Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ММВПТ доїльні апарати.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
392.7 Кб
Скачать

Доїльний апарат „волга”

Трьохтактний доїльний апарат "Волга" складається із відра ємністю 20л(1), кришки з закріпленим на ній пульсатором (2), гумових молочних і вакуумних шлангів і трубок (3), затискача молочного шланга (4), колектора (5), доїльних стаканів (6). Об'єм відра близько 18 л.

Рис. 2. Будова доїльного апарату «Волга»

Рис.3. Зовнішній вигляд доїльного апарату «Волга»

Доїльні стакани та колектор утворюють підвісну частину, маса якої передається на соски вимені корови. Для спостереження за процесом доїння молочний шланг виготовлений з прозорого матеріалу (пластифікований полівінілхлорид) або має вставки з скляних прозорих трубок.

Доїльний апарат підключається до вакуумпроводу і молокопроводу (при доїнні в молокопровід), а при доїнні в переносні відра підключається до доїльного відра, яке входить в комплект доїльного апарату.

Пульсатор призначений для перетворення постійного вакууму в перемінний, що чергується з атмосферним тиском

Пульсатор доїльного апарата складається з 5 камер: нижня – зворотного клапану; І, ІІ – постійного і змінного вакууму; ІІІ – постійного атмосферного тиску; ІV –змінного вакууму.

Всередині пульсатора встановлена клапанна система, яка складається із стрижня із шайбою, гумовою мембраною і нижнього клапану.

Колектор призначений для розподілу змінного вакууму по міжстінним камерам чотирьох доїльних стаканів, утворення третього такту – відпочинку, збору молока з подсоскових камер стаканів, а також сприяє подальшому транспортуванню молока в доїльне відро або в молокопровід.

Колектор складається з корпусу, розподільника, молочного клапану зі штоком і шайбою. Колектор має чотири камери: І – постійного вакууму; ІІ – змінного вакууму; ІІІ – постійного атмосферного тиску; ІV – змінного вакууму.

Молочний клапан колектора відкриває або закриває доступ вакууму в молокозбірну камеру. При установці доїльних стаканів на соски його відкривають, а при знятті стаканів - закривають. При спадання стаканів з вим’я корови клапан колектора автоматично закривається за рахунок різниці тисків, запобігаючи засмоктування механічних забруднень у молокопровід або доїльне відро.

РОБОТА ДОЇЛЬНОГО АПАРАТУ „ВОЛГА”.

Після підключення доїльного апарату до вакуумпроводу і молокопроводу вакуум створюється в камері I пульсатора та молочному шлангу, що з’єднують молокопровід з молокозбірником колектора.

Відкривають рукою молочний клапан колектора і по черзі надівають стакани на соски вимені корови. При відкритому молочному клапані колектора вакуум поширюється в підсоскову камеру доїльних стаканів і утримує їх на сосках вимені в процесі доїння корови.

У процесі роботи доїльного апарату клапанна система пульсатора здійснює зворотно-поступальний рух, утримуючись у верхньому і нижньому положеннях протягом певного часу, і тим самим забезпечує створення тактів всмоктування і стискання.

Якщо клапанна система знаходиться у верхньому положенні, то вакуум поширюється з камери I в камеру II пульсатора, розподільну камеру колектора та міжстінні камери доїльних стаканів. Таким чином, в обох камерах стакана утворюється вакуум. Відбувається такт всмоктування. Молоко, що виводиться з вимені корови, збирається в молокозбірній камері колектора і транспортується в молокопровід (або доїльне відро). Повітря, що засмоктується через проріз в корпусі колектора, прискорює транспортування молока.

Верхнє положення клапанної системи зберігається до тих пір поки не буде відкачене повітря через дроселюючий канал з камери IV пульсатора і вакуум в ній не досягне певного значення, при якому маса клапана і зусилля, що діє на клапан зверху від різниці тисків в II і III камерах, подолають зусилля, що виникає від різниці тисків у IV і I камерах і діють знизу на мембрану.

Коли клапанна система опуститься вниз, атмосферне повітря проникне з камери III в камеру II пульсатора, розподільник колектора та міжстінні камери доїльних стаканів.

