Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Магистерская работа исправ11.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
8.02 Mб
Скачать

2.3 Математична модель планування експеременту

На прокатних станах швидкість руху штаби в межах кожної групи клітей збільшується в міру зниження її товщини і може змінюватися по довжині штаби за час її прокатки в кліті. Тому швидкісний режим слід розглядати у функції часу прокатки, а математичну модель часу прокатки - як базу узагальненого алгоритму процесу, зв’язуючи всі технологічні параметри і дозволяючи визначити їх зміну не тільки від кліті до кліті, але і по довжині штаби.

Чорнова група. Якщо в i-той кліті чорнової групи здійснюють прокатку в один пропуск, то час транспортування головної ділянки розкату до наступної

i +1 кліті розраховують по рівнянню:

i +1 = , (2.1)

де Lpi+1 - довжина рольгангу між i-й і подальшої i +1 кліттю, м;

pi+1 - швидкість рольгангу, м/с;

bcLc - ширина і довжина сляба, м;

Час охолоджування хвостової ділянки:

(2.2)

Якщо в будь-якому i-том або i + n пропуску штабу прокатують в тій же кліті після непарного реверсу, то час охолоджування (час транспортування) головної ділянки штаби до моменту деформації в подальшому пропуску розраховують по рівнянню:

, (2.3)

де pi+1 - час, що витрачається на реверс після прокатки в i-том пропуску;

хi+1 = р.

У тому випадку, коли штабу прокатують в кліті після парного реверсу гi+1=р, а

. (2.4)

Якщо штабу в i + 1 пропуску прокатують в будь-якій, окрім першої, кліті безперервної групи, то гi+1 = хi+1 = , (2.5)

де а - довжина міжклітьового проміжку, м.

Сумарний час прокатки , де n-1 - число міжклітьових проміжків; n - число клітей.

Чистова група. Алгоритм швидкісного режиму прокатки в чистовій групі заснований на законах постійності секундних об'ємів металу, прокатуваного в безперервній групі клітей і рівноприскореного (рівносповільненого) руху при обмеженнях, визначуваних характеристиками основного устаткування і вимогами технології. Розрахунок швидкісного режиму прокатки будь-якого перетину по довжині штаби (j-той перетин) починається з моменту входу його в перетин (I-I) (див. рис. 2.7), розташований на відстані, рівному довжині міжклітьового проміжку від першої кліті безперервної групи (для чистової групи це буде чистовий окалиноломач (i = 1) і закінчується в момент виходу його з останньої кліті безперервної групи (i = n). Оскільки час дії кожної фази швидкісного режиму фіксований, та зміна фази швидкісного режиму при прокатці j-того перетину штаби може відбутися на будь-якій ділянці безперервної групи від першої до останньої кліті. Найзагальніший випадок передбачає, що при прокатці j-того перетину штаби в безперервній групі клітей відбудеться зміна фаз швидкісного режиму з I до VI, тобто прокатка j-того перетину штаби почнеться на фазі I, а закінчиться на фазі VI, причому зміна фаз швидкісного режиму з I до VI може відбутися при проходженні j-тим перетином штаби як одного міжклітьового проміжку, так і декількох при будь-яких можливих поєднаннях зміни фаз швидкісного режиму.

Надалі для простоти викладу розглянемо розрахунок швидкісного режиму прокатки для чистової групи клітей, де під перетином I-I (див. мал. 2.7) будемо мати на увазі чистовий окалиноломач.

Необхідний перетин підкату (штаби) j, для якого проводиться розрахунок швидкісного режиму, а надалі - розрахунок температурних і енергосилових параметрів прокатки, а також довжини розкату після кожної кліті чистової групи вибирають в діапазоні ( - машинний час прокатки підкату в чистовому окалиноломачі).

Якщо j = 0, то розрахунок швидкісного режиму здійснюють для переднього, а при j = для заднього кінця штаби, j - час, протягом якого до чистового окалиноломача підійде j-тий перетин підкату.

Задаючи крок зміни j в діапазоні ( ) можна виконати розрахунок швидкісного режиму прокатки для будь-якої ділянки по довжині підкату.

