Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ММВПТ доїльні апарати.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
392.7 Кб
Скачать

Робота доїльного апарату да-2м.

Після підключення доїльного апарату до вакуум-проводу вакуум створюється в доїльному відрі, в молочній камері колектора і в підсоскових камерах стаканів. Одночасно з цим вакуум створюється в камері І пульсатора. Повітря, що в цей час знаходиться в камері ІV розширяється і давить на мембрану, яка прогинається в направленні камери І, піднімає клапан колектора вверх.

В результаті цього, камера ІІ відключається від камери ІІІ і з'єднується з камерою І, що призводить до створення вакууму в камері ІІ пульсатора, повітряному шлангу, розподільній камері колектора і міжстінному просторі доїльних стаканів. Настає такт смоктання.

Одночасно з цим повітря буде відсмоктуватися із камери ІV пульсатора і, за рахунок тиску повітря з камери ІІІ в сторону камери ІІ клапан опуститься вниз. Камера ІІ відключиться від камери І і з'єднається з камерою ІІІ, із якої повітря потрапить в камеру ІІ, в розподілювач колектора і міжстінні камери доїльних стаканів. Настає такт стискання.

Повітря в пульсаторі каналом з камери ІІ потрапляє в камеру ІV заповнює її і, переборюючи тиск, діюче на клапан зверху із камери ІІ, мембрана піднімає клапан вверх, в результаті чого камера ІІ пульсатора з'єднається з камерою І і знову настане такт смоктання.

Доїльний апарат аду-1

Доїльний апарат АДУ-1 випускають двох модифікацій: двох - і трьохтактний.

Апаратами двохтактного виконання комплектують доїльні установки ДАС–2Б, АДМ–8, УДА–8А "Тандем", УДА–16 "Ялинка", УДА–100 "Карусель" і УДС–3А модифікацій 02, 03, 10, 11.

Апаратами АДУ–1 трьохтактного виконання комплектують установки АД–100 і УДС–3А модифікацій 01, 04, 09.

Доїльний апарат АДУ–1 складається з чотирьох доїльних стаканів, колектора, пульсатора, гумових шлангів і патрубків.

Доїльний стакан складається з корпусу-гільзи і соскової гуми із патрубком. Соскова гума виготовлена як одне ціле з молочним патрубком. Конструктивно виділяють частину дійкової гуми «чулок» – частина гуми, яка надівається на сосок вимені і молочний патрубок, що полегшує розбирання і збирання доїльного стакану. При збиранні соскову гуму поміщають так, щоб перший кільцевий буртик на молочному патрубку виходив із отвору каналу.

В процесі експлуатації необхідно слідкувати за натягуванням соскової гуми. При послабленні її натягують на наступний уплотнюючий буртик, а потім на третій, або замінюють на іншу.

Колектор призначений для збирання молока з доїльних стаканів. Він складається із розподілювача, корпусу, прокладки, основи, клапану із стрижнем, фіксуючої шайби, шплінту.

Двохтактний колектор має дві камери: І – розподільча і ІІ –молокозбирна.

Особливості, за якою відрізняють двохтактний колектор АДУ–1 від колектора ДА–2М: збільшений об'єм молочної камери, прозора молочна камера колектора, що дає можливість слідкувати за процесом доїння; змінена конструкція шайби клапану, що спрощує переведення апарату із положення "Доїння" в положення "Промивка" і навпаки; вихідний молочний штуцер має більший кут нахилу від горизонталі в порівнянні з колектором апарату «Волга», що покращує відтік молока і сприяє рівномірному розподілу маси підвісний частини доїльного апарату на сосках. Натомість затискача в розподільнику колектора є клапан відключення від вакууму.

Трьохтактний колектор має чотири камери: І – постійного вакууму; ІІ –молокозбирна (змінного вакууму); ІІІ – повітряна (постійного атмосферного тиску); ІV – розподільна (змінного вакууму).

На кришці розподільної камери розміщений кран-клапан для підключення і відключення колектора і доїльних стаканів від вакууму.

Принцип роботи трьохтактного колектора апарату АДУ–1 ідентичний роботі колектора апарату "Волга".

Доїльні апарати з пульсоколектором

В останні роки промисловістю почали випускатися доїльні апарати, в яких пульсатор суміщений з колектором. Такий вузол апарату називається пульсоколектором, встановлюється на доїльні апарати з двотактним типом роботи. Апаратами з пульсоколектором комплектуються доїльні установки з молокопроводом і для доїння в переносні відра з величиною вакууметричного тиску 48кПа

Головною особливістю пульсоколектора є те, що він забезпечує принципово новий режим роботи доїльного апарату, наближаючи його до природного (вакуум в підсосковій камері доїльного стакану нижчий, на рівні низьковакуумного доїльного апарату АДН-1). Цим забезпечується повне видоювання молока навіть у тугодійних корів, жирність молока вище на 0,1%, зменшується захворюваність корів маститом в 2-4 рази, конструкція забезпечує автоматичне закривання молокопровода в разі падіння пульсоколлектора.

Використання пульсоколлектора дає можливість знизити вимоги до пульсації тиску вакуумнасосу, що збільшує термін його експлуатації і скорочує кількість необхідних профілактичних робіт. Суттєвою перевагою є те, що його використання не потребує окремого вакуум проводу і окремого вакуумного шлангу.