Під дією різниці тисків у міжстінній і підсосковій камерах доїльного стакана соскова гума обжимає сосок вимені, перериває потік молока і захищає нижню частину соска від дії вакууму. Відбувається такт стискання і масаж соска, що сприяє відновленню в соску кровообігу.

Одночасно з цим повітря з камери II пульсатора проникає через дроселюючий канал в камеру IV, поступово заповнюючи її. В цей час клапан колектора з’єднує камери ІІ і ІІІ і перекриває камеру І, атмосферне повітря поступає в підсосковий простір, наступає такт відпочинку. Збільшення тиску в камері IV призводить до збільшення сили, що діє на мембрану знизу і до перемикання клапанної системи у верхнє положення. Далі пульси повторюються.

Після доїння корови вакуумний шланг перетискають затискачем, знімають стакани з сосків вимені корови.

ДОЇЛЬНИЙ АПАРАТ ДА-2М”МАЙГА”

Доїльний апарат ДА–2М складається з доїльного відра, пульсатора, колектора, чотирьох доїльних стаканів, гумових шлангів і патрубків. Він працює за двохтактним циклом (чередування тактів всмоктування і стискання з підсосом повітря в колектор).

Пульсатор мембранного типу призначений для створення тактів всмоктування і стискання. Працює він автоматично. Складається з кришки, корпусу з двома патрубками, регулюючого гвинта, прокладки, клапану, дифузора, шайби, каналу, мембрани.

Пульсатор має чотири камери: І – постійного вакууму; ІІ – змінного вакууму; ІІІ – постійного атмосферного тиску; ІV – змінного вакууму.

Працює пульсатор так. Перед підключенням апарату до вакуум-проводу у всіх камерах пульсатора нормальний атмосферний тиск. Як тільки апарат підключають до вакуум-проводу, в камері І створюється вакуум. В цей момент повітря в камері ІV давить на мембрану, яка піднімає клапан вверх, і він відключає камеру ІІ від камери ІІІ, але з'єднує камеру І з камерою ІІ. Внаслідок цього в камері ІІ утворюється вакуум. Каналом повітря відсмоктується з камери ІV, і в ній створюється вакуум. Коли він досягає необхідного значення, рухома частина клапанної системи опускається вниз.

  1. вакуум провід

  2. молокопровід

  3. повітряні трубки

  4. пульсатор

  5. колектор

  1. доїльний стакан

  2. дійкова гума

  3. молочний клапан

  4. молочний шланг

  5. дроселюючий канал

Рис.4. Схема доїльного апарату ДА-2М”МАЙГА”

Рис.5. Зовнішній вигляд доїльного апарату ДА-2М”МАЙГА”

В цьому випадку камера ІІІ з'єднується з камерою ІІ і повітря потрапляє каналом в камеру ІV.

Коли вона заповниться повітрям, клапанна система підніметься вверх, в результаті чого камера ІІ буде відключена від камери ІІІ і з'єднається з камерою І. Далі цикл повториться. Частоту пульсації регулюють гвинтом. Вона повинна бути 70 – 90 пульсів в хвилину.

Колектор апарату ДА–2М двохкамерний, складається з корпусу, розподілювача, клапана, прокладки і шайби.

Колектор має дві камери: І – розподільну, ІІ – молочну. Від розподільної камери відходять п'ять патрубків: центральний з'єднаний з камерою ІІ пульсатора, а решта гумовими трубками з між стінними камерами доїльних стаканів.

В колекторі встановлений клапан, який використовують в якості молочного крана, а при спаданні стаканів із вимені корови він автоматично відключає доїльні стакани від колектора, тим самим передбачає засмоктування механічного бруду в колектор.

Доїльний стакан складається з корпусу, верхньої манжети, соскової гуми, монтажного кільця, молочної трубки і трубки змінного вакууму, з'єднуючих стакан з колектором.

Доїльні стакани підключають до колектора таким чином, щоб міжстінні камери з'єднались із розподільною камерою, підсоскові – з молочною. В свою чергу, розподільну камеру шлангом з'єднують з камерою ІІ пульсатора. Молочну камеру колектора з'єднують молочним шлангом з великим патрубком на кришці відра. Магістральним шлангом з трійником пульсатор і відро з'єднують з вакуум-проводом.