Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1.7-1.8 Глобалізація, загальні проблеми.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
146.94 Кб
Скачать

3. Класифікація міжнародних організацій

Міжнародні організації класифікують за різними критеріями:

1) Членство держав

  • Міжнародні між­державні організаціїце об'єднання держав, які створені на основі міжнародної угоди, оформлені в систему постійнодіючих органів, мають визначену й узгоджену мету, міжнародну правосуб’єктність, заснованих згідно з нормами міжнародного права.

  • Міжнародні недержавні організаціїорганізаційно оформ­лені за спільними або близькими соціальними, політичними, еко­номічними, ідейними, професійними й іншими інтересами об'єднання різних громадських угруповань із різних країн, діяльність яких здійснюється поза межами офіційної зовнішньої політики держав.

Роль і тих і інших значна й усі вони сприяють спілкуванню держав у різних сферах життя. Але ці два типи мають свої особливості.

Будь-яка міжурядова організація повинна володіти, принаймні, шістьма ознаками.

1. По-перше, вона створюється відповідно до міжнародного права. Будь-яка урядова організація повинна створюватися на правомірній основі, не зачіпати інтересів окремої держави й міжнародного співтовариства.

2. Будь-яка міжнародна організація створюється на основі міжнародного договору (конвенції, угоди, трактату, протоколу й т.д.). Сторонами такого договору є суверенні держави, а в останній час учасниками міжнародних організацій – також міжурядові організації. Наприклад, ЄС є членом багатьох міжнародних організацій.

3. Ціль створення будь-якої міжнародної організації полягає в об'єднанні зусиль держав у тій або іншій сфері: політичній (ОБСЄ), військовій (НАТО), економічній (ЄС), валютно-фінансовій (МВФ) й інших. Але така організація як ООН повинна координувати діяльність держав майже у всіх сферах. У такому випадку міжнародна організація виступає посередником між державами-членами. Іноді держави передають найбільш складні питання міжнародних відносин до організацій для обговорення й рішення.

4. Дуже важливо для кожної міжнародної організації мати відповідну організаційну структуру. Ця ознака ніби підтверджує постійний характер організації й тим самим відрізняє її від численних інших форм міжнародного співробітництва. Міжурядові організації мають штаб-квартири, членів в особі суверенних держав і допоміжні органи.

5. Наступною важливою ознакою міжнародної організації є наявність у неї прав та обов'язків, які в загальному вигляді закріплені в її установчому акті. Міжнародна організація не може перевищити свої повноваження.

6. Міжнародна організація також має самостійні міжнародні права й обов'язки, тобто має автономну волю, відмінної від волі держав-членів. Будь-яка організація у своїй сфері діяльності може обирати самостійно кошти виконання прав та обов’язків, покладених на неї державами-членами.

Міжнародна організація, що володіє вищевикладеними ознаками, уважається міжнародною міжурядовою організацією.

  • Змішані (не перше і не друге, наприклад: Міжнародна організація праці як міждержавна організація складається з представників урядів, але також вклю­чає представників професійних спілок і робітників).