Основні характеристики тахограми прокатки , , , max, , gI, gII, gIV є для алгоритму величинами заданими. Їх вибирають з технологічних міркувань з урахуванням характеристик устаткування стану. Наприклад вибирають з умови забезпечення необхідної температури кінця прокатки переднього кінця штаби. Максимальне значення обмежено значенням швидкості , завдовжки відвідного рольгангу, параметрами приводу клітей безперервної групи. Швидкість - обмежена технічними можливостями рольгангу і моталок (забезпечення надійного захоплення штаби), а не повинна перевищувати рівень швидкості, при якому температура кінця прокатки стане вищим за необхідний діапазон. Прискорення gII, gIV, виходячи із забезпечення високої продуктивності стану, приймають максимально можливими для головного приводу клітей. Швидкість max вибирають відносно з таким розрахунком, щоб при прокатці з прискоренням gIII забезпечувалася постійність температури кінця прокатки по довжині готової штаби, а не повинна перевищувати 15 м/с, оскільки інакше можливі аварійні ситуації на стані.

При відомих розмірах сляба і режиму обжимань в чистовій групі клітей визначають параметри:

(2.6);

(2.7);

(2.8);

(2.9);

(2.10);

(2.11),

де - час, протягом якого прокатка в чистовій групі клітей відбувається з постійною швидкістю, рівної швидкості в останній кліті ; - час, протягом якого швидкість в останній кліті змінюється від до ;

- час прокатки на постійній швидкості, рівній ; - час, за яке швидкість останньої кліті змінюється від до при максимально можливому прискоренні gII; - час, за яке швидкість останньої кліті змінюється від до max при прискоренні gIII; - час прокатки підкату в чистовому окалиноломачі по фазі VI.

Розглянемо розрахунок швидкісного режиму прокатки для загального випадку, коли j-тий перетин по довжині підкату при проходженні через чистову групу клітей прокатуватиметься на всіх шести режимах, а параметри тахограми прокатки розраховують для умови, коли фаза II може починатися з моменту входу переднього кінця штаби в будь-яку задану кліть чистової групи.

Розрахунок швидкісного режиму починають з визначення довжини підкату, прокатаного в чистовій групі клітей за час , по рівняннях:

(2.12);

(2.13);

(2.14);

(2.15);

(2.16);

Тут і далі а - довжина міжклітьового проміжку; - сумарний коефіцієнт витяжки в безперервній групі клітей; m - номер кліті чистової групи, після досягнення якої переднім кінцем штаби починається фаза II швидкісного режиму.

Параметри визначають по рівняннях:

(2.17);

(2.18);

(2.19);

(2.20);

(2.21).

Величиною задаються, в алгоритмі прийнято = 3 с.

По рівнянню (2.17) розраховують для випадку, коли фаза II починається з моменту входу переднього кінця штаби в будь-яку задану кліть чистової групи. Якщо фаза II починається по досягненню переднім кінцем останньої кліті чистової групи, то розрахунок здійснюють по рівнянню: .

В разі коли фаза II починається після проходження переднім кінцем штаби частини рольгангу (наприклад , див. мал. 2.7), то розраховують по рівнянню . При цьому довжина відвідного рольгангу отв. на кожному стані величина строго визначена, а і змінні, але повинна виконуватися умова де - ділянка довжини відвідного рольгангу, який передній кінець штаби проходить на швидкості .

Якщо фаза II швидкісного режиму починається, коли передній кінець штаби ще знаходиться в чистовій групі (будь-якої кліті m), то уповільнення gI при розрахунку визначають як

, (2.22)

де - довжина підкату, необхідна для заповнення частини чистової групи від кліті m до останньої кліті. Величину , визначають по рівнянню

(2.23)

У всій решті випадків для визначення gI використовують рівняння .

Далі обчислюють довжину підкату, необхідну для заповнення металом чистової групи від чистового окалиноломача до останньої кліті

(2.24)

Час прокатки в чистовому окалиноломачі визначають залежно від співвідношення і . Якщо , то в чистовому окалиноломачі ділянка підкату завдовжки буде прокатаний по фазі VI, а час його прокатки складе

а визначають як .

Тут і далі k - номер фази швидкісного режиму.

Коли , то в чистовому окалиноломачі підкат по фазі VI прокатуватися не буде, а

Якщо , то прокатка в чистовому окалиноломачі закінчиться раніше закінчення фази V, і

(2.25)

При

(2.26)

де - довжина підкату; - час прокатки підкату в чистовому окалиноломачі по фазі V.

