Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
115.2 Кб
Скачать

Основна частина роботи

Основна частина курсової роботи складається з розділів та підрозділів. Кожен розділ починають з нової сторінки. Залежно від матеріалів, які підлягають дослідженню, основна частина роботи може включати кілька розділів, але основні з них такі.

У розділі І досліджуються теоретичні та методологічні питання з тематики роботи. В огляді літератури студент окреслює основні етапи розвитку наукової думки з обраної проблеми, називає дискусійні та вже розв'язані питання, таким чином визначаючи своє місце у вирішенні проблеми. Викладаються також відомості загального характеру щодо поставленої проблеми. У роботі науково-дослідницького характеру цей розділ повинен містити викладення історії розвитку проблеми, що розглядається. Можливе також загальне окреслення досліджуваної теми.

Якщо дослідження стосується творчості загалом чи особливостей окремого жанру в творчому доробку певного письменника, то в розділі І не варто детально зупинятися на його біографії. Натомість слід звернутися до методологічних проблем вивчення об’єкту дослідження, як-от: “Символ як основа естетичної концепції в літературі”; “Еволюція поняття божевілля в літературі”; “Художній образ жінки у світовій літературі”, “Художній образ як лінгвокультурологічний концепт” тощо.

У розділі 2 на основі зібраного фактичного матеріалу подається детальна характеристика і здійснюється всебічний аналіз об'єкту дослідження. Як літературознавчий, так і мовознавчий аналіз повинен мати показники, які характеризують стан, динаміку, структуру та рівень розвитку досліджуваного об'єкту (термінологічна система, граматична категорія, система образів у художньому творі, особливості авторського стилю, розвиток філологічного напрямку в цілому тощо). Для цього використовують дані етимологічного аналізу, лінгвокраїнознавчі відомості (культурологічні, історичні), інші фактичні матеріали (писемні пам'ятки, пояснювальні записки тощо), періодичні видання з питань філології, а також особисті дослідження автора. На основі здійсненого філологічного аналізу встановлюють причини й закономірності розвитку, функціонування, структури і оцінюють можливості подальшого вивчення об'єкта дослідження, а також намагаються вирішити актуальні філологічні проблеми.

У розділі 3 студент і далі здійснює дослідження (аби виконати всі завдання, поставлені у вступі), розмежовуючи його з розділом 2 іншим аспектом чи підходом до об’єкта дослідження.

Кожна зі структурних частин роботи (розділи, підрозділи, пункти) має закінчуватися висновком, де студент підсумовує все вищесказане. Ці висновки не виділяють окремим заголовком “ВИСНОВКИ”, а лише абзацом, який починають зі слів: Отже, …; Як бачимо, …; Таким чином тощо.

Висновки

У ВИСНОВКАХ подаються найбільш важливі наукові та практичні результати, що були одержані в ході дослідження, містяться формулювання розв'язаної проблеми, а також окреслюється особистий внесок студента у її розв'язання. У ВИСНОВКАХ мають бути відображені всі завдання дослідження, які студент ставить перед собою у ВСТУПІ. Наприклад:

У результаті здійсненого дослідження

  • встановлено …;

  • визначено …;

  • виявлено подібність/відмінність …;

  • доведено, що …;

  • з’ясовано …;

  • отримано такі результати … тощо.

Загальні ВИСНОВКИ до роботи можна побудувати ще й таким чином: після 1-2-х вступних абзаців навести ваші особисті результати дослідження в порядку їх отримання, пронумерувавши їх. У такому разі роботу також слід закінчити загальним абзацом-висновком:

Отже, в роботі було досліджено…………, та оскільки проблема далеко не розв’язана, то існують далекі перспективи на майбутнє – у сфері, скажімо, …………..

Зверніть увагу: ВИСНОВКИ до роботи здійснюються не з того загальновідомого фактологічного матеріалу (проте, можливо, невідомого студентові), що був використаний ним у ході дослідження, а з результатів власного дослідження. Крім того, загальні ВИСНОВКИ до роботи – це не переписані висновки з кожного розділу! Ви маєте їх ще раз узагальнити і перефразувати.