Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
115.2 Кб
Скачать

Вимоги до написання курсової роботи

Написання КР починається з вивчення літератури з обраної теми, яка підбирається за предметним і систематичними каталогами бібліотек, бібліографічними збірниками з певних галузей знань (ИНИОН, РЖВА, РЖК, РЖЯ). Після детального вивчення літературних джерел студент приступає до написання першого розділу роботи.

Другий і третій розділи повинні базуватися на конкретному фактичному матеріалі, збирання і опрацювання якого відбувається поетапно.

Мова КР – українська. Стежте за чистотою мови!!! Найпоширеніші помилки (спершу наводимо помилку, а через тире – як слід сказати правильно):

ми зробили наступні висновки: … – …такі висновки: …;

не дивлячись на… – незважаючи на…;

ряд образів – низка образів (поетів, словосполучень…);

базис – база;

твір відноситься до… – твір належить до….;

такого роду вистави… – такі вистави….;

свого роду стосунки між землянами та духами – своєрідні стосунки…;

твори володіють… прикметами – творам притаманні… прикмети;

користувався популярністю… – був популярним…;

оточуючий світ – навколишній світ, довкілля;

релігіозний – релігійний;

прослідкувати (прослідити) функціонування – простежити…;

проведене дослідження – здійснене дослідження;

і т.д., і т.п. – тощо;

початок (як філософське поняття: основа, першопочаток) – начало;

знаходиться – перебуває (про людину), розташоване (про предмет, географічні реалії);

в тому числі – зокрема;

співпадати – збігатися (спів падіння – збіг, напр..: збіг обставин);

відбивати – відображати, віддзеркалювати;

згідно волі батьків – згідно з волею батьків (згідно з + іменник в орудному відмінку);

оточуючий світ – навколишній світ, довкілля.

Виклад думок ведеться від третьої особи: "Ми вважаємо ... ", "На нашу думку ... " тощо. Проте краще уникати таких форм, послуговуючись різноманітними мовними зворотами та безособовими реченнями, наприклад:

  • як видається, …;

  • головним чином …;

  • здебільшого…;

  • найімовірніше, …;

  • без сумніву, …;

  • вважається, що…;

  • аналіз … свідчить про те, що …;

  • слід зазначити/зауважити, що …;

  • зазначимо…;

  • варто погодитися з тим фактом, що … тощо.

При висловленні власних думок слід уникати абсолютизації (У всіх поезіях Лі Бо використаний художній засіб………), проте й не можна надто часто висловлювати непевність (мабуть, напевне, очевидно, як здається, на нашу думку тощо), аби не склалося враження повної вигадки і гри уяви студента. Натомість він має переконливо аргументувати власні судження.

Правила оформлення КР.

У тексті КР мають бути чітко виділені абзаци (7-10 мм від краю лівого поля), які слід виставляти не клавішею Tab, а у вікні «Абзац» (верхнє меню). Розмір полів: ліве – 25-30 мм, праве – 10-15 мм, верхнє і нижнє – по 20 мм; вирівнювання основного тексту по ширині, назви ж розділів і підрозділів слід центрувати (по центру), а не посувати на центр сторінки пробілами чи клавішею Tab. КР виконується у текстовому редакторі Word версії 7.0 через 1.5 інтервали, шрифт – Тіmes New Roman, 14. В основному тексті можливі примітки внизу сторінки, які можна друкувати 12-им шрифтом. Китайський шрифт – SimSun (якщо ієрогліфи набрані іншим шрифтом), то вони надто виділяються в тексті роботи (занадто жирні); до того ж, збільшується інтервал між рядками з ієрогліфами.

Зміст повинен відповідати заголовкам, які зазначені в тексті роботи (і навпаки).

Відстань між назвою розділу та основним текстом роботи має дорівнювати одному інтервалові (Enter). Допускається невеликий текст (до 1 сторінки) між назвою розділу та назвою підрозділу (такий текст має стосуватися даного розділу в цілому). Зверніть увагу: студентам університету «Східний світ» краще не писати цей «невеликий текст» між назвами розділу та підрозділами, бо деякі викладачі вважають, що він не потрібен.

Підрозділи (1.1., 1.2. тощо) один від одного також відділяються одним інтервалом. Пункти (1.2.1., 1.2.2. тощо) інтервалами не розділяються. Можна виділити назву пункта напівжирним шрифтом.