Якщо , то розрахунок проводять по рівнянню:

, (2.27) а у випадку - по рівнянню:

.

Залежно від j (часу, протягом якого до чистового окалиноломача підійде j-тий перетин підкату j = ) розрахунок швидкості прокатки цього перетину штаби в клітях безперервної групи і часу проходження цим перетином міжклітьових проміжків може початися і закінчитися на будь-якій фазі після досягнення рівності тобто можливі наступні варіанти прокатки.

I. Якщо , то прокатка в чистовій групі j-того перетину підкату почнеться по фазі I. Тоді

(2.28)

, (2.29)

де , - час проходження j-тим перетином підкату першого міжклітьового проміжку і швидкість прокатки в першій кліті чистової групи; - сумарна витяжка в чистовій групі, починаючи з j-тої кліті, визначувана як .

Далі, виходячи з припущення, що фаза I швидкісного режиму не змінюється, по рівняннях (2.28) і (2.29) підраховують і - для подальших міжклітьових проміжків, перевіряючи після кожного проміжку справедливість умови

(2.30)

аж до . Дотримання нерівності (2.30) свідчить про справедливість зробленого припущення. Якщо ж підсумовування чергового приводить до порушення умови (2.30), то це говорить про те, що при проходженні j-того міжклітьового проміжку j-тим перетином підкату відбулася зміна швидкісного режиму прокатки (після фази I почалася фаза II).

Тоді

, (2.31)

де - останній доданок ;

, (2.32)

де - довжина ділянки i-того міжклітьового проміжку, при проходженні якого j-тим перетином підкату ще діє фаза I швидкісного режиму.

На ділянці завдовжки i-того міжклітьового проміжку прокатки проходитиме по фазі II, в цьому випадку

. (2.33)

Якщо , то в i-том міжклітьовому проміжку більше не відбудеться зміни швидкісного режиму прокатки, а час проходження цієї ділянки j-тим перетином підкату визначається як

Час проходження j-тим перетином підкату міжклітьового проміжку, де швидкісний режим змінився з фази I на фазу II буде

(2.35)

Швидкість прокатки в подальшій кліті розраховують по рівнянню . (2.36)

Проходження наступних міжклітьових проміжків відбуватиметься відповідно до фази II швидкісного режиму до досягнення рівності (вихід переднього кінця штаби з останньої кліті чистової групи) за умови, що , де

, (2.37) де ; (2.38)

; (2.39)

. (2.40)

Під сумою розуміється час проходження j-тим перетином підкату в чистовій групі по фазі II швидкісного режиму, включаючи час проходження i-того міжклітьового проміжку, де фаза I змінилася фазою II.

Якщо то це говорить про зміну для j-того перетину підкату швидкісного режиму з фази II на фазу III. Час проходження j-тим перетином підкату даного міжклітьового проміжку у фазах II і III визначають із співвідношень

;

.

Якщо , той час проходження j-тим перетином підкату міжклітьового проміжку в умовах змінного з фази II на фазу III швидкісного режиму визначається з умови

.

Швидкість прокатки в кліті за розглянутим проміжком

(2.41)

Далі прокатка і проходження j-тим перетином міжклітьових проміжків проходитиме по фазі III швидкісного режиму до досягнення умови при дотриманні нерівності

, (2.42)

де - час проходження j-того перетину підкату в чистовій групі по фазі III швидкісного режиму, а час проходження одного міжклітьового проміжку

Розрахунок величини проводять по рівнянню (2.41).

Якщо підсумовування чергового часу приводить до порушення умови (2.42), то значить при проходженні i-того міжклітьового проміжку j-тим перетином підкату відбулася зміна фази швидкісного режиму з III на IV.

Час проходження j-тим перетином підкату даного проміжку окремо по фазах III і IV визначають по рівняннях:

;

,

де - остання величина; - ділянка довжини i-того міжклітьового проміжку, в який j-тий перетин підкату проходить при дії фази III.

