Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 17.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
269.31 Кб
Скачать

2.2. Охорона

Охорона організується з метою не допустити проникнення розвідки противника в розташування своїх військ, виключити раптовий напад наземного противника і ведення їм розвідки, а також забезпечити своїм військам необхідний час і вигідні умови для розгортання і організованого вступу в бій.

У залежності від характеру розв'язуваних задач війська охороняються:

а) на марші — похідною охороною;

б) у бою — бойовою охороною;

в) при розташуванні на місці — сторожовою охороною;

г) у всіх умовах обстановки - організується безпосередня охорона.

а) Похідна охорона організується в залежності від положення противника стосовно напрямку руху військ.

При русі до фронту війська охороняються: авангардами чи головними похідними заставами з фронту; бічними похідними заставами — із флангів; тильними похідними заставами з тилу.

При русі від фронту в тил вони охороняються: ар'єргардами чи тильними похідними заставами з тилу, бічними похідними заставами — із флангів; головними похідними заставами спереду по шляху руху.

При фланговому марші (марші уздовж фронту) вони охороняються: бічними похідними заставами в сторону флангу, що загрожує; авангардами чи головними похідними заставами — у напрямку руху; ар'єргардами чи тильними похідними заставами — з тилу.

Сили і склад похідної охорони, а також його віддалення від головних сил залежать від положення і характеру дій противника, задачі яка виконується, побудови похідного порядку і складу колон які охороняються а також від умов місцевості.

б) Бойова охорона організується переважно в обороні на ділянках, де не створюється передова позиція. Вона висилається від батальйонів першого ешелону в складі до посиленого взводу. Цей взвод займає і обороняє позицію перед переднім краєм на віддаленні до 2000 м. У танковому батальйоні бойова охорона виділяється, як правило, за рахунок доданих йому механізованих підрозділів.

У наступі, коли війська розгорнуті в бойовий порядок і ведуть бій у зіткненні із противником, бойова охорона не висилається; її функції виконують підрозділи першого ешелону.

г) Безпосередня охорона організується командиром підрозділу залежно від завдань, що вирішуються, умов обстановки та вказівок старшого начальника, здійснюється вартовими, патрулями та секретами з урахуванням організації чергування вогневих засобів, спостереження та комендантської служби.

Особлива увага звертається на охорону артилерії, а також пунктів управління, вузлів зв’язку. Під час організації охорони командир, як правило, вказує: напрямки, на яких зосередити особливу увагу; де і яку мати охорону та її склад; час висилання охорони та її завдання; перепустка та відгук.

Особовий склад, призначений в охорону, повинен знаходитись у постійній бойовій готовності; дотримуватись встановленого порядку бойового чергування, відпочинку, заходів маскування, виявляти високу спостережливість, рішучість і стійкість.

На кожну добу для розпізнавання своїх військовослужбовців встановлюється перепустка і відгук.

Перепусткою служить найменування озброєння або техніки, наприклад "Автомат", „Тунгуска”.

Відгуком — назва населеного пункту, яке починається з тієї ж літери, що і пропуск, наприклад "Астрахань", „Тула” відповідно.

Перепустка доводиться усно усьому особовому складу охорони, розвідорганів та особам, які відправляються за межі підрозділу, а вночі і в межах розташування своїх підрозділів. Відгук доводиться командирам цих підрозділів, а також особам, які відправляються для передання усних розпоряджень.

Перепустка опитується у всіх осіб, що проходять через рубіж охорони і прямують по розташуванню підрозділу вночі, відгук — у осіб, що передають розпорядження командира, і у командирів підрозділів, які ведуть розвідку. Перепустка і відгук проголошуються тихо. Всі особи, які не знають перепустки, а ті, що прибули з наказом, — відгуку, затримуються. Затримані опитуються і залежно від обставин їм дозволяється слідкувати далі, або вони направляються під охороною до командира, який вислав охорону.