обстановки в з’єднанні може бути створено кілька груп розгородження.

В усіх випадках частина сил і засобів інженерних військ доцільно мати в резерві для виконання раптово виникаючих задач інженерного забезпечення, посилення частин родів військ у ході бою, а також для заміни підрозділів інженерних військ, що втратили боєздатність.