Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 17.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
269.31 Кб
Скачать

1. Основні завдання що виконує технічне забезпечення

Технічне забезпечення - вид забезпечення бойових дій військ, який містить у собі комплекс організаційно-технічних заходів щодо забезпечення військ ОВТ, ракетами, боєприпасами, ВТМ, засобами вимірювання та своєчасного забезпечення ними військ, зберігання, підтримання у стані, що забезпечує постійну бойову готовність військ, підготовки ОВТ, ракет і боєприпасів до бойового застосування, відновлення пошкоджених ОВТ у ході бойових дій, поповнення витрат і втрат ракет, боєприпасів та ВТМ.

Технічне забезпечення організується і здійснюється в усіх видах бою та у повсякденній діяльності військ у цілях підтримання їх боєздатності шляхом своєчасного забезпечення їх необхідною кількістю ОВТ, ракетами, боєприпасами, ВТМ, підтримання їх у справному /працездатному/ стані і готовності до застосування, своєчасного відновлення в разі пошкодження.

Основними задачами технічного забезпечення є:

- своєчасне забезпечення військ необхідною кількістю ОВТ, ракет, боєприпасів і ВТМ.

- підтримання ОВТ, ракет, боєприпасів і ВТМ у готовності до застосування,

- своєчасне приведення ОВТ, боєприпасів і ВТМ у встановлені ступені готовності;

- технічна підготовка особового складу, який залучається до експлуатації ОВТ, ракет, боєприпасів і ВТМ;

- забезпечення безпечної експлуатації ОВТ, ракет, боєприпасів і ВТМ;

- підготовка сил і засобів технічного забезпечення до роботи в бойових умовах;

- створення резервів /запасів/ ОВТ, ракет, боєприпасів і ВТМ встановлених розмірів і їх раціональне використання в ході бойових дій;

- управління технічним забезпеченням.

Види технічного забезпечення

Видами технічного забезпечення є: ракетно-технічне, артилерійсько-технічне, танко-технічне, авто-технічне, інженерно-технічне, метрологічне, інженерно-авіаційне, технічне забезпечення радіаційного, хі­мічного, біологічного захисту, технічне забезпечення зв’язку й АСУВ, технічне забезпечення по службах тилу.

Ракетно-технічне й артилерійсько-технічне забезпечення здійснюється з метою своєчасного забезпечення військ необхід­ною кількістю ракетно-артилерійського озброєння, у т.ч. ра­кет і боєприпасів, ВМ, підтримання їх у готовності до використання шляхом проведення ТО й ремонту, здійснення зберігання й утримання, своєчасного приведення у встановлений ступінь готовності до використання за призначен­ням. своєчасного відновлення і безпечної експлуатації.

Танко-технічне забезпечений здійснюється з метою своє­часного забезпечення військ необхідною кількістю бронетанко­вого озброєння і техніки, бронетанкового майна, підтримання їх у готовності до використання та проведення ТО й ремонту, здійснення зберігання і утримання, своєчасне приведення їх у встановлений ступінь готовності до використання за приз­наченням, своєчасного відновлення і безпечної експлуатації.

Авто-технічне забезпечення здійснюється з метою своєчас­ного забезпечення військ необхідною кількістю автомобільної техніки загального призначення і автомобільного майна, під­тримання їх у готовності до використання шляхом проведення ТО й ремонту, здійснення зберігання і утримання, своєчасне привезення їх у встановлений ступінь готовності до викорис­тання за призначенням, своєчасного відновлення і безпечної експлуатації.

Інженерно-технічне забезпечення здійснюється з метою своєчасного забезпечення військ необхідною кількістю інже­нерного озброєння і техніки, інженерних боєприпасів та інженерно-технічного майна, підтримання їх у готовності до вико­ристання шляхом проведення ТО і ремонту, здійснення зберіган­ня і утримання, своєчасного приведення у встановлений ступінь готовності до використання за призначенням, своєчасного від­новлення і безпечної експлуатації.

Метрологічне забезпечення здійснюється з метою своєчасного забезпечення військ необхідною кількістю вимірювальної техніки, дотримання однаковості, точності й вірогідності ви­мірюваних параметрів і характеристик ОВТ, підтримання їх у готовності до використання шляхом проведення ТО /перевірки/ і ремонту, здійснення зберігання і утримання, своєчасного приведення в установлений ступінь бойової готовності до ви­користання за призначенням, своєчасного відновлення і безпеч­ної експлуатації.

Інженерно-авіаційне забезпечення здійснюється з метою своєчасного забезпечення військ необхідною кількістю авіацій­ної техніки, авіаційних засобів ураження і авіамайна, підтри­мання їх у готовності до використання шляхом проведення. ТО, ремонту, здійснення зберігання і утримання, своєчасного при­ведення в установлений ступінь готовності до використання за призначенням, своєчасного відновлення і безпечної експлу­атації.

Технічне забезпечення РХБ захисту здійснюється з метою своєчасного забезпечення військ необхідною кількістю ОВТ і майна РХБ захисту, підтримання їх у готовності до використан­ня шляхом проведення ТО і ремонту, здійснення зберігання і утримання, своєчасного приведення в установлений ступінь го­товності до використання за призначенням, своєчасного віднов­лення й безпечної експлуатації.

Технічне забезпечення зв’язку й АСУВ здійснюється з метою своєчасного забезпечення військ необхідною кількістю техніки та майна зв’язку й АСУВ, підтриманням їх у готовності до використання шляхом проведення ТО і ремонту, здійснення зберігання й утримання, своєчасного приведення в установле­ний ступінь готовності до використання за призначенням, своє­часного відновлення і безпечної експлуатації.

Технічне забезпечення по службах тилу здійснюється з метою своєчасного забезпечення військ необхідного кількість дорожньої техніки, засобів підйомно-транспортного обладнання, заправки, перекачування і транспортування ПММ, техніки речо­вої, медичної та ветеринарної служб, технічних засобів при­готування їжі: випікання хліба, переробки сільськогосподар­ської продукції та іншої техніки тилу, підтримання їх в го­товності до використання шляхом проведення ТО і ремонту, здійснення зберігання та утримання, своєчасного приведення в установлений ступінь готовності до використання за призначен­ням, своєчасного відновлення й безпечної експлуатації.

Управління силами і засобами технічного забезпечення є складовою частиною управління військами. З огляду на особливу важливість технічного забезпечення для успіху дій військ, керівництво їм командир здійснює особисто, а також через штаб, своїх заступників по технічній частині (по озброєнню) і по тилу, начальників родів військ, спеціальних військ і служб. Ці посадові особи організують технічне забезпечення на основі рішення і вказівок командира, а також розпоряджень відповідних начальників вищестоящої ланки управління з питань технічного забезпечення.

Управління силами і засобами технічного забезпечення здійснюється з командно-спостережних пунктів і пунктів технічного спостереження підрозділів, із командних пунктів і тилові пункти управління. Для вирішення питань технічного забезпечення використовуються загальні канали зв'язку, але може створюватися і радіомережа технічного забезпечення. Зв'язок командно-спостережного пункту з підрозділами тилу батальйону і з’єднання (частини) здійснюється по радіо і рухомими засобами, а в обороні й при розташуванні на місці, крім того, по дротових засобах зв'язку.

Технічне забезпечення бойових дій військ здійснюється в тісній взаємодії з тиловим забезпеченням. Узгоджена робота органів управління силами і засобами технічного і тилового забезпечення є одним із найважливіших умов досягнення успіху у вирішенні стоячих перед ними задач.