Якщо , той час проходження j-тим перетином підкату міжклітьового проміжку в умовах змінного швидкісного режиму (з фази III на IV) , а швидкість прокатки в кліті за цим проміжком

Прокатка проходитиме по фазі IV швидкісного режиму до за умови, що

(2.43), де

(2.44), а швидкість прокатки (2.45)

Якщо підсумовування чергового приводить до недотримання умови (2.43), то при проходженні i-того міжклітьового проміжку j-тим перетином підкату відбувається зміна швидкісного режиму з фази IV на фазу V . Визначають

; (2.46)

, (2.47)

де - остання величина :

, (2.48)

де - ділянка довжини i-того міжклітьового проміжку, який j-тий перетин підкату проходить при прокатці штаби по фазі IV, причому в не входить останнє значення , підсумовування якого привело до нерівності .

Якщо нерівність (2.43) витримується, то рахунок ведеться до , якщо ні, то починається фаза V швидкісного режиму і аналогічно попередньому

; (2.49)

(2.50)

Розрахунок ведеться до при дотриманні умови

(2.51)

при використовуванні рівнянь

; (2.52)

. (2.53)

При порушенні умови (2.51) аналогічно попередньому маємо

; (2.54)

; (2.55)

; (2.56)

; (2.57)

. (2.58)

При прокатці по фазі IV швидкісного режиму маємо

; (2.59)

. (2.60)

Якщо , то коли в i-том міжклітьовому проміжку знаходиться перетин j і відбулася зміна фаз швидкісного режиму з I на П, відбудеться подальша зміна швидкісного режиму з фази II на фазу III. Тоді по фазі III швидкісного режиму здійснюватиметься транспортування перетину j на ділянці i-того міжклітьового проміжку, а час проходження цієї ділянки по фазі III визначають так:

, (2.61)

де - визначають по рівнянню (2.33).

Якщо , значить коли в i-том міжклітьовому проміжку знаходиться перетин j, відбувається зміна фаз швидкісного режиму з I на II, з II на III а потім і з III на IV фазу. Фаза IV швидкісного режиму діятиме на ділянці завдовжки i-того міжклітьового проміжку, де

, (2.62)

. (2.63)

Якщо , то в тому ж міжклітьовому проміжку відбудеться і зміна фази IV швидкісного режиму на фазу V і довжина цієї ділянки буде , де

, (2.64)

Нарешті, якщо , то окрім зміни фаз з I по V відбудеться зміна фази з V на VI і довжина ділянки, відповідної фазі VI буде , де

, (2.65)

а .

Час проходження i-того міжклітьового проміжку, на якому відбутися зміни швидкісних фаз послідовне I на VI визначиться як

.

Швидкість прокатки

.

Далі розрахунок швидкісного режиму проводять по рівняннях (2.59), (2.60) до виконання умови .

Якщо , той час проходження міжклітьового проміжку, на якому швидкісний режим змінився з фази I на II і III, визначиться як , а швидкість прокатки в подальшій кліті - по рівнянню (2.41).

Якщо , то аналогічно попередньому

; (2.66)

. (2.67)

Далі розрахунок по рівнянню (2.44) і (2.45).

Якщо , то ; .

Далі розрахунок продовжують по рівняннях (2.52) і (2.53).

Якщо , то це свідчить про те, що при проходженні перетину i-того міжклітьового проміжку, де фаза II змінилася фазою III швидкісного режиму відбулася ще зміна і з фази III на фазу IV. Довжина ділянки, відповідної фазі IV складає , а час проходження j-тим перетином підкату цієї ділянки визначається як

.

Якщо , то аналогічно попередньому

;

.

Під розуміється час прокатки j-того перетину підкату в чистовій групі клітей по фазі II без урахування часу прокатки, відповідному фазі II в розглянутому міжклітьовому проміжку.

Далі розрахунок продовжують по рівняннях (2.44) і (2.45).

Якщо , то в цьому ж міжклітьовому проміжку має місце і зміна швидкісного режиму з фази IV на фазу V. Величину визначають по рівнянню (2.64). По фазі V здійснюватиметься прокатка на довжині: , а

.

Якщо , той час проходження j-тим перетином підкату i-того міжклітьового проміжку, на якому швидкісний режим змінився з фази II на фази III, IV і V для випадку, коли , визначиться як;

,

а для випадку

.

Під сумою розуміється час прокатки j-того перетину підкату в чистовій групі клітей по фазі II швидкісного режиму без урахування часу прокатки по фазі II в даному проміжку.