Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ММВПТ доїльні апарати.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
392.7 Кб
Скачать

Основні технічні дані доїльних апаратів

Параметры

АДУ-1

ДА-2М «Майга»

ДА-3М «Волга»

АДН-1

АДС-1

2-тактне

3-тактне

Робочий вакуумметричний тиск, кПа

46

53

48-51

53

41-45

50-52

Частота пульсації, хв.‾¹

70±8

60±5

70-90

60±5

60-70

50-60

Співвідношення тривалості тактів від тривалості пульсу, %:

смоктання

стискання

відпочинок

66

34

-

66

16

18

70

30

-

64

11

25

68

32

-

70

30

-

Маса підвісної частини, кг

2,8

2,8

2,74

1,8

2,6

2,8

Технологія машинного доїння

Технологією машинного доїння корів передбачається: підготовка доїльної апаратури до роботи, підготовка вимені корови, доїння (надягання доїльних стаканів на соски, контроль за ходом доїння), додоювання і зняття доїльних стаканів.

Підготовка доїльної апаратури до роботи.

До початку доїння перевіряють правильність складання доїльних апаратів. Потім підключають їх до кранів вакуумпроводу, включають їх і дають попрацювати вхолосту для перевірки правильності роботи пульсаторів, колекторів, герметичності всіх з'єднань, перевіряють частоту пульсацій в апаратах.

Потім перед доїнням промивають доїльні апарати і нагрівають доїльні стакани, засмоктуючи воду з відер і пропускаючи через кожен апарат по 6-8л гарячої (60-70 0С) води. Після цього доїльні апарати та інші складові вузли, необхідні для доїння, оператор машинного доїння переносить до місця доїння.

Підготовка корови до доїння.

Машинне доїння корів - основний і найбільш відповідальний процес. Щоб повністю видоїти корову і не допустити захворювань вимені, необхідно дуже акуратно і в певній послідовності виконувати всі технологічні операції машинного доїння, які поділяються на підготовчі та заключні.

Підготовчі операції виконуються для того, щоб викликати у корови повноцінний рефлекс молоковіддачі. Заключні операції проводять для вилучення всього молока з вимені тварини.

Рефлекс молоковіддачі при машинному доїнні сам по собі не виникає, його треба викликати перед доїнням і стежити за тим, щоб він не був загальмований до кінця доїння.

Підготовчі технологічні операції виконуються в такій послідовності: оператор перед доїнням вручну зціджує з кожного соска дві-три цівки молока в спеціальну кружку з чорним дном або тканинним фільтром чорного кольору. Це робиться для того, щоб своєчасно виявити корів із захворюванням вимені і не змішувати їхнє молоко з молоком здорових корів. Зціджування перших порцій молока дозволяє оперативно виявити ознаки захворювання вимені, так як з хворих часток молоко може містити згусток, який іноді забарвлений кров'ю. Тварин з таким молоком видоюють вручну.

Оператор перед доїнням обмиває вим'я корови теплою (40-50 0С) водою протягом 20-30 секунд. Якщо корова тугодійна, то під час підмивання рекомендується помасажувати вим'я. Підмивання вимені і його масаж збільшують надій та швидкість доїння. У разі підмивання вимені холодною водою від переляку і болю тварини рефлекс молоковіддачі гальмується, доїння відбувається повільно. Обмивання вимені переслідує і дуже важливі ветеринарно-санітарні цілі: знижується кількість бактерій на вимені, які можуть потрапити в молоко, а також запобігає перенесення мікробів від хворих тварин до здорових. Для обмивання вимені, особливо в стадах, де корови хворі на мастит, застосовують дезінфікуючі розчини в малій концентрації. Для їх приготування використовують хлорне вапно (розведення 5:10000), йодоформ (розведення 5:100000) і інші речовини. Обмивання вимені у кількох корів теплою водою без дезінфікуючих речовин з одного відра не допускається, оскільки сприяє поширенню інфекційних захворювань. При систематичному застосуванні на молочних фермах бактерицидних розчинів кількість мікробів на поверхні вимені зменшується в 10 разів, а в молоці - в 10-25 разів. Після обмивання вим'я корови витирають сухим чистим рушником або паперовою серветкою, просоченою дезинфікуючим розчином. При витиранні вимені рушником або серветкою його одночасно масажують. Це підвищує надої на 10-14%.

Кожному оператору машинного доїння необхідно мати кілька чистих рушників, а в перервах між роботою періодично промивати їх в дезінфікуючому розчині і просушувати в сушильній установці.

Після обмивання і витирання вимені у більшості корів з'являються ознаки початку рефлексу молоковіддачі, що спостерігається по набухання вимені, по наповненню сосків, які стають пружними. Якщо рефлекс молоковіддачі у корови явно не проявився, то знову швидко роблять легкий масаж вимені, обхоплюючи пальцями рук його частки і погладжуючи їх вниз, у напрямку сосків. Для посилення рефлексу молоковіддачі соски обхоплюють руками і підштовхують їх знизу вгору, як це робить теля при ссанні.

Готувати корів до доїння слід швидко, не більше ніж за 50 секунд, але без зайвої метушні. Не можна одночасно підмивати вим'я у кількох корів.

Доїння корів.

Закінчивши підготовку корови до доїння, оператор одразу ж одягає на соски вимені корови доїльні стакани. При цьому не можна робити ніякої перерви в часі між закінченням підготовки корови до доїння і надяганням доїльних стаканів.

Якщо оператор допускає 2-хвилинну перерву між закінченням витирання вимені і надяганням доїльних стаканів на соски, то кількість видоєного молока знижується на 9-10%, а швидкість його видоювання зменшується приблизно на 20%.

Перед надяганням доїльних стаканів на соски корови треба відкрити вакуумний кран, щоб доїльний апарат почав працювати. Якщо оператор переконався в тому, що у корови почалася молоковіддача, то відразу ж одягає на соски доїльні стакани, взявши їх за короткі шланги або за колектор, залежно від висоти розташування вимені. Рекомендується надягати доїльні стакани в такій послідовності: однією рукою підводити доїльний апарат під вим'я корови, а інший надягати склянки по черзі, починаючи з далеких сосків. При необхідності соски можна направити в доїльні стакани вказівним і великим пальцями.

При надяганні склянок на соски вимені не можна допускати просмоктування повітря, що виявляється по різким шиплячим звуків.

Коровам з маленькими сосками доїльні стакани з колектором підв'язують до тулуба тасьмою, інакше вони не тримаються на вимені і падають.

Після того, як оператор переконався, що доїльні стакани стійко зафіксовані і почалося витікання молока широким струменем, можна переходити до наступної корови і готувати її до доїння або знімати апарат з уже видоєної. Якщо після надягання доїльних стаканів на соски вимені надходження молока не відбувається - це означає, що підготовчі операції проведені недостатньо добре і рефлекс молоковіддачі не викликаний. У цьому випадку, не знімаючи стаканів з сосків, масажують вим'я корови додатково. Якщо і після цих додаткових операцій протягом 2 хвилин молоковіддача не розпочалася, то доїльний апарат відключають, доїльні стакани знімають з сосків вимені і корову видоюють вручну. Необхідно стежити за процесом доїння. Під час машинного доїння слід весь час контролювати режим роботи доїльного апарата, щоб при найменшому порушенні втрутитися в процес і усунути жорсткий вплив апаратури на сосок. Контроль за доїнням поєднують зазвичай з іншими операціями, які оператор виконує під час доїння інших корів своєї групи.

Спостерігають за процесом видоювання через прозорі оглядові конуси в доїльних стаканах або через прозорі молочні шланги.

Правильно підготовлена до доїння корова швидко віддає молоко в доїльний апарат. Зазвичай доїння корови апаратом триває 4-7 хв, причому швидкість доїння залежить від величини разового удою, індивідуальних особливостей корови, підготовки її до доїння та конструкції доїльних апаратів. Активний припуск молока у корови також триває 4-6 хв, тобто дорівнює тривалості доїння.

У перші хвилини машинного доїння від корови отримують найбільшу кількість молока. З кожною наступною хвилиною кількість видоєного молока зменшується. У будь-якому стаді корів майже завжди є тварини, доїння яких триває довше, ніж у більшості інших корів. Таких корів називають тугодойними, молоко у них витікає дуже тонкими струмками. Тугодійність пов'язана з вузькістю соскового каналу, а також з більш сильним стисненням його сфінктером соска.

При підборі корів для машинного доїння з стада краще виключити тугодійних корів.

Заключні операції

При нормальній роботі доїльного апарату сфінктер соска відкритий і молоко вільно витікає з цистерни вимені через сосок в апарат. До кінця доїння вим'я стає більш м'яким, соски глибше засмоктуються в доїльні стакани, канал між цистерною вимені і порожниною соска звужується або перекривається зовсім, молоко перестає надходити в апарат. Як тільки потік молока зменшується, необхідно відтягнути стакани однією рукою вниз і трохи вперед, а другий одночасно масажувати вим'я, допомагаючи альвеолам звільнитися від залишків молока. Ця операція називається «машинне додоювання» і триває 30-40 секунд. Ручне додоювання після машинного не слід проводити, оскільки корови привчаються в таких випадках до неповної віддачі молока в доїльний апарат. При хорошому підборі і привчанні тварин до машинного доїння і суворому виконанні правил доїння майже всіх корів можливо повністю видоювати доїльним апаратом без ручного додоювання.

Коли потік молока після додоювання припинився, необхідно негайно зняти доїльний апарат, інакше вакуум проникає у внутрішню порожнину соска і вимені, внаслідок чого ніжні частини вимені травмуються і запалюються. Це може призвести до важких захворювань вимені і до вибракування корови. У зв'язку з перетримкою доїльних стаканів на сосках у корови виробляється рефлекс гальмування молоковіддачі. Надалі такі тварини під час доїння поводяться неспокійно і не повністю віддають молоко. Особливо часто це трапляється при застосуванні двотактних доїльних апаратів.

Для того, щоб правильно зняти доїльний апарат, потрібно закрити затискач, розташований на молочному шланзі, або відтягнути шток клапана колектора за шайбу, потім ввести вказівний палець між соском і гумою стакана. Як тільки повітря через щілину, що утворилася потрапляє в апарат, стакани спадають з сосків. Доїльний апарат слід підтримувати за колектор, щоб стакани не впали на підлогу. Зривати доїльні стакани з сосків забороняється. Після зняття доїльних стаканів, відкривають на 1-2 сек. затискач на шлангу або клапан на колекторі для відсмоктування молока, що залишилось в стаканах і молочних трубках.

Після зняття доїльного апарату необхідно в цілях профілактики обробити соски вимені спеціальними дезінфікуючими розчинами (гіпохлориту і йодоформу) з пом'якшуючими шкіру засобами. Вони запобігають утворенню на сосках тріщин, подряпин і т. д. Сучасні препарати на основі гліцерину окрім дезінфікуючої дії консервують соски вимені, закриваючи протік соска і попереджують проникнення мікроорганізмів всередину соска.

Уважне, спокійне поводження з тваринами, підмивання вимені, масаж та інші технологічні операції машинного доїння, повторювані при кожному доїнні і в суворій послідовності, виробляють у корови стійкі рефлекси, покращують молоковіддачу і сприяють підвищенню продуктивності. Будь-які відступи від чергування операцій затримують молоковіддачу.