Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
navch.programa-zag.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
214.53 Кб
Скачать

Тема 7. Психологія пам’яті (2 год.)

Поняття про пам’ять. Процеси пам’яті: запам’ятовування, зберігання, відтворення і забування. Види відтворення. Головні форми забування. Фактори забування. Явище ретроградної амнезії. Властивості пам’яті: об’єм, швидкість запам’ятовування, точність відтворення, тривалість зберігання, готовність до використання збереженої інформації.

Класифікація видів пам’яті. Види пам’яті за часом збереження інформації: миттєва, короткочасна, оперативна, довготривала, генетична. Класифікація видів пам’яті за органами чуттів і використанню мнемічних засобів: образна, словесно-логічна, рухова, емоційна, довільна і мимовільна, механічна і логічна, безпосередня і опосередкована. Ейдетична пам’ять. Слухова пам’ять і сфера її професійного використання. Особливості короткочасної пам’яті. Явище заміщення. Труднощі механічного запам’ятовування. Акустичне перекодування інформації в короткочасній пам’яті. Підсвідомий характер довготривалої пам’яті людини. Смислова організація матеріалу в довготривалій пам’яті. Ефект Зейгарник. Індивідуальні відмінності пам’яті у людей.

Тема 8. Психологія мислення (2 год.)

Поняття про мислення. Головні характеристики мислення: опосередкованість, узагальненість. Мислення як процес активного, творчого пізнання і перетворення дійсності. Мислення як процес розв’язання задач. Передумови виникнення мислення у філо- та онтогенезі. Операції мислення: порівняння, аналіз, синтез, абстрагування, узагальнення, конкретизація, систематизація. Форми мислення: судження, умовиводи, поняття. Класифікація людей за типами мислення. Властивості мислення: швидкість мисленнєвих процесів, глибина мислення, широта, гнучкість, стратегічність, імпульсивність, самостійність мислення. Поняття рефлексії.

Поділ мислення на образне і понятійне (конкретне і абстрактне). Поняття творчого мислення, його особливості і умови продуктивності. Теоретичне і практичне мислення, їх підвиди: понятійне, образне, наочно-образне, наочно-дійове.

Тема 9. Уява в сучасній психології. Уява і творчість (2 год.)

Поняття про уяву, її відмінність від образів пам’яті і сприймання. Закони уяви Л.С.Виготського. Види уяви: активна, пасивна, продуктивна, репродуктивна та їх особливості. Сновидіння, галюцинації і марення як види уяви. Функції уяви: активізація наочно-образного мислення, управління потребнісно-емоційними станами, довільна регуляція пізнавальних процесів, створення і реалізація внутрішнього плану дій, програмування поведінки, управління фізіологічними станами. Використання уяви в автотренінгу і психотерапії. Фізіологічні механізми уяви. Уява і організмі процеси. Психогенне почуття (почуття страху). Ідеомоторний акт. Психіка і біогенні ритми організму.

Творчість і уява. Поняття про творчість. Фази творчості за Я.О.Пономарьовим. Творче натхнення. Два види творчої фантазії: конкретний (образний) і абстрактний (логічний), їх зв’язок з домінуванням правої та лівої півкулі мозку. Психологічні механізми уяви (аглютинація, гіперболізація, схематизація, типізація, аналогія). Творча уява як відображення особистості людини, її психологічного стану. Використання знань про уяву при конструюванні проективних методик вивчення особистості (на прикладі методики ТАТ і тесту Роршаха).

3-й триместр

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]