Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1.7-1.8 Глобалізація, загальні проблеми.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
146.94 Кб
Скачать

2) Географічне охоплення

  • глобальні (організації, членами яких є представники всіх чи майже всіх країн світу);

  • регіональні (бере участь ве­лика кількість представників певного регіону);

  • субрегіональні (організації, утворені з представників не­великої кількості одного або різних регіонів. Наприклад, Організація Чорноморського економічного співробітництва).

3) Компетенція

    • універсальні (загальної компетенції – організації, які охоплюють широке коло від­носин між членами. Наприклад, Організація Об'єднаних Націй);

    • спеціальні (вузької компетенції організації, які мають обмежені цілі, створені для співробітництва в одній галузі або охоплюють певний напрямок діяльності).

4) За предметом діяльності: політичні, економічні, кредитно-фінансові, військово-політичні, із питань охорони здоров'я, культури, торгівлі й інші.

5 )Характер повноважень

  • Міжнародні організації (утворення конфедеративного типу. Конфедерація – форма державного устрою, за якої держа­ви, що входять до конфедерації, повністю зберігають свою неза­лежність, мають власні органи державної влади й управління; для координації дій із метою досягнення спільної цілі вони ство­рюють спеціальні спільні органи).

  • Наднаціональні організації (утворення федеративного типу. Федерація – форма державного устрою, за якої держави, що входять до федерації, мають як власні конституції, законодав­чі, виконавчі та судові органи, так і наддержавні органи влади для вирішення спільних проблем. Елементи наднаціональності можуть виявлятися у праві зо­бов'язувати країни-учасниці без їхньої згоди і проти їхньої згоди виконувати прийняті більшістю голосів рішення).

5) Період функціонування

    • тимчасові (якщо протягом 10 років не відбулося жодної пленарної сесії, організацію вважають такою, що припи­нила своє існування);

    • постійні.

6) Порядок вступу до організації

    • відкриті (членом яких може стати будь-яка держава на свій роз­суд);

    • закриті (можуть приймати нового члена лише за згодою засновників і за дотримання ним деяких ін­ших умов).

4. Механізм регулювання мев

Регулювання МЕВ у сучасних умовах здійснюється на основі міжнародних договорів, рішень міждержавних економічних конференцій, міжнародних звичаїв і рішень міжнародних організацій. Особливість останніх полягає в тому, що вони є одночасно і суб'єктами міжнародних економічних відносин, і частиною механізму регулювання цих відносин.

Об’єктивна необхідність у регулюванні зовнішньоекономічних зв'язків між країнами випливає зі зростаючої взаємозалежності національних економік, неузгодженості національних законодавств різних країн, що потребує створення такого механізму регулювання міжнародних економічних відносин, який би забезпечував збалансовану координацію національних правових режимів.

Механізм регулювання міжнародних економічних відносин має два взаємопов'язані рівні: національний і міжнародний, кожному з яких властива певна система принципів, інституційно-правових структур, інструментів і методів управління. Елементами регулювання міжнародних економічних відносин є:

      • принципи управління як фундаментальні правила, що характеризують певну «ідеологію» підходу до міжнародних відносин в економічній сфері;

      • інституційно-правові структури як сукупність міжнародних і національних норм, правил, звичаїв та угод, що регламентують здійснення співробітництва;

      • інструменти та методи управління як сукупність конкретних заходів впливу на окремі процеси, наприклад, валютні курси, субсидії, митні тарифи, квоти й ліцензії на експорт та імпорт, система встановлення цін на товари й послуги для міжнародного обміну тощо.

Координація економічних дій у МЕВ: об’єкти, види

Координація економічних дій — це процес узгодження певних параметрів національних економічних політик з метою регулювального впливу на світогосподарські, регіональні чи функціональні зв'язки. Об’єкти координації:

    • цілі (узгодження загальних, спільних, конкуруючих, взаємо-підпорядкованих цілей);

— інформація (обмін, оприлюднення, зберігання тощо);

— інструменти економічної політики;

— час, масштаби та форми проведення конкретних заходів, дій.

Залежно від кількості сторін, які беруть у цьому участь, координація може бути:

Двостороння (білатеральна), що включає угоди та домовленості між двома суб'єктами МЕВ, які досягаються безпосередніми переговорами між партнерами.

Багатостороння координація забезпечує погодження різних аспектів міжнародної економічної діяльності щонайменше трьома суб'єктами з різних країн.

Залежно від засобів здійснення виокремлюють:

Дискретну координацію – узгодження, яке досягається шляхом так званих дискретних (окремих) дій, коли в кожному конкретному випадку держави домовляються самостійно використовувати певні заходи, інструменти, методи для досягнення належної єдності дій.

Інституціональна координація – це узгодження, яке виробляється на підставі визначеного інституту, тобто з використанням установлених уже законів, правил, норм, звичаїв і практики, організаційних структур. Отже, у поняття «міжнародні інститути» входять дві складові:

1) організаційні структури, тобто самі міжнародні організації, установи, конференції тощо;

2) сукупність законів, норм, правил, угод та ін.

При цьому міжнародні організації виступають водночас і як продуценти, і як користувачі сукупності законів